Annonce
Lolland

Landsbyordninger truet af lukning

Holeby Landsbyordning måtte sidste sommer spærres af og facade-elementer midlertidigt udbedres. Det samme måtte Horslunde Landsbyordning. Nu viser det sig, at en varig renovering vil koste rigtig, rigtig mange penge, som børne- og skoleudvalget ikke har. Arkivfoto: Claus Hansen
Det vil koste op mod en kvart milliard kroner at sætte de to landsbyordninger i Holeby og Horslunde i stand.

HOLEBY/HORSLUNDE: Der blev udvekslet blikke i trykket tavshed, da prisen for renoveringen af Holeby Landsbyordning blev oplyst til medlemmerne af børne- og skoleudvalget.

Det fortæller formanden, Thomas Østergaard (S), efter det seneste møde i udvalget, hvor sektorchefen for Skole og Dagtilbud i Lolland Kommune orienterede om omfanget af de betydelige økonomiske omkostninger, der ventes at være forbundet med renoveringen af bygningernes facade-elementer. Dem, som sidste sommer blev midlertidigt udbedret, fordi de var i fare for at vælte.

Det viser sig nemlig, at det vil koste cirka 134 millioner kroner at sætte Holeby Landsbyordning inklusive hallen i stand, og i slutningen af juni ventes også tallet for Horslunde Landsbyordning.

Annonce

- Hvis Horslunde Landsbyordning løber op i noget af det samme, kan vi altså risikere at skulle finde op mod en kvart millard kroner til istandsættelse af skolebygninger. De penge kommer vi ikke til at finde, fortæller formanden for børne- og skoleudvalget, Thomas Østergaard (S).

De penge kommer vi ikke til at finde.

Thomas Østergaard, formand for børne- og skoleudvalget

Tværtimod står udvalget lige nu i en situation, hvor der skal findes mulige besparelser på skole- og dagtilbudsområdet for 30 millioner kroner på kommunens budget for 2023.

Det betyder reelt set, at de to landsbyordninger er truet af lukning.

Billigere at bygge nyt

Det er et eksternt rådgivende ingeniørfirma, Lyngkilde, der har vurderet bygningernes stand og rådgivet om, hvad der teknisk og økonomisk skal til for at lave en varig renovering af dem. Det har resulteret i et såkaldt 'dispositionsforslag' for Holeby Landsbyordning, mens det for Horslunde Landsbyordning er ved at blive lavet.

- Vi har fået oplyst, at hvis der skal rives vægges ned på Holeby Landsbyordning, skal der også laves en ny tagkonstruktion, oplyser formanden.

Men det vil skulle ske efter det nye byggereglement, oplyser han.

- Det betyder for eksempel, at der vil skulle laves 300 millimeter hulmursisolering, hvor der tidligere kun skulle laves 100, nævner han.

Ifølge formanden fordyrer det renoveringen så meget, at det vil være billigere at bygge en helt ny skole.

- Et bud lyder, at en skole til 120 elever vil koste cirka 80 millioner kroner - med forbehold for prisstigninger på byggematerialer. Men det er også rigtig mange penge, siger han og tilføjer:

- Penge, som vi heller ikke har.

Formanden for børne- og skoleudvalget, Thomas Østergaard, fik ondt i maven, da han så prisen for renoveringen af Holeby Landsbyordning. Foto: Jan Knudsen

Ifølge formanden vil udgifterne til de to skolebygninger derfor komme til at indgå i de forestående budgetforhandlinger for 2023.

- Det er ulykkeligt, for det er to velfungerende skoler med velfungerende personale, siger han.

- Men i den stand, de nuværende bygninger i Holeby Landsbyordning er i, kommer der ikke til at være undervisning i dem på sigt - og jeg frygter det samme for Horslunde Landsbyordning.

Annonce

Berører hele skolestrukturen

Ifølge formanden kommer udgifternes omfang dermed til at gribe ind i skolestrukturen i kommunen.

- Den kommer vi ikke udenom at kigge ind i, selvom vi ikke ønsker det, understreger han.

Heller ikke uanset at det uventede måtte ske, at der blev fundet penge til at bygge nyt. For i så fald ville det ikke være givet, hvor der skulle bygges, påpeger formanden.

Han tilføjer, at de to specialskoletilbud på Horslunde Landsbyordning, Autismeafdelingen og Udeskolen, desuden risikerer at blive berørt.

- Nu skal vi selvfølgelig passe på ikke at foregribe noget, men jeg mener ikke, at vi kan have dem liggende der, hvis der ikke er en landsbyordning. For de er bygget op omkring et samarbejde med almenskolen, siger han.

Han understreger, at intet endnu er givet. Men at udvalget mangler millioner til istandsættelse af skolebygninger er et faktum.

- Hvordan vi løser det, ved jeg ikke endnu, siger han.

Derfor skal skolerne renoveres for millioner af kroner:

Lolland Kommune spærrede 1. juli 2021 en del af bygningerne i Holeby Landsbyordning og Horslunde Landsbyordning af. Det skete, fordi skolerne er bygget som modulbyggeri efter en teknik, som havde vist sig at give fare for, at facade-elementerne kunne vælte. Facade-elementerne blev herefter sikret midlertidigt, så skolerne kunne benyttes igen. Siden har et eksternt rådgivende ingeniørfirma gennemgået bygningerne for at finde ud af, hvad en varig renovering af bygningerne kræver teknisk og økonomisk.

Annonce
Annonce
112

EKSPLOSIONSAGTIG BRAND I CAMPINGVOGN

Annonce
Guldborgsund

84-ÅRIG UDSAT FOR TYVERI PÅ ÅBEN GADE VED HØJLYS DAG

Annonce
Forsiden netop nu
Biler

LÆNGERE VENTETID PÅ RESERVEDELE

112

GULD- OG SØLVSMYKKER STJÅLET VED INDBRUD

Guldborgsund

ÆLDRE MÅ VENTE PÅ, AT HJEMMEHJÆLPERE BLIVER SAT FRI

112

NARKOPÅVIRKET BILIST PARKEREDE PÅ MOTORVEJEN

Sport

NFC-TRÆNER VENTER NYE SPILLERE INDEN VINDUET LUKKER

Lokal nyt

LOKALE UDVIKLINGSPROJEKTER FÅR MILLIONSTØTTE

Femern

UTILFREDSE FEMERN-ARBEJDERE BLOKERER INDGANG OG FORTSÆTTER STREJKE

Guldborgsund

RINGEDE 112 FLERE GANGE: KVINDE SIGTET FOR MISBRUG AF FARESIGNAL

112

TYV LAGDE SIN TELEFON TIL OPLADNING I BUTIK - ANHOLDT DA HAN KOM TILBAGE

Lokal nyt

STIGENDE FØDEVAREPRISER KOSTER FAMILIER 500 KRONER OM MÅNEDEN

112

ALT FOR STÆRKT PÅ MOTORVEJ

112

POLITI SÆTTER OVERVÅGNING OP

Saxkjøbing Avis

DEN ONDE MALER FIK EN MINDESTEN

Annonce
Motorsport

MIKKEL MAC BLEV ETTER

Hop i havet

HOPPEDE I HAVET FOR MILJØET

Veterantog

KULDEGYSNINGER PÅ DEN GODE MÅDE

Lolland

SÆLMA OG LUFFE FIK NAVN

Traktortræf

FLERE DELTAGERE OG TILSKUERE END FORVENET

112

TO EFTERSØGES I SAG OM KRÆNKELSE

Erhverv

NORDIC SUGAR ØGER OVERSKUDDET

Hylddalen

- VI HAR ARMENE OPPE, MEN PÅ EN LIDT SJOV MÅDE

Annonce
Annonce