Annonce
112

Advokater kræver sag mod svindeltiltalte Sanjay Shah afvist

Den svindeltiltalte Sanjay Shah frygter, at han ikke kan få en retfærdig rettergang i Danmark, hvor flere ministre har udtalt sig bastant om hans sag. Nu kræver hans advokater, at retten afviser sagen. (Arkivfoto). Foto: Christopher Pike/Ritzau Scanpix
Ministres udtalelser i pressen om Sanjay Shah står i vejen for en retfærdig rettergang, mener advokater.

Gang på gang har danske ministre i medierne udtalt sig i bastante vendinger om den milliardsvindeltiltalte Sanjay Shah. Nu vil Shahs advokater have hele sagen afvist, fordi udtalelserne efter deres opfattelse strider mod Menneskerettighedskonventionen.

Spørgsmålet skal behandles ved et retsmøde ved Retten i Glostrup 25. september.

- Vores synspunkt er, at de udtalelser, som er fremsat kontinuerligt over en lang årrække, kan være i strid med uskyldsformodningsreglen, men også har skabt en generel og udbredt opfattelse af, at manden er skyldig, siger Kåre Pihlmann.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Uskyldsformodningsreglen er nedfældet i Menneskerettighedskonventionens artikel 6 og har status af lov i Danmark. Den siger, at man som sigtet skal anses som uskyldig, indtil man eventuelt måtte blive dømt.

I det processkrift, som Kåre Pihlmann og Mikael Skjødt, der er Shahs anden advokat, har sendt til retten, er der henvist til fire domme fra Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg, som netop handler om ministres udtalelser om en sigtets skyld.

Og derudover har advokaterne gennemgået udtalelser i pressen fra danske ministre og myndigheder.

- Vi har fundet en masse eksempler på, hvad udenrigs-, skatte- og justitsministre har sagt gennem årene. Og der har vi fundet en række eksempler, der i vores optik kan være et problem, fortæller Kåre Pihlmann.

Konkret drejer det sig om tre udtalelser fra tidligere skatteminister Karsten Lauritzen (V). For eksempel sagde han til Jyllands-Posten 16. november 2015:

- Der er tale om danmarkshistoriens største skattetyveri, og det er forfærdeligt, at det har kunnet finde sted. Det er en kriminel handling af meget, meget stort omfang.

Der er også henvist til to udtalelser fra nuværende justitsminister Peter Hummelgaard (S). I en udtalelse til TV 2 3. april i år sagde han i forbindelse med en afgørelse om udlevering af Shah fra Dubai til Danmark:

- Derfor er jeg også meget tilfreds med, at vi nu som samfund kan sende et klart signal til den her type habit-kriminelle om, at intet skjulested er sikkert, uanset hvor i verden, man befinder sig.

Derudover er der nævnt én udtalelse fra tidligere justitsminister Matthias Tesfaye (S), én udtalelse fra tidligere udenrigsminister Jeppe Kofod (S), og én udtalelse fra den daværende konservative retsordfører, Britt Bager.

Desuden nævner advokaterne en udtalelse fra chefanklager Per Fiig fremsat i forbindelse med tiltalerejsningen.

Ifølge Pihlmann har Sanjay Shah selv fået den opfattelse, at han ikke kan få en retfærdig rettergang i Danmark. Og advokatens egen erfaring er, at der er noget om snakken.

- Det sjove er, at når vi nævner den her påstand om afvisning, så bliver folk dybt forargede og siger, at det kan da ikke være rigtigt, at en skyldig kan slippe af krogen ud fra sådan en formalitet, fortæller Kåre Pihlmann.

- Men når vi får sådan en reaktion, så griner vi jo og siger: "you just proved the point", for det er jo i virkeligheden det, der er problemet her.

Retssagen mod Shah er berammet til at vare frem til efteråret 2024. Men foreløbig har myndighederne i Dubai ikke arrangeret en udsendelse af Shah, selv om det er bestemt, at han skal udleveres.

I tre forskellige sager har anklagemyndigheden rejst tiltale om svindel med refusion af udbytteskat. Statskassen mistede 12,7 milliarder kroner i alt.

Sanjay Shah er tiltalt for ni milliarder kroner. I samme sag er Anthony Mark Patterson anklaget for medvirken for 8,9 milliarder. Og begge er også anklaget for forsøg på bedrageri for 553 millioner kroner.

Patterson, der er anklaget for at have bistået Shah, sidder fængslet i Danmark. Retten har bestemt, at han skal være fængslet, indtil sagen er afgjort.

/ritzau/

  • Emirates Denmark
    Den svindeltiltalte Sanjay Shah frygter, at han ikke kan få en retfærdig rettergang i Danmark, hvor flere ministre har udtalt sig bastant om hans sag. Nu kræver hans advokater, at retten afviser sagen. (Arkivfoto). Foto: Christopher Pike/Ritzau Scanpix
Annonce
112

Politiet skød efter flugtbilist: Nu er der faldet dom

112

Mand kørt på sygehuset efter kraftig brand

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Jobbet er fundet: Pernille fik op til 25 konkrete jobtilbud

Lolland-Falster

Danmarks største forhandler overtager to lokale forretninger

Lolland

Dansk tv-kendis: Sydhavsøerne har det hele

Sport

De skal sikre Danmark EM-succes

Guldborgsund

Alvorlig ulykke: Person i kritisk tilstand fløjet væk

Lolland

Kæmpe nedtur efter afsløringer: Forlader alle poster

Guldborgsund

Efter tronskifte: Nu melder kongehuset ud om lokal protektion

Guldborgsund

Store trafikale udfordringer forude: Varer til november

Guldborgsund

Stor redningsøvelse ud for Gedser

112

Mand kørt på sygehuset efter kraftig brand

Politik

Trækker sig kort før valg: "Jeg kan ikke mere"

112

Lang formiddag: Tunnellen var spærret

Kultur

Får 20 millioner til særligt kunst-projekt

112

Politiet skød efter flugtbilist: Nu er der faldet dom

112

38-årig idømmes forvaring for drabet på Mia Skadhauge Stevn

Politik

Pia Kjærsgaard: Det må ikke ske igen

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Torben måtte lukke sin elskede bod: - Det gør mig så ked af det

112

Tre betingede frakendelser: Kørte 100 km/t i 50-zone

Lokal nyt

Har du styr på din stemme? Tag vores kandidattest her

Lolland

Kommunen siger nej - men de nægter at give op: Har es i ærmet

Nykøbing

Stort talent: Prestigefuld hæder til 18-årige Laurits

Guldborgsund

"Flere begyndte at græde," da de fik den nedslående besked

Sport

Mark O. Madsen scorer bestyrelsespost i lokal fodboldklub