Annonce
Maribo

Ny mand overtager driften af kendt lokal restaurant

Der var flag og lagkage på bordet, da Mogens Nilsson og Jesper Kaad fejrede, at Mogens nu har overdraget Restaurant Bangs Have til Jesper. Mogens er dog stadig udlejeren, som Jesper kan ringe til, når noget ikke virker. Foto: Jan Knudsen
Jesper Kaad har nu overtaget driftselskabet i Restaurant Bangs Have. Men Nilsson-familien beholder ejerskabet over selve den gamle skovpavillon.

MARIBO: Prøvetiden er nu overstået, og restaurantchefen i Bangs Have, Jesper Kaad, har bestået. Derfor er han nu blevet herre - ikke i eget hus, men så i egen restaurant.

- Det er sådan, at Jesper har overtaget driftsselskabet, der driver Restaurant Bangs Have, fortæller Mogens Nilsson, der i en årrække har været både storentreprenør og restauratør.

- Ja, 1. april blev navlestrengen klippet, smiler Jesper Kaad, der med et tilfreds suk lader blikket tage en visuel tour ud over en solbeskinnet Søndersø, domkirken og de nyudsprungne bøgetræer.

Annonce

- Jeg er virkelig glad for at være her. Jeg er blevet vild med stedet og de totalt fede omgivelser. Det emmer bare af gode ting her, smiler den nye indehaver.

Jeg er virkelig glad for at være her. Jeg er blevet vild med stedet og de totalt fede omgivelser.

Jesper Kaad, ny indehaver af Restaurant Bangs Have

Han lover, at restauranten ikke vil blive ændret markant, til trods for at der nu er kommet ny kaptajn på broen.

- Vi beholder det, som det er. Vi skal bare passe på det, vi har. Det kan da godt være, der kommer nye småting ind hist og pist, men ellers bliver der ikke ændret på noget, siger chefkokken.

- Nu er Jesper både restauratør og direktør. Det har jo aldrig været meningen, at jeg skulle drive en restaurant. Jeg er jo tømrer, konstaterer Mogens Nilsson, der alligevel nåede at drive Restaurant Bangs Have i  næsten 16 år.

Dyr olie til fritterne

Jesper Kaad har mod på sin fremtid i den historiske skovpavillon. Men der trækker mørke skyer sammen i horisonten.

- Jeg er meget nervøs for de prisstigninger, vi ser lige nu på råvarerne. Mange af vores ting er steget 100 procent eller mere. Før krigen gav vi 92 kroner for ti liter madolie. Nu giver vi cirka 250 kroner. Og det er også kød, mel, æg og meget andet. Jeg håber, det snart stilner af, for det her kan vi jo ikke blive ved med, siger Jesper Kaad.

Meget af grejet i køkkenet er funklende nyt. Så nu er Jesper Kaad og hans hold klar til at servicere mange selskaber på en gang. Foto: Jan Knudsen

- Vi kan kun klare det her til en vis grænse. Jeg har ikke råd til at starte mine første to-tre år med et bragende underskud, sukker han.

Men Bangshave har før vist sig at kunne stå imod, når stormen rasede.

- Vi har overlevet både finanskrisen og corona. Det har vi kunnet, fordi vi har haft en fornuftig egenkapital, siger Mogens Nilsson.

- Og folk vil rigtig gerne i byen og spise godt efter coronaen, påpeger han.

Annonce

Sikret mod corona

Det har taget lidt tid at finde den rette form på overdragelsen af driftsselskabet. Løsningen er blevet, at Jesper Kaad har købt det allerede eksisterende driftsselskab, Restaurant Bangs Have Maribo ApS.

- Vores jurister har tænkt sig rigtig godt om i forhold til at få sikret restauranten, hvis vi igen løber ind i en corona eller det, der ligner, siger Nilsson.

- Det giver en lang række fordele i forhold til at kunne køre videre med de leverandører, bankaftaler og ansatte, som vi havde. På den her måde skal vi slet ikke hen at lave en masse nye kontrakter, forklarer Jesper Kaad, der også fortsætter med at bruge Mogens Nilssons kontor til at klare moms, regninger, løn og lignende.

- Det er en superaftale. Min spidskompetence er at lave mad, så det er rart, at jeg kan koncentrere mig om det, siger Jesper Kaad.

Annonce

Lærte på den hårde måde

Da Mogens Nilsson overtog Bangs Have efter Ernst Rasmussen  i 2006, var den gamle skovpavillon ikke en restaurant i god form.

- Vi har lært at drive restaurant på den hårde måde. Der var ingen ordrebeholdning, da vi overtog. Men vi fik holdt det i gang, fortæller Mogens Nilsson, der til gengæld synes, han har afleveret en god og sund forretning til Jesper Kaad.

- Samarbejdet med Max Christensen blev starten til det, vi har i dag. Det er der ingen tvivl om. De ti år var rigtig gode. Vi fik forretningen op at køre igen, siger han.

Om Restaurant Bangs Have

  • Mogens Nilsson købte i 2006 Bangs Have Pavillonen af restauratør Ernst Rasmussen. 
  • Efter købet blev den gamle skovpavillonen renoveret. 
  • Restauranten er herefter blevet drevet af flere restauratører med Mogens Nilsson som ejer. 
  • Senest har Max Christensen været køkkenchef i ti år. 
  • Der er fire ansatte i køkkenet og to i restauranten. 
  • Jesper Kaad har hustruen Thea. Han har været på adskillige restauranter i sin karriere, og kommer fra en stilling som faglærer på Celfs kokke- og tjenerlinje.
  • Bangshave Pavillonen blev indviet i 1913.

Familien Nilsson har dog valgt at beholde ejerskabet over selve pavillonen, og Jesper Kaad lejer sig så ind.

- Vi har holdt familieråd om sagen. Vi er i gang med et generationsskifte. Det, der hedder MN Ejendomme, skal børnene drive videre. Her beholder vi Bangs Have. Min datter sagde: "Uanset hvordan det går, så beholder vi Bangs Have". Og det gør vi. Alle bygningerne overdrages til mine børn, når jeg ikke gider mere. Men det varer mange år, griner Mogens Nilsson.

Min datter sagde: "Uanset hvordan det går, så beholder vi Bangs Have". Og det gør vi.

Mogens Nilsson, indehaver af Bangs Have-pavillonen
Annonce

Håber på at tage elev

Det er således stadig Nilsson-familien, som skal stå for den store udbygning af køkkenet, der er planlagt til at gå i gang i 2023.

Mogens Nilsson venter stadig på en række tilladelser. Så han regner først med at kunne gå i gang med udvidelsen af køkkenet i slutningen af 2022. Foto: Jan Knudsen

I køkkenet glæder Jesper Kaad sig over, at isenkrammet allerede er skiftet ud med nye blus og nye ovne, som maden kan køres ind og ud af. Personale-delen kører også, og håbet er, at kokkeeleven med tiden kan få selskab af en tjenerelev.

- Jeg håber på sigt, at vi kan få en tjenerelev. Men der skal vi have lidt mere gang i det i ydersæsonerne for, at det kan betale sig, siger Jesper Kaad, der selv har undervist på kokke og tjener-uddannelsen på Celf.

Men nu har han åbnet et nyt kapitel i Bangs Have som restauratør i den gamle skovpavillon.

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Folketidende Podcast: De lokale hjælper ukrainerne, fordi de slet ikke kan lade være

Annonce
Guldborgsund

Indbrud i biler fra kommunen

Annonce
Forsiden netop nu
Guldborgsund

Hel by skal have nye gadelamper

Erhverv

Øernes Revision overtager Revisionscentralen

Guldborgsund

Kommunale byggeprojekter udskydes: Vi følger prisudviklingen tæt

Lolland

Lollandske sportsforeninger oplever fortsat medlemsflugt

Lolland

Netværk føler sig sat udenfor døren

Guldborgsund

Boligselskab udskyder renoveringer for op mod 300 millioner kroner

112

Dyrt kikkertsigte stjålet

Femern

Inflationen kan presse Femern-projektet

Lolland

Kedelig stemning i landsby efter præstestrid

Maribo

Flormelistågen sænkede sig over byen

Sport

Lokal bokser afvæbnede mand med kniv

Guldborgsund

Ansatte oplevede trusler og vold: Nu har sygehus vundet pris for bedste psykiske arbejdsmiljø

112

Bølge af indbrud i biler fortsætter

Annonce
Indland

Lægeformand: 1500 ekstra kolleger vil løse mangel i yderområder

Guldborgsund

Sagde ja til at afløse Lisbet Dahl: Pernille Schrøder fik fem dage til at lære en hel revy

Indland

Sundhedsaftale sikrer op til 25 nærhospitaler og mere almen praksis

Lolland

Beboer afværgede brand

Lolland

Kongelig sommerballet på havnekaj

Vejret

Efter to sommerdage trækker køligere luft ind over landet

Lolland

Så sin bil forlade indkørslen

Guldborgsund

20 år med hospitalsklovnen Karla: Hun gør en stor forskel

Annonce
Annonce