Annonce
Underholdning

Børn der tisser i sengen skal have hjælp

I hver eneste børnehaveklasse i hele landet sidder der i gennemsnit to børn, som har et usynligt problem.

De tisser i sengen om natten. Heldigvis kan lægerne hjælpe dem, fordi der ofte er en fysisk årsag til problemet for eksempel en for høj urinproduktion om natten. Men cirka halvdelen af børnene får ingen hjælp. Forældrene undervurderer ofte problemet, eller de ved ikke, at lægen kan hjælpe.

Det viser en ny dansk undersøgelse om natlig sengevædning hos børn over fem år, som analyseinstituttet YouGov Zapera har lavet for medicinalfirmaet Ferring. De fleste forældre mener ikke, at det påvirker børnenes sociale liv eller livskvalitet, når de tisser i sengen om natten. Men forældrene tager fejl, siger overlæge Søren Rittig på Børneafdelingen på Århus Universitetshospital, Skejby.

- Børnene lider under det. På de klinikker, hvor man behandler børn med sengevædning, oplever man, at børnene er meget påvirkede af det. Der findes også undersøgelser, specielt nogle svenske undersøgelser, som dokumenterer, at børnene får et dårligt selvværd og har det skidt med at have sengevædning. Derfor er det overraskende at se, at mange forældre ikke tager det særlig alvorligt, siger Søren Rittig til Ritzau.

46 procent af forældre til børn over fem år med natlig sengevædning har ikke talt med lægen om det. De fleste begrunder det med, at de mener, det er noget, som barnet vokser fra, og at det ikke er nødvendigt med lægehjælp. Men det er forkert, understreger Søren Rittig.

- Der er flere grunde til at gå til lægen, senest når børnene starter i skolen. Hvis det ikke bliver behandlet, risikerer det at fortsætte i årevis, og for nogen bliver det en kronisk sygdom. En anden vigtig grund til at kontakte lægen er, at børnene er psykisk påvirkede af det, også selvom forældrene ikke kan mærke det, siger han.

Når så mange forældre undervurderer problemet, så kunne det ifølge Søren Rittig måske hænge sammen med, at børnene ikke altid fortæller forældrene, hvordan de har det med at tisse i sengen.

- Der er ingen tvivl om, at børn er flove over det her problem, og det er der også mange forældre, der er. Det kunne være en af forklaringerne på, at man forsøger at negligere problemet og gøre det mindre, end det i virkeligheden er, for så slipper man måske for at skulle tale med andre om det, siger overlægen.

Han ærgrer sig over, at der hersker så stor uvidenhed omkring sengevædning.

- Jeg synes, vi, der er specialister på området, har gjort meget for at informere de praktiserende læger og befolkningen, men det har tydeligvis ikke været tilstrækkeligt. Så vi må se på, hvad vi kan gøre for at øge informationen til befolkningen, eventuelt ved hjælp af skolerne og sundhedsplejerskerne, siger Søren Rittig. I undersøgelsen deltog 417 forældre til børn med natlig sengevædning. /ritzau/




Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

Klar med gigantisk findeløn: - Una er som et familiemedlem

112

Frækt jakke-tyveri i Nakskov

112

Voldsom brand ved motorvejen: - Han skulle ud i en fart

Leder

Et skoleeksempel på social darwinisme

Sport

Gerts vanvittige projekt: - Jeg var helt ristet og forvirret

112

Politiet brugte deres næse: Og så blev tre anholdt

112

Vold i Nakskov: Blev slået flere gange i ansigtet

Guldborgsund

Konservative har fundet deres borgmesterkandidat

Erhverv

Hvordan tjekker jeg, om min nye chef er ok?

Indland

Arbejdsuge på fire dage kan presse børnefamiliers hverdage

Politik

Regeringen sender kvart milliard til nødhjælp i Ukraine

Lolland-Falster

Opdaget i supermarkedet: Butikstyv gik ud med mayonnaise under armen

Nykøbing

Nedslående besked fra legendarisk værtshus

112

Helikopter måtte redde mand til havs

Sport

Efter enorm skuffelse: - Det bliver en hård omgang

Annonce
Annonce
Lolland

Fejrede årsdagen: Men en ville ikke ned at kigge

Guldborgsund

Hhx-elever til gallafest: Se de flotte ankomster

Lolland

Skolekritik: Der er brug for økonomisk støtte

Skole

Tesfaye: Folkeskoleaftale skal tage hånd om lav bestå-procent

Lolland

Vil af med sine apoteker: - Vi har ikke holdt ferie i 10 år

Indland

Statsministeren venter flere russiske hybridangreb

Lolland

Flest i landet: Så mange dumper dansk og matematik på Lolland