NYKØBING: Der er vand i udsigt, vin på køl og sommerfugle i maven om bord på skibet "Marittima", der ligger til kaj nær Slotsbryggen i Nykøbing.
Tømreren arbejder stadig på det allersidste, men så snart ibrugtagningstilladelsen fra Guldborgsund Kommune og brandmyndighedernes godkendelse lander i vinhandler Jes Jonigks indbakke, er han klar til at åbne "Vinoteque Marittima. Vin & Kaffebar".
I de seneste måneder har han skruet sin ugentlige arbejdstid op til 70-80 timer for at komme i mål med drømmen om den vuggende vinbar.
- Jeg er godt brugt, men glad. Nu er vi lige ved at være der, og jeg kan mærke, at det kilder i maven, hver gang jeg går om bord, fortæller Jes Jonigk, der har haft en håndfuld gode venner til uundværlig hjælp med at sætte "Marittima" i stand.
Jes Jonigk, vinhandler og skibsejerJeg er godt brugt, men glad.
Længere og dyrere rejse
For rejsen fra bedaget passagerskib i Lübeck til vinbar i Nykøbing har været både længere og dyrere, end vinhandleren havde drømt om, da "Marittima" lagde til kaj i byen i juli 2021.
- Jeg havde idéen, investorerne og begejstringen. Men jeg har jo forstand på vin og ikke på skibe og skruer. Min egen uvidenhed har kostet mindst 200.000-300.000 kroner, og jeg kan her i bakspejlet se, at jeg skulle have hyret en rådgiver fra starten, erkender Jes Jonigk, mens han viser rundt på skibet.
Næsten 50 meter langt og 9 meter bredt er det, og udfordringerne er dukket op fra alle kanter.
For eksempel mente Jes Jonigk at have købt et skib, der havde velfungerende el.
- Men da det kom til Nykøbing, ændrede strømreglementet sig, for nu er det en husbåd, der skal have andre eltavler. Og så var der rørbrud, et defekt oliefyr, en lænsepumpe og dertilhørende alarm og så videre, griner Jes Jonigk og slår lidt opgivende ud med armene i baren.
Den første investor
I baren har han til gengæld helt styr på ølkortet, drinksene, vinen og serveringen af "Skibets små fristelser" på omsmeltede vinflasker.
Gitte Haahr Fornitz er ansat til at lede køkkenet, og hovedparten af det øvrige personale er på plads og klar til rykind.
Rykind er der også af venner og investorer, der kommer forbi kajen for at se, hvordan det går her i slutfasen. For eksempel går Palle Stryhn om bord og hilser på.
Han deler fuldt og helt begejstringen over barskibet med Jes Jonigk.
- Det er kanont, fastslår Palle Stryhn igen og igen, mens han tager en tur rundt på dækket, i selskabslokalet, smagelokalet, broen og baren.
Palle Stryhn, Tingsted Multiservice og vinbar-investorDet er kanont.
Han går og glæder sig til at fejre sin 60-års fødselsdag om bord i juli.
Han var da også den allerførste investor, vinhandleren ringede til den lørdag morgen, Jes Jonigk havde set salgsannoncen på "Marittima".
Palle Stryhn hev på stedet 50.000 kroner op ad lommen, og i løbet af de næste tre uger havde 39 andre investorer gjort det samme.
På den måde var summen til at købe skibet og få det trukket til Nykøbing på plads.
Siden har Jes Jonigks firma, Marius Mortensens Eftf A/S, investeret 2,2 millioner kroner i istandsættelsen. Det er 35-40 procent mere end budgetteret.
Derfor er vinhandleren også særlig glad for de 400.000 kroner, Business LF har hjulpet ham med at få i støtte fra LAG-midlerne.
- Det bliver helt godt at begynde at tjene nogle penge, griner han.
Samarbejde med kommunen
Jes Jonigks oprindelige ønske og plan var at drive barskibet fra en placering midt på havnen, ud for Guldborgsund Dyrehospital, hvor skibet havde været mere synligt for kunderne.
Men som et led i det store kommunale havneudviklingsprojekt blev "Marittima" anvist sin nuværende placering i de første to-fire år.
Til gengæld arbejder Guldborgsund Kommune nu på at flytte sit "pop op-område" med udendørs lounge, så det kommer til at ligge foran barskibet.
- Det er en super fin måde at samarbejde og få en fælles synlighed. Så hjælper vi hinanden med at trække kunderne til, siger Jes Jonigk, der er spændt på, hvor pop op-styregruppen lander med sine sommerudfoldelser, der skal gå i luften 3. juni.
Om bord er selskabslokalerne på øverste dæk allerede taget i brug, og her er kalenderen fuld af bookninger frem til efteråret.
Alle kan leje sig ind her, hvor der er plads til 70 festende.
Konceptet er drikkevarer fra skibets bar og mad fra en hvilken som helst leverandør, der driver forretning på Lolland-Falster.
Festen slutter senest klokken 02.30.
Hensyn til naboerne
- Så har man festet længe nok, mener Jes Jonigk, der gerne vil tage hensyn til sine naboer.
Det er primært lystsejlerne i havnen og beboerne på Slotsbryggen.
- Jeg fornemmer klart, at de fleste synes, at det er fedt, at vi kommer og skaber Nyhavns-stemning i havnen, der jo ellers er død og lukket, fortæller vinhandleren, der i denne uge har inviteret naboerne fra Fiskeriforeningen, Bådeklubben Guldborgsund og Sejlforeningen Vikingen over for at se skibet og snakke om naboskabet.
Jes Jonigk, vinhandler og skibsejerJeg fornemmer klart, at de fleste synes, at det er fedt, at vi kommer og skaber Nyhavns-stemning i havnen.
- Vi skal nok finde hinanden, lyder det fra Jes Jonigk.