Annonce
Lolland

Kriseberedskab bestod corona-prøven

Under coronaen mødtes kriseberedskabet på Skype, hvor der var ugentlige opdateringer fra nøglepersonerne i kommunens organisation. Borgmester Holger Schou Rasmussen (S) og kommunaldirektør Thomas Knudsen styrede slagets gang fra et O-rum, først i administrationsbygningen, og senere fra kommunaldirektørens kontor i Qvades. Foto: Ingrid Riis

- Corona-perioden har vist, at vores organisering og beredskabet er velfungerende, siger borgmester.

LOLLAND På torsdagens byrådsmøde godkendte byrådet Lolland Kommunes nye kriseberedskabsplan.

Beredskabsplanen skal ifølge lovgivningen opdateres en gang i hver byrådsperiode, forklarede borgmester Holger Schou Rasmussen (S).

- Vi har valgt at fintune den gamle plan, og det har Lolland-Falster Brandvæsen hjulpet os med. Corona-perioden har vist, at vores organisering og beredskabet er velfungerende, sagde han.

Kriseberedskabsplanen er kommunens værktøj, der skal tages i brug, når en krise rammer den kommunale organisations drift. Coronaen har været ét eksempel, men det kan være alt fra udbredte drikkevandsforureninger, strømsvigt, oversvømmelser, skoleskyderier og mange andre kriser. Planen er bygget op om seks principper.

Dels skal den sektor i kommunen, som normalt tager sig af området, også tage sig af krisen. Kommunens drift skal desuden ligne normal drift så meget som muligt under krisen. Krisen skal løses på så lavt et niveau i kommunens organisation - og så tæt på de berørte borgere - som muligt.

Men alle niveauer i den kommunale organisation skal vide, hvem der skal gøre hvad i den givne situation. Der skal dog også være indbygget en fleksibilitet, så kun de dele af planen, som passer til situationen, tages i brug.

Kriseberedskabet i Lolland Kommune er bygget op i tre niveauer: Grøn, niveau 1, er en krise, der nemt og enkelt kan løses af den enkelte institution. Gul, niveau 2, er en krise, der involverer flere sektorer i kommunen, og hvor det derfor vil være nødvendigt at koordinere mere.

Det er først på niveau 3, rødt niveau, krisen for alvor slår igennem over hele den kommunale organisation. En rød krise er hurtig og uforudsigelig, konsekvenserne langvarige, og problemstillingerne er komplekse.

Her oprettes der en krisestab i kommunen med relevante medarbejdere og ledere, der kan styre håndteringen af krisen. Dette vil ske fra et såkaldt O-rum (operationsrum, red.). I den nye beredskabsplan er der udpeget tre lokaler i kommunen som mulige O-rum. Det drejer sig om et mødelokale i administrationsbygningen i Maribo, et på sundhedscentret i Maribo og et i den hvide bygning i Nakskov.

- Her taler vi rigtig store krisesituationer. Vi håber ikke, det nogensinde bliver relevant, men vi har planen klar, hvis det bliver. Vi taler blot om, at det er et sted, hvor der bliver mulighed for, at organisationens top kan samles. Der vil være whiteboard, computer og telefoner, som ikke er smartphones, ifald vi ikke kan kommunikere over mobilnettet, forklarer teamleder i HR i Lolland Kommune, Martin Green Jensen.

En anden nyskabelse i den nye beredskabsplan er de såkaldte krisesekretærer. Her er der tale om en person fra Strategi & Politik, der skal fungere som praktisk gris under krisemøder i O-rummet.

- Vi har også haft krisesekretær under corona. Her var det Henrik Madsen (souschef i Strategi & Politik, red.), der havde opgaven. Nu har vi bare fået konkretiseret, hvem der skal have den rolle, siger Martin Green Jensen.

Krisesekretæren sørger for indkaldelse og forberedelse af møder, opsætning af O-rummet og dokumentation af, hvad der besluttes.

De medarbejdere, som skal være krisesekretærer, skal på kursus hos Lolland-Falster Brandvæsen, så de er helt med på, hvad deres rolle er i en krisesituation.

Det vigtigste element i beredskabsplanen er ifølge Martin Green Jensen de såkaldte Action cards.

Action cards er nogle kort med en kort beskrivelse af de handlinger, der skal udføres i en akut krisesituation. Kortene gives til medarbejdere i alle niveauer af organisationen, så alle ved, hvad de skal gøre - og ikke gøre - i en given situation.

- På vores Action cards er de situationer, vi kan tænke, der kan opstå. De opdateres løbende, forklarer Martin Green Jensen.

Her bruges erfaring fra krisesituationer i andre kommuner og sågar andre lande til at foregribe en lignende krise i Lolland Kommune.

- Der står, hvordan der skal ageres, hvem der skal agere, hvem der udtaler sig til pressen, og hvem der ikke gør. Kortene går i ret små detaljer på de enkelte arbejdspladser i kommunen, forklarer Green Jensen.

Byrådet godkendte den nye beredskabsplan.

- Det her er en meget gennemarbejdet plan, sagde Knud Knudsen (V), der udtrykte tryghed ved at vide, at der er styr på sagerne, hvis krisen rammer.

  • Under coronaen mødtes kriseberedskabet på Skype, hvor der var ugentlige opdateringer fra nøglepersonerne i kommunens organisation. Borgmester Holger Schou Rasmussen (S) og kommunaldirektør Thomas Knudsen styrede slagets gang fra et O-rum, først i administrationsbygningen, og senere fra kommunaldirektørens kontor i Qvades. Foto: Ingrid Riis
Annonce
112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Annonce
Annonce
Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof