Annonce
Guldborgsund

Borgmester i 100 dage

Simon Hansen har endnu ikke fået færdigindrettet sit kontor på rådhuset. Hvide vægge råber på udsmykning, og de rammer med lokale, grafiske plakater, der er rykket ind, mangler søm at hænge på. Foto: Anders Knudsen
Simon Hansen er på sine første 100 dage blevet overrasket over, hvor hurtigt en borgmesterkalender bliver fyldt op. Det er også en øjenåbner for ham, hvor mange borgere, der tror, at borgmesteren fremmer deres byggesag, hvis de ringer til ham. Eller kontakter ham, når han er i svømmehallen med sine børn.

GULDBORGSUND: Søndag har Simon Hansen (S) været borgmester i Guldborgsund Kommune i 100 dage.

I amerikansk politik er der tradition for at gøre status på nye præsidenter efter 100 dage, så hvorfor ikke også gøre det på borgmesterposten i en dansk landkommune?

100 dage er ikke meget, indrømmet. Men der er valgløfter, der kan efterses. Og planer, der kan realitetstjekkes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Simon Hansen har endnu ikke fået færdigindrettet sit kontor på rådhuset. Hvide vægge råber på udsmykning, og de rammer med lokale, grafiske plakater, der er rykket ind, mangler søm at hænge på.

- Der skal lidt flere stole ind først, og så kommer resten også, forklarer Simon Hansen, der 1. januar - som 36-årig socialdemokrat - satte sig i spidsen for cirka 61.000 borgere, 5.500 medarbejdere og 29 byrådsmedlemmer.

Tættere på borgerne

Kontakten til borgerne var i højsædet, da Simon Hansen gik til valg i efteråret. Han lovede som borgmester at lytte og inddrage dem mere. Han lovede også at flytte sit kontor ud i lokalområderne på skift for at komme tættere på borgerne.

- Det er jeg rigtig ærgerlig over, at jeg ikke er nået til endnu. Men der er ved at blive lagt en plan, som nok først kan realiseres efter sommerferien. Som ny borgmester er der ekstremt mange ting, man skal sætte sig ind i, og jeg har haft corona to gange. Jeg har prioriteret at bruge tid på at tale med vores virksomheder, forklarer Simon Hansen og gør op, at han har takket ja til alle invitationer, han har fået, til at besøge foreninger for at fortælle om kommunens retning.

Jeg kunne som borgmester godt gå ind og sige "Sådan gør vi bare", men så bliver jeg en diktatorisk borgmester, og det ønsker jeg ikke at være.

Simon Hansen, borgmester

- Det er meget vigtigt for mig, at vi som kommune skal øve os på at tale med borgerne, også når det ikke er nødvendigt. Det er et mindset, vi i forvaltningen skal arbejde lidt med. Der er regler og rammer, der definerer, hvornår vi skal tale med borgerne, men vi skal også tale med dem, når det ikke er nødvendigt. Jeg tror på, at det er den måde, man kan løse udfordringer undervejs, hvis man som borger føler sig inddraget på forhånd, siger Simon Hansen.

Inden valget lancerede han et konkret forslag om, at alle borgere, der får afslag på en kommunal ansøgning, skal ringes op af en sagsbehandler med en forklaring på nudansk, inden det formelle brev lander i e-boks.

- Det er en del af det nye mindset, vi arbejder med. Jeg kunne som borgmester godt gå ind og sige "Sådan gør vi bare", men så bliver jeg en diktatorisk borgmester, og det ønsker jeg ikke at være. Jeg vil være en borgmester, der kan rumme medarbejdernes input, siger Simon Hansen.

Simon Hansen lovede inden valget, at han ville flytte sit kontor ud i lokalområderne på skift for at komme tættere på borgerne. - Det er jeg rigtig ærgerlig over, at jeg ikke er nået til endnu. Men der er ved at blive lagt en plan, som nok først kan realiseres efter sommerferien, siger han efter 100 dage. Foto: Anders Knudsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Mere indflydelse til medarbejderne

Netop de kommunale medarbejdere var også i Simon Hansens fokus før valget. Pædagogerne "på gulvet" skulle have mere selvbestemmelse og respekt for deres faglighed. På den måde ville Simon Hansen frigøre ressourcer til mere velfærd.

- Det er en proces, der er i gang og kører på den administrative bane. Med inspiration fra Høje Taastrup Kommune arbejder vores centerchefer med at fjerne noget af bureaukratiet i samarbejde med medarbejderne. I Høje Taastrup har de for eksempel erfaret, at 40 procent af det, lærerne på en skole fandt bøvlet og irriterende, var noget, de på skolen eller i kommunen selv havde fundet på. Så det kunne de bare fjerne. Noget dokumentation og bureaukrati giver mening, og det skal foregå ordentligt, når man rydder op. Det tager tid, og vi er kun i opstarten. Men jeg håber, at vi kan præsentere resultater efter sommerferien, siger Simon Hansen, der endnu ikke har haft tid til at komme ud i de kommunale institutioner og møde medarbejderne. Den tur håber han at tage hul på inden sommerferien.

Til gengæld sætter borgmesteren sig ved frokosttid ved siden af forskellige rådhus-medarbejdere i kantinen for at høre, hvad de arbejder med.

- Jeg bliver klogere på kommunen på den måde, og ingen har sagt nej endnu, når jeg spørger, om jeg må sætte mig.

Borgmestersekretær Ania Jensen holder styr på Simon Hansens kalender. Den er overraskende hurtig blevet  fuld, konstaterer den nye borgmester. Foto: Anders Knudsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Samarbejdet i byrådet

I byrådssalen er det også Simon Hansen, der sidder for bordenden og har ansvaret for det politiske samarbejde.

- Det går godt! Vi har 29 byrådsmedlemmer, der rigtig gerne vil Guldborgsund Kommune det bedste og bidrager konstruktivt til samarbejdet. Vi har indtil videre kun haft én sag til afstemning i byrådet, resten har der været enighed om, konstaterer Simon Hansen med henvisning til den seneste afstemningen om poolhus-sagen på Bøtø.

En sag som fyldte meget i valgkampen, og som Simon Hansen afviser at kommentere, inden byrådsmødet 21. april.

Kritikken fra Guldborgsundlisten (se artiklen "Han holder kortene tæt til kroppen") om at holde kortene meget tæt på kroppen i det politiske samarbejde med oppositionen udenfor konstitueringsaftalen, afviser Simon Hansen også.

- Vi har ingen interesse i at udelukket nogen fra det politiske arbejde og aftalerne, og det er heller ikke sådan, jeg fornemmer, at det foregår. Det med at holde kort tæt til kroppen vil jeg tage en snak med John (Brædder, red.) om. Han bliver informeret lige så hurtigt som mine samarbejdspartnere i konstitueringsaftale. Der bliver ikke holdt noget hemmeligt for nogen, forsikrer Simon Hansen.

John Brædder og den øvrige opposition bliver informeret lige så hurtigt som samarbejdspartnerne i konstitueringsaftale, forsikrer Simon Hansen. Foto: Anders Knudsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Sagsbehandling i svømmehallen

Han er overrasket over to ting i borgmesterens hverdag, som han ikke havde set komme.

Den ene er antallet af henvendelser fra borgere, der mener, at han kan og skal skubbe deres byggesag foran i køen.

- Det får jeg hver uge opringninger om. Jeg er sågar blevet spurgt, mens jeg stod under bruseren i svømmehallen, hvor jeg var med mine børn. Manden var høflig nok, og jeg måtte jo gentage, at man ikke kommer foran i køen ved at gå til borgmesteren. Men man er på hele tiden, også under bruseren, erkender Simon Hansen.

Den anden overraskelse er, hvor hurtigt en borgmesterkalender bliver fyldt op med ting, han ikke selv aktivt har tilvalgt.

- Hverdagen bliver hurtigt opslugt af alle mulige møder og ting, jeg deltager i som borgmester, som jeg ikke lige nødvendigvis vidste, at jeg deltager i som borgmester. Jeg skal blive langt bedre til at prioritere min kalender for at skabe luft til helt reelt politisk arbejde - og til at komme mere ud at tale med borgerne.

Det er klart, at jeg ikke er meget hjemme, men det er jo et valg, vi har truffet og som fungerer for vores familie.

Simon Hansen, borgmester og far til tre
Artiklen fortsætter efter annoncen

Familie og politik

Hjemme på Østerbro i Nykøbing får Simon Hansen stadig tid til at se sin kone, Thea Bjørklund Hansen, og deres tre små børn. Han afleverer de to mindste hver morgen mellem klokken 06.30 og 07.00. Det er ofte også far, der henter om eftermiddagen. For så at arbejde videre.

Der var byrådskolleger, der inden valget prikkede faren til tre børn under skolealderen på skulderen og gjorde ham opmærksom på, at hans privatliv ikke var foreneligt med borgmesterdrømme.

- Det er det, fastslår Simon Hansen, som inden valget gjorde sin arbejdsuge som sagsbehandler i Borgerservice og udvalgsformand op til cirka halvandet fuldtidsjob.

- Jeg arbejder flere timer nu. Men nu bruger jeg alle mine timer på politik. Det er klart, at jeg ikke er meget hjemme, men det er jo et valg, vi har truffet og som fungerer for vores familie, fastslår Simon Hansen med hilsen til sin hustru, der begrænser sin arbejdstid til 30 timer pt.

Simon Hansen er glad for jobbet, kan vi slå fast.

- Jeg er begejstret og går glad ind ad døren til rådhuset hver morgen, fordi vi har gang i en masse spændende ting. Vi får ikke forandret verden på én dag, det tager lidt tid, inden vi har rettet skibet til. Men vi er på vej med ting, der også gerne skulle gavne borgerne ude på den anden side af muren her. Det er jo ligesom pointen.

Simon Hansen er glad for jobbet, kan vi slå fast efter 100 dage. Foto: Anders Knudsen
  • Nyk Simon Hansen08
    Simon Hansen har endnu ikke fået færdigindrettet sit kontor på rådhuset. Hvide vægge råber på udsmykning, og de rammer med lokale, grafiske plakater, der er rykket ind, mangler søm at hænge på. Foto: Anders Knudsen
  • Nyk Simon Hansen17
    Simon Hansen lovede inden valget, at han ville flytte sit kontor ud i lokalområderne på skift for at komme tættere på borgerne. - Det er jeg rigtig ærgerlig over, at jeg ikke er nået til endnu. Men der er ved at blive lagt en plan, som nok først kan realiseres efter sommerferien, siger han efter 100 dage. Foto: Anders Knudsen
  • Nyk Simon Hansen01
    Borgmestersekretær Ania Jensen holder styr på Simon Hansens kalender. Den er overraskende hurtig blevet  fuld, konstaterer den nye borgmester. Foto: Anders Knudsen
  • Nyk Simon Hansen16
    John Brædder og den øvrige opposition bliver informeret lige så hurtigt som samarbejdspartnerne i konstitueringsaftale, forsikrer Simon Hansen. Foto: Anders Knudsen
  • Nyk Simon Hansen21
    Simon Hansen er glad for jobbet, kan vi slå fast efter 100 dage. Foto: Anders Knudsen
Annonce
112

Politiet brugte deres næse: Og så blev tre anholdt

Nykøbing

Nedslående besked fra legendarisk værtshus

Annonce
Annonce
Dølle

Drugging-mistanke på Dølle: "Ulykkeligt og utrygt"

Lolland

Klar med gigantisk findeløn: - Una er som et familiemedlem

112

Voldsom brand ved motorvejen: - Han skulle ud i en fart

Leder

Et skoleeksempel på social darwinisme

112

Frækt jakke-tyveri i Nakskov

112

Politiet brugte deres næse: Og så blev tre anholdt

Sport

Gerts vanvittige projekt: - Jeg var helt ristet og forvirret

Guldborgsund

Konservative har fundet deres borgmesterkandidat

Erhverv

Hvordan tjekker jeg, om min nye chef er ok?

Indland

Arbejdsuge på fire dage kan presse børnefamiliers hverdage

Sport

Efter enorm skuffelse: - Det bliver en hård omgang

Lolland-Falster

Opdaget i supermarkedet: Butikstyv gik ud med mayonnaise under armen

112

Vold i Nakskov: Blev slået flere gange i ansigtet

112

Helikopter måtte redde mand til havs

Politik

Regeringen sender kvart milliard til nødhjælp i Ukraine

Annonce
Annonce
Nykøbing

Nedslående besked fra legendarisk værtshus

Guldborgsund

Hhx-elever til gallafest: Se de flotte ankomster

Lolland

Skolekritik: Der er brug for økonomisk støtte

Skole

Tesfaye: Folkeskoleaftale skal tage hånd om lav bestå-procent

Lolland

Fejrede årsdagen: Men en ville ikke ned at kigge

Indland

Statsministeren venter flere russiske hybridangreb

Lolland

Flest i landet: Så mange dumper dansk og matematik på Lolland