Annonce
Kunst

Labyrint er udsmykket med graffiti og motorsavskunst

Ind imellem skæver Mikkel Blom til sin mobil, men han tøver ikke, som graffitikunster er han hurtig og sikker på hånden. Foto: Lise Ravnkilde
Labyrint Lolland-Falster er fyldt med træskulpturer fremstillet med motorsave samt graffiti malet af lokal graffitikunstner.

TOREBY: Ideerne kommer fra ejer Charlotte Skaarup og hendes familie, men med flere af værkerne i Labyrint Lolland-Falster, har kunstnerne haft ret frie hænder til at løse opgaven.

I år er fjerde sæson for labyrinten i Toreby. Inden Charlotte Skaarup åbnede den populære forlystelse, var hun på jagt efter nogen, der kunne føre hendes ideer om udsmykning ud i livet.

En i hendes familie havde fået savet egern i en træstamme i sin have af Dorthe Hedensted Lund. Det var lige den stil, Charlotte Skaarup kunne tænke sig i labyrinten.

Annonce

Hun tog kontakt, og lige siden er det Dorthe Hedensted Lund, der har sørget for nye træskulpturer i labyrinten hver sæson.

Charlotte Skaarup kendte ingen, der kunne udsmykke plankeværk og lignende, så hun skrev en efterlysning på Facebook.

- Der var nogen, der anbefalede Mikkel Blom, så jeg fik fat i ham, fortæller hun.

Kleinsmed og graffitimaler

Mikkel Blom arbejder egentlig fuld tid som kleinsmed hos Schillers Maskinfabrik i Nykøbing. Men en meget stor del af sin fritid, bruger han på udsmykningsopgaver.

Han har udsmykket to plejehjem, biler, børneværelser, og meget andet udover tingene i labyrinten. Hans kommende opgaver er en hestetrailer og så venter der flere containere ved kabelbanen i Nykøbing, hvor han allerede har udsmykket en.

Mikkel Blom havde meget frie tøjler, da han udsmykkede plankeværket rundt om erindringskuglerne. Foto: Lise Ravnkilde

- Nogle af opgaverne er ret bundne, andre har jeg frie hænder. Mange af de ting jeg laver her i labyrinten, har jeg ret frie tøjler til, fortæller han.

En af de friere opgaver var plankeværket rundt om erindringskuglerne. Her valgte Mikkel Blom at vise årets skiftende sæsoner. Nogle steder har han malet naturtro dyr, andre steder trolde og også påskeharen optræder i løbet af foråret.

En af de mere bundne opgaver var, at male den store sol der pryder indgangslågen til labyrinten.

Mikkel Blom tilbyder også at lave portrætter i stregtegning, for som han siger med et smil på læben:

- Når man bor i en etværelses på tredje sal, er der ikke plads til de store malerier. Så må man finde på noget andet.

Han lærte sig graffiti ved at male ude i byen og det har han betalt for. I dag er han lovlydig og maler kun der, hvor han er bestilt til og har fået lov at male.

Han håber, at få flere og flere opgaver, gerne så mange, at han kan droppe arbejdet som kleinsmed.

Dorthe Hedensted Lund med de nye trolde, der ifølge hende, mere er Troldepus-trolde end orker. Foto: Lise Ravnkilde
Annonce

Fra Skive til Falster

Dorthe Hedensted Lund skærer sine træfigurer i hjemmet i Skive, her er der god plads til både træ og  hendes syv motorsave.

I sidste uge var hun på ferie på Lolland og Falster sammen med sin mand og sin søn på næsten tre år.

- Det er folk fra labyrinten, der kommer med det træ jeg skal skære i og så får de figurerne med retur, det er bytte bytte, fortæller hun.

- Vi får træet forskellige steder fra. Nogen gange er det en stamme, der egentlig er lagt ud til brænde, som måske har en stor knyst. Den kan Dorthe lave om til en figur, fortæller Charlotte Skaarup.

At Dorthe Hedensted Lund er blevet så dygtig til at svinge en motorsav, skyldes hendes uddannelse som forstkandidat. Her var hun et år i praktik i et skovbrug. At hun har brug for syv motorsave, er fordi, de er forskellige i størrelser og anvendelse.

- Det kræver en kraftig sav med en langt sværd, til at begynde en opgave i en hel træstamme. Når jeg så kommer til detaljerne, har jeg brug for en lille let sav, forklarer hun.

Johannes på næste tre år er med mor Dorthe Hedensted Lund på ferie på Lolland-Falster. "Den har mor lavet", fortæller han om havfruen med fisk, muslingeskal og perle. Foto: Lise Ravnkilde

For hende er savkunsten en hobby. Til daglig er hun projektleder i Morsø kommune. Til gengæld bruger hun en meget stor del af sine ferier og weekender på at save.

Hun kan rigtig godt lide at skære mennesker og hunde. Til labyrinten har hun især lavet figurer fra H. C. Andersens eventyr,  men også nogle trolde, som ifølge hende er mere "Troldepus", end de er orker.

Og så har hun selvfølgelig også skåret den store figur af H. C. Andesen som står lige indenfor indgangen til Labyrint Lolland-Falster.

Hvert år laver hun nye figurer. Under hendes feriebesøg i labyrinten blev det aftalt, at næste års nye figur skal være "Prinsessen på ærten".

- Det skal være fra et af H. C. Andersens eventyr og helst et af dem, som de fleste kender, forklarer hun.Dagens opgave for Mikkel Blom sidste mandag, var at udsmykke det lille teater med de to kendte teateransigter. Foto: Lise Ravnkilde
Og færdig. Som tidligere graffitimaler, er Mikkel Blom vant til at arbejde hurtigt. Foto: Lise Ravnkilde
Dorthe Hedensted Lund med nogle af sine figurer. Her ved indgangen til de tre hunde fra eventyret om "Fyrtøjet". Foto: Lise Ravnkilde
Nogle af Dorthe Hedensted Lunds figurer kan sagtens holde til, at børn kravler på dem. Blandt andet denne med "Hyrdinden og skorstensfejeren". Foto: Lise Ravnkilde
Annonce
Annonce
Stafet for Livet

EN DAG, EN NAT OG EN FÆLLES KAMP

Annonce
Guldborgsund

NYBYGGERI ER FØRSTE SKRIDT MOD FLERE LEJEBOLIGER

Annonce
Forsiden netop nu
Vejr

HED UGE MED EN ENKLET BYGE IND IMELLEM

112

PÅVIRKET SPØGELSESBILIST I HØJ FART RAMMER PATRULJEVOGN

Lolland

LOKAL CANNABIS-PRODUCENT ER GODT I GANG

Guldborgsund

FALSTERS FESTLIGSTE FYRINDE ER 12 ÅR INDENI - OG LIDT KRØLLET PÅ YDERSIDEN

Lolland

KAGELÆKKER RESTAURERING AF DRONNING SOPHIES HUS

Guldborgsund

REGNINGER I HALLER STIGER: - DET SER PROBLEMATISK UD

Lolland

TRAVL SOMMER FOR POSTBÅDEN

Guldborgsund

FILM UNDER ÅBEN HIMMEL: CINEMATEKET KOMMER TIL HESNÆS

Lolland

FREDERIKSDAL FORVENTER STOR KIRSEBÆRHØST I ÅR

Guldborgsund

MINISTER BESØGER NYT UDDANNELSESCENTER

Lolland

- JEG SER NOK MIG SELV SOM LIDT AF EN GOD, GAMMELDAGS PULVERHEKS

Maribo

DYREHOSPITAL UDVIDER: GÅR EFTER GULDET I KATTEVENLIGHED

Guldborgsund

SILO RIVES NED: 48 METER HØJ MAST REJSES I STEDET

Annonce
112

HASH-FUND HOS 55-ÅRIG

Lolland

NY STANDER INDVIET: BORGMESTER-TESLAEN FIK FØRSTE LADNING

Sport

Ny nedtur for Nykøbing FC

Guldborgsund

TEATERFORESTILLING MÅ SKIFTE UD I ROLLEBESÆTNING

Revyshow

DE "GAMLE" FEJREDE REVYEN

Femern

TYSK MINISTER: TYSKERNE SKAL SE MERE POSITIVT PÅ FEMERN-PROJEKTET

Lolland

LOLLANDS BORGMESTER: - SIG MIG, HVAD ER DET FOR EN VERDEN, DE LEVER I?

Revyshow

REVY-VETERANER BLEV HÆDRET

Annonce
Annonce