Annonce
Erhverv

Amalie har fundet sin egen vej

22-årige Amalie Schwartz er gået imod strømmen og har valgt at tage en erhvervsuddannelse. Nu styrer hun som elektrikerlærling sine kolleger som elektriker Henrik  Jensen på byggeriet af de nye seniorboliger MariBoligerne, hvor Aktiv-El står for de elektriske installationer. Foto: Anders Knudsen
22-årige Amalie Schwartz fik at vide, at hun var for klog til at være håndværker, men hun valgte at gå sin egen vej og styrer nu som elektrikerlærling en byggeplads.

LOLLAND-FALSTER: Byggeriet af 27 nye seniorboliger og et fælleshus er i fuld gang på den gamle sygehusgrund i Maribo. Lige nu er elektrikerne i gang med installationsarbejdet, og det er 22-årige Amalie Schwartz fra Aktiv-El i Nykøbing, som har fået til opgave at holde styr på de tekniske installationer.

Hun har siden 2018 været i lære som elektriker i firmaet og skal til svendeprøve til sommer.

- Lige nu er vi ved at lægge strøm ind ude fra vejen og ind gennem husene og fælleshuset. Jeg har fået projektet og står for at uddelegere opgaverne herude, bestiller materialer, tager med til byggemøderne og holder styr på, vi husker det hele, fortæller Amalie Schwartz.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun har også stået i spidsen for at ombygge den gamle H&M-butik i tre etager i Jernbanegade i Nykøbing til 17 lejligheder.

Amalie Schwartz er god til at sige sin mening og give igen, hvis der går lidt for meget mandejargon i den på arbejdspladsen. Foto: Anders Knudsen

En rollemodel

Amalie Schwartz er en af få kvinder i en ellers udpræget mandsdomineret branche, men hun har bevist sit værd og er om nogen et godt eksempel på, at kvinder med ben i næsen sagtens kan begå sig i håndværkerbranchen.

Derfor tager hun også ud på folkeskoler for initiativet Boss Ladies og fortæller om, hvordan det er som kvinde at tage en håndværkeruddannelse. Formålet er at give de unge rollemodeller, som de kan spejle sig i og måske blive inspireret af til at tage en erhvervsuddannelse.

- Jeg er gået med i det for at fortælle min historie og vise, at man ikke behøver at være mand eller have kort hår for at være håndværker, og at der er andre veje til en uddannelse end det almene gymnasium, fortæller Amalie Schwartz.

Boss Ladies

  • Boss Ladies er et projekt, som har til formål at stimulere piger og unge kvinders interesse for at søge bygge, anlægs- og installationsbrancherne og samtidig skabe kulturændringer i brancher, som i dag hovedsageligt tiltrækker drenge og mænd.
  • Projektet har et ambassadørkorps, som tager ud på blandt andet folkeskoler og udfordrer det traditionelle uddannelsesvalg.
  • Projektet er støttet af Nordea-fonden, Grundejernes Investeringsfond og Bygge- og Anlægsbranchens Udviklingsfond og STARK Fonden.

Hun er selv bestemt ikke nogen drengepige med sine lange øjenvipper og lange, kunstige negle, og som hun siger, går hun altid i kjoler om sommeren.

Hun vil derfor gøre op med fordommen om, at bare fordi man er en pæn pige med gode karakterer, skulle man ikke kunne være håndværker. En fordom, hun selv blev mødt af, da hun valgte at droppe ud af gymnasiet i Nykøbing efter et halvt år.

Amalie Schwartz tager ud på folkeskoler og gør op med fordommen om, at bare fordi man er en pæn pige med gode karakterer, så egner man sig ikke til at blive håndværker. Foto: Anders Knudsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Gik imod strømmen

Med et gennemsnit på 10,2 i folkeskolen og et gennemsnit på 11 på efterskolen var vejen ellers banet for gymnasiet og en akademisk uddannelse efterfølgende, som det er kutymen for mange.

- Men jeg passede slet ikke ind. Det var for stillesiddende og kedeligt. Jeg har altid været aktiv, også i min fritid, så det med at sidde stille otte timer om dagen, fungerede bare ikke, siger Amalie Schwartz.

Jeg har altid været aktiv, også i min fritid, så det med at sidde stille otte timer om dagen, fungerede bare ikke.

Amalie Schwartz, elektrikerlærling

- Min studievejleder sagde decideret til mig, at det var spild, at jeg valgte at tage en erhvervsuddannelse, og at jeg skulle tænke på mig selv og min fremtid, fortæller Amalie Schwartz.

Ved hjælp af udelukkelsesmetoden fandt hun ud af, at hun ville være elektriker.

- Jeg endte med elektriker, for jeg kan godt lide at lave beregninger og arbejde med problemløsninger. Man skal hele tiden bruge hovedet og bliver hele tiden aktiveret. Det synes jeg er vildt fedt, siger Amalie Schwartz.

Hendes forældre var dog i første omgang heller ikke begejstret for hendes fravalg af det almene gymnasium.

- Mine forældre var slet ikke fan af det i starten. De sagde, "hvis du tager en erhvervsuddannelse, så kommer du ikke videre i livet, du får ikke en høj uddannelse og en god løn, du skal tænke på dig selv fremover". Men lige nu står jeg faktisk bedre stillet end nogle af mine veninder, der har taget gymnasial uddannelse, med mulighed for at læse videre og i forhold til løn, når jeg er færdig. Det har de indset nu, og i dag er de stolte af, at jeg ikke har gjort ligesom alle andre, fortæller Amalie Schwartz.

Om Amalie Schwartz

  • 22 år og elektrikerlærling hos Aktiv-El i Nykøbing.
  • Gik i folkeskolen i Nykøbing til og med 9. klasse.
  • Tog 10. klasse på Næsgaard Efterskole ved Stubbekøbing.
  • Begyndte på gymnasiet i Nykøbing, men meldte sig ud lige før jul i 1. g
  • Tog i stedet EUX-grundforløb på Celf og begyndte i 2017 på EUX-elektrikeruddannelsen på Den Jydske Haandværkerskole i Hadsten.
  • Skal til svendeprøve til sommer.
  • I fritiden spiller hun fodbold.
  • Hun bor i eget hus, hun selv har renoveret med sin ekskæreste.
Artiklen fortsætter efter annoncen

God til at sige fra

Men hvordan er det så at være kvindelig elektrikerlærling i en mandsdomineret branche, hvor der måske godt kan være lidt mandehørm.

- Nu er jeg ikke den stille type og siger gerne min mening, og hvis der er nogen, der siger noget, jeg ikke finder mig i, skal jeg nok svare dem igen. Men nogle gange kan man godt mærke, at man sidder som ene pige. Men jeg har ikke haft noget problem med det, jeg kunne ikke fungere i en vuggestue eller som sygeplejerske. Her kalder vi en skovl for en skovl og en spade for en spade, og så er problemet løst, og vi går videre. Der er ikke så meget i krogene, fortæller Amalie Schwartz.

Når svendebrevet er i hus, overvejer hun at læse videre. Eventuelt til elinstallatør.


  • Mar Elektrikerlærling07
    22-årige Amalie Schwartz er gået imod strømmen og har valgt at tage en erhvervsuddannelse. Nu styrer hun som elektrikerlærling sine kolleger som elektriker Henrik  Jensen på byggeriet af de nye seniorboliger MariBoligerne, hvor Aktiv-El står for de elektriske installationer. Foto: Anders Knudsen
  • Mar Elektrikerlærling04
    Amalie Schwartz er god til at sige sin mening og give igen, hvis der går lidt for meget mandejargon i den på arbejdspladsen. Foto: Anders Knudsen
  • Mar Elektrikerlærling14
    Amalie Schwartz tager ud på folkeskoler og gør op med fordommen om, at bare fordi man er en pæn pige med gode karakterer, så egner man sig ikke til at blive håndværker. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

Annonce
Annonce
112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Annonce
Annonce
112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo