cookie-og-privatlivspolitik
Karen Zubari har holdt sig ajour det sidste halvandet år, hvor hun ikke har været med i Ældrerådet. Hun har en lang liste over ting, hun håber, det nye Ældreråd vil arbejde med.

2

Billeder

Karen Zubari har holdt sig ajour det sidste halvandet år, hvor hun ikke har været med i Ældrerådet. Hun har en lang liste over ting, hun håber, det nye Ældreråd vil arbejde med.
Foto: Claus Hansen

Valg

Klar til at begynde arbejdet i Ældrerådet

- Vi er 11 individuelle personer. Og når man stiller op, er man engageret. Jeg håber, vi kan drage nytte af hinandens kompetencer, siger Karen Zubari.




24. november 2021 kl. 05:57 Af Lise Ravnkilde

LOLLAND Efter at have været væk fra Ældrerådet i halvandet år er Karen Zubari fra Rødbyhavn valgt ind i det nye Ældreråd med overbevisende mandat.

Hele 1.931 stemmer fik hun, den med næstflest stemmer fik 979 stemmer.

På spørgsmålet, om hun ønsker at blive formand for Ældrerådet, siger hun:

- Ja, jeg vil gerne være formand, men er der flertal for en anden, står jeg ikke i vejen. Det vigtigste for mig er, at vi er enige. Jeg vil fuldt respektere, hvem der bliver valgt, slår hun fast.

Karen Zubari glæder sig utrolig meget til at komme i gang med arbejdet i Ældrerådet igen. Hun er meget positiv overfor det nye råd, selv om hun kun kender et par stykker af de andre nyvalgte medlemmer.

Annonce

Der er kun 2 af de 11 medlemmer, der er gengangere, det, mener hun, giver mulighed for at starte med et rent bord.

- Vi er 11 individuelle personer. Og når man stiller op, er man engageret. Jeg håber, vi kan drage nytte af hinandens kompetencer, siger hun.

At hun har fået så mange stemmer, har hun to gæt på:

- Jeg har blandet mig i debatten, jeg har haft et godt samarbejde med mange, også med pressen, fortæller hun.

Og så betyder det nok også noget, at hun er den eneste fra Rødbyområdet, der stillede op.

Annonce

Savnede præsentation

Det var det eneste, vælgerne kunne læse sig til om kandidaterne. I det officielle præsentationsmateriale af kandidaterne kunne man se et billede af kandidaten, navn og bopæl.

- Det var derfor kun udseende og bopæl, man kunne vælge ud fra, hvis ikke man kendte nogen af kandidaterne, det vil jeg gerne lave om til næste valg, siger Karen Zubari.

Hun ønsker sig en kort præsentation af alle kandidater, på samme måde som man for eksempel gør i Guldborgsund, hvor der udover navn og bopæl også står et par linjer mere om kandidaterne.

Det er bare et af de mange punkter, hun har på sin liste over, hvad det nye ældreråd kan gå i gang med at arbejde med.

Et andet af hendes store ønsker er, at Ældrerådet skal blive mere synligt.

Annonce

- Mit mål er, at folk, når der skal stemmes igen om fire år, ved, hvad Ældrerådet er, siger hun.

Men hun er meget opmærksom på, at de andre nye medlemmer måske har ligeså mange punkter på deres ønskeseddel, som hun har.

- Vi skal blive enige om, hvad vi skal gøre noget ved, siger hun.

En af de første ting, hun vil tage op, er spørgsmålet om suppleanternes deltagelse i møderne.

- Sidste Ældreråd havde brug for syv suppleanter for at dække fire pladser, derfor vil det være godt, hvis suppleanterne kan sidde med ved møderne, selvfølgelig uden stemmeret, siger hun.

Annonce

Umiddelbart er det ikke muligt, da vejledningen for ældreråd ikke giver mulighed for det.

- Dog har ældrerådet i Vallensbæk Kommune skrevet ind i sin forretningsorden, at suppleanterne sidder med ved møderne. Når vi er kommet i gang, vil jeg gerne have undersøgt, om det er muligt at få suppleanterne med, siger hun.

Hun håber, at de kan få hjælp af organisationen Danske Ældreråd.

- Det kan være, vi kan få organisationen til at tage det op, mener hun.


Ældreråd bør høres

Karen Zubari har også et ønske om, at Ældrerådet får sager i høring fra andre udvalg end ældre- og sundhedsudvalget, som eksempel nævner hun en sag, hvor teknisk udvalg på et møde om kollektiv trafik besluttede at nedlægge betjeningen af Bangs Have.

Annonce

Det opdagede Ældrerådet, som protesterede mod beslutningen, og enden blev, at betjeningen fortsatte.

Hun ønsker, at Ældrerådet bliver taget med på råd i alle sager, der vedrører borgere over 60 år, ligegyldigt hvilket af de kommunale udvalg beslutningen ligger i.

- Vi er de ældres repræsentanter, vi skal tale de ældres sag, siger hun.

Karen Zubari blev valgt ind i Ældrerådet første gang i 2014, hun blev genvalgt i 2017, men valgte at udtræde i marts 2020.

I forbindelse med den meget omdiskuterede vasketøjsordning for folk, der er liciteret til hjælp med vasketøj i Lolland Kommune, stillede hun mange spørgsmål og mente ikke, at ordningen var lovlig.


Begrænset taletid

De mange spørgsmål førte til, at Ældrerådet indførte begrænset taletid, og hvor mange gange de enkelte medlemmer måtte tage ordet på rådets møder.

Karen Zubari valgte så at trække sig fra rådet.

- Måske havde det været godt at blive og kæmpe, men nu kom jeg til at opleve rådet udefra. Og så, at det er nærmest usynligt, det må vi kunne gøre bedre, mener hun.

Og så vil hun som noget at det første foreslå, at den begrænsede taletid kommer væk fra forretningsordenen.

- Så det bliver muligt at debattere færdigt. Det er jo ødelæggende for engagementet, hvis der er nogen, der holder øje med taletiden, mener hun.

Hun finder det vigtigt, at grundighed betyder mere end hurtighed.

- Jeg spørger, når der er noget, jeg ikke forstår. Og jeg synes, den tryghed skal være der, at man kan stille spørgsmål, så man kan få en forklaring, siger hun.

Sagen om vasketøjsordningen ligger hos Ankestyrelsen, der skal vurdere, om ordningen er lovlig eller ej. Der er den havnet, fordi Karen Zubari og Kirsten Birgitte Hansen, uafhængigt af hinanden, har klaget.

- Det er ikke forbudt at udlicitere tøjvask, men man kan ikke fortælle, at folk får noget, de ikke får. Hver eneste borger fik at vide, at de stadig har ret til vaskehjælp. Men det blev holdt hemmeligt, at det kun gjaldt noget tøj, fortæller Karen Zubari.


Rådgive politikerne

Hun er ærgerlig over, at Ældrerådet ikke benyttede muligheden for at rådgive politikerne.

For hende viser vaskeordningen en tillidsbrist til administrationen. Karen Zubari mener, der er et spil mellem administration og politikere, hvor politikerne præsenteres for sager på en måde, så de tror, det er den eneste løsning.

- Vi skal rådgive politikerne og holde øje med administrationen. Mange af politikerne har ikke stået i situationen, det har vi måske. Vi skal være gode til at formulere svar og kommentarer - også på ting, vi ikke har fået i høring, siger hun.

Hun mener, rådets opgave er at forholde sig til de sager, der berører borgere over 60 år og ikke andre.

- Ældrerådet er ikke politisk, vi er på brugernes side, slår hun fast.



KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LISE-LOTTE MOTYKA

Dagens Buket 24. november 2021 kl. 14.38

AF: MICHAEL SKOVBON

Hallo Folketidende!!!! 17. november 2021 kl. 11.59

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen vil… 16. november 2021 kl. 01.15

AF: JONAS SYLVESTER KASPERSEN

CO2 pris forklaret for Konservative 15. november 2021 kl. 16.12

AF: CHRIS MCKAY

Aftenskole ånder lettet op.… 15. november 2021 kl. 15.06

AF: MICHAEL SKOVBON

Er der en voksen til stede??? 15. november 2021 kl. 13.37

Annonce

ANNONCE