Annonce
Lolland

Julelys over Lolland

Julebelysningen og juletræet på Axeltorv i Nakskov tændes i år fredag 25. november. Arkivfoto: Jan Knudsen
Byerne på Lolland skruer ned for julebelysningen – men slukker ikke helt.

LOLLAND: I Rødby og Rødbyhavn er det stadig uvist, i hvor høj grad gaderne i de to sydlollandske byer vil blive illumineret af julebelysning, når vi når december.

- Vi vil prøve at holde det lidt minimalt, men hvordan julebelysningen helt konkret bliver i Rødby og Rødbyhavn i år, det ved vi først, når vi har holdt møde her sidst på ugen, siger Thomas Nielsen fra Sydlollands Borger- og Erhvervsforening.

I øens vestligste by har Nakskov Handel & Erhverv (NH&E) vil man følge udviklingen på energiområdet tæt de næste måneder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Lige nu satser vi på, at julebelysningen i Nakskov reduceres kraftigt men trods alt vil lyse byen op og være med til at skabe en hyggelig julestemning, siger NH&Es eventmanager Katrine Hartmann og fortsætter:

- Hvis der bliver decideret mangel på strøm, vil vi naturligvis slukke for al julebelysning. Men foreløbig har vi besluttet os for at lyse byen op i et vist omfang, så det kan understøtte Nakskovs butikker i at få en god julehandel i en by, som primært gennem julebelysningen fortrylles af en hyggelig julestemning.

Færre timer med julelys

Helt konkret skrues der ned for julelyset i Nakskov ved, at der skæres i den tid, julebelysningen er tændt.

- Tændingstiden reduceres med omkring 70 procent, hvilket er det samme, som Sakskøbing og Nykøbing F. har besluttet sig for, fortæller Katrine Hartmann.

Det betyder, at der i Nakskov vil være julebelysning alle dage i december mellem klokken 06 og 09 og igen mellem klokken 15 og 21 – en væsentlig reduktion i forhold til tidligere, hvor julelyset har strålet fra klokken 6 om morgenen til et par timer før midnat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke kun kroner og ører

- Det handler ikke kun om kroner og ører. For faktisk er det i dag utrolig billigt at oplyse byerne med julebelysning, siger Birger Christensen, formand for Maribo Handel, og uddyber:

- Da vi for 12 år siden gik fra glødelamper til LED-lys, faldt forbruget til julebelysningen med 75 procent. I dag koster det ikke mere at oplyse hele Maribo med julebelysning op til jul end et enkelt parcelhus bruger af elektricitet i et kvartal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingen mørke gader

- I dag er det jo både et spørgsmål om, hvor meget energi, der er til rådighed, og om, hvordan den bruges. I Maribo Handel har vi besluttet at understøtte butikkerne og julehandelen ved at sætte blus på julebelysningen – dog i et mindre omfang end normalt. Konkret vil julebelysningen være tændt fra klokken 15 til 21 hver dag fra 25. november til 31. december. På den måde opnår vi en besparelse i strømforbruget på 60 procent. Det er vigtigt for byens butikker, at der er lys og julehygge, så kunderne får lyst til at gå på juleindkøb i en by, som er hyggelig og juleoplyst. Alternativet er en mørk og kedelig by, hvor ingen har lyst til at tage på juleindkøb, slår Birger Christensen fast.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gør juleindkøb i byen

Den samme problematik tumler man med i NH&E:

- Vi har valgt at støtte butikkerne, så julehandelen ikke går tabt, fordi byen lige mørkt og kedelig hen, slår Katrine Hartmann fast.

Dog vil julebelysningen i år drosles ned til et minimum i Nakskov.:

- Vi udsætter de indkøb af ny julebelysning, som vi ellers have planlagt,  og vi vil helle ikke pynte gågadens tomme butikker op, siger Katrine Hartmann, som har følgende opfordring til lollikkerne:

- Hvad med at slukke for computeren og dermed spare strøm for så i stedet at gå en tur gennem din bys gader og klare juleindkøbene i stedet for at købe alting på nettet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Juletræer og Black Friday

I både Maribo og Nakskov tændes byernes julebelysning og belyste juletræer fredag 25. november – samtidig med Black Friday.

I Nakskov har der før været sammenfald mellem Black Friday og juletræstænding. I Maribo er det første år, at de to begivenheder falder sammen:

- På den måde forkorter  vi perioden for juletræstænding. Normalt tænder vi byens juletræ og julebelysning tidligere, men i år har vi valgt at udskyde juletræstændingen og dermed også julebelysningen en uge – og det falder sammen med Black Friday, fredag 25. november, slutter Birger Christensen.

  • Julebelysningen og juletræet på Axeltorv i Nakskov tændes i år fredag 25. november. Arkivfoto: Jan Knudsen
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

Klar med gigantisk findeløn: - Una er som et familiemedlem

112

Frækt jakke-tyveri i Nakskov

112

Voldsom brand ved motorvejen: - Han skulle ud i en fart

Leder

Et skoleeksempel på social darwinisme

Sport

Gerts vanvittige projekt: - Jeg var helt ristet og forvirret

112

Politiet brugte deres næse: Og så blev tre anholdt

112

Vold i Nakskov: Blev slået flere gange i ansigtet

Guldborgsund

Konservative har fundet deres borgmesterkandidat

Erhverv

Hvordan tjekker jeg, om min nye chef er ok?

Indland

Arbejdsuge på fire dage kan presse børnefamiliers hverdage

Politik

Regeringen sender kvart milliard til nødhjælp i Ukraine

Lolland-Falster

Opdaget i supermarkedet: Butikstyv gik ud med mayonnaise under armen

Nykøbing

Nedslående besked fra legendarisk værtshus

112

Helikopter måtte redde mand til havs

Sport

Efter enorm skuffelse: - Det bliver en hård omgang

Annonce
Annonce
Lolland

Fejrede årsdagen: Men en ville ikke ned at kigge

Guldborgsund

Hhx-elever til gallafest: Se de flotte ankomster

Lolland

Skolekritik: Der er brug for økonomisk støtte

Skole

Tesfaye: Folkeskoleaftale skal tage hånd om lav bestå-procent

Lolland

Vil af med sine apoteker: - Vi har ikke holdt ferie i 10 år

Indland

Statsministeren venter flere russiske hybridangreb

Lolland

Flest i landet: Så mange dumper dansk og matematik på Lolland