Annonce
Lolland

Forventer byggestart til april

Sådan kommer Svaneparken til at se ud, når den er tegnet som skitse. To af bygningerne får røde tage for at harmonere med de omkringliggende huse. Foto: Tegning af byggeri

Grandfeldts Gård bliver til Svaneparken og et helt andet projekt end tidligere

MARIBO I torsdags sagde Lolland Byråd ja til, at den tidligere købmandsgård Grandfeldts Gård kan blive revet ned. Allerede i denne uge forventer entreprenør Torben Skab, der ejer bygningen, at en nedrivning kan begynde, og til april håber han, byggeriet af Svaneparken kan sættes i gang.

I modsætning til tidligere projekter på området vil et nyt byggeri hvile på det oprindelige fodaftryk fra købmandsgården. Som turist vil man altså kunne genkende formen af en gammel købmandsgård.

Endnu er det nye projekt dog ikke godkendt, men ved en behandling på det seneste møde i teknisk udvalg sagde et flertal af politikerne ja til at igangsætte arbejdet med en projektlokalplan. Det er en lokalplan, som alene giver lov til det ansøgte projekt.

Sådan ser byggeriet ud i dag. Når nedrivningen går i gang, begynder man med den sydlige længe, ned mod søen, og pakhuset mod øst. Siden følger parcelhuset, når det står tomt. Foto: Google Maps

Op i tre etager

At der er behov for en ny lokalplan skyldes, at projektet adskiller sig i højden fra det, der tidligere blev lavet en lokalplan efter. Ud mod Lilletorv bliver der kun halvanden etage, mens der ned mod Søndersø bliver tale om bygninger på tre etager i højden.

Parcelhuset, der ligger tættest på søen, og den sydlige længe, som har huset to lejemål, vil begge blive bygget op, så de minder om lader eller pakhuse.

- Slots- og Kulturstyrelsen har sagt, at de ønsker pakhus-kulturen bevaret, og det kan ske ved at bygge nogle lette, pakhuslignende bygninger, fortæller Torben Skab.

- Konstruktionen kan derfor være i træ, med indvendige terrasser. Med en højde i tre etager, og den skrånende grund, vil det passe godt sammen med høje træer i området, og overgang fra klosterområdet.

For at komme hurtigt i gang begynder nedrivningen med det gamle pakhus mod øst, der bare står tomt. Den sydlige længe, som har huset to lejemål, står også tom og kan blive revet ned, mens det samme gælder en del af portrummet ind til købmandsgården.

Når bygningerne er revet ned, kan Museum Lolland-Falster rykke ind, ligesom der i samme periode kan arbejdes på lokalplanen. Her er der altså tid til at få alt papirarbejdet på plads, inden byggeriet så begynder til foråret.

- Vi begynder nede fra søen og bygger os opad. Det sker i tre etaper, hvor sidste del er bygningen ud mod Lilletorv.

Svaneparken set som model - og fra søsiden. I bygningen nærmest søen vil der blandt andet blive lavet to penthouse-lejligheder. Foto: Illustration af Svaneparken
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ud over beskyttelseslinje

Fordi Slots- og Kulturstyrelsen har været med hele vejen, vil byggeriet ikke møde modstand herfra. Og styrelsen har også allerede meddelt, at den ikke vil påklage, hvis bygningen tættest på vandet bliver flyttet et par meter mod vest.

Torben Skab ønsker nemlig denne bygning placeret godt to meter inde over søbeskyttelseslinjen, men det er ikke i retning mod søen, men på langs af denne. Det sker for at skabe en fri passage fra Vestergade og hele vejen ned til søen.

Samtidig vil en sådan passage gøre det nemmere at få biler frem til bygningens parkeringspladser.

- Vi vil gerne have bygget garager ind i nogle af bygningerne, for nogle af dem, som kan være interesseret i at bo i et sådant byggeri, vil gerne have deres biler stående i en garage. Derfor bliver der en kombination af garager og udendørsparkering. Og der vil være det antal parkeringspladser, som man forlanger til byggeriet, forklarer Torben Skab.

Hvis de første beboere ønsker et forsamlingslokale, hvor man kan mødes til kortspil eller lignende, vil det også kunne bygges ind i planerne. Men Torben Skab vil kun finde pladsen, hvis beboerne aktivt vil arbejde for at gøre det til et samlingsområde. Hvis ingen vil bruge det, kan det i stedet for bruges til en lejlighed.

For at holde fast i stemningen fra den gamle købmandsgård bliver pigstensbelægningen i gården bevaret. Men der bliver skabt passager, hvor man kan gå, hvis man eksempelvis bruger rollator.

- Pigsten er ikke en god belægning, hvis man er gangbesværet. Derfor arbejder vi med et stisystem, hvor man kan gå rundt, forklarer Torben Skab.

Læs også artiklerne: "Grandfeldts Gård er blevet solgt" og "Et ægte eventyr for ny ejer"

  • Sådan kommer Svaneparken til at se ud, når den er tegnet som skitse. To af bygningerne får røde tage for at harmonere med de omkringliggende huse. Foto: Tegning af byggeri
  • Sådan ser byggeriet ud i dag. Når nedrivningen går i gang, begynder man med den sydlige længe, ned mod søen, og pakhuset mod øst. Siden følger parcelhuset, når det står tomt. Foto: Google Maps
  • Svaneparken set som model - og fra søsiden. I bygningen nærmest søen vil der blandt andet blive lavet to penthouse-lejligheder. Foto: Illustration af Svaneparken
Annonce
112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Annonce
Annonce
Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo