Annonce
Guldborgsund

NYT TILBUD VIL ØGE LIVSKVALITETEN HOS DEMENTE TIDLIGERE

Ved en ny samtalecafé kan demente, der inden for et år har fået deres diagnose, tale om den fremtid, de ser hen imod, men måske også især om det, der betyder allermest i deres liv lige nu. Og som har betydet noget livet igennem. Foto: Liv Høybye/Polfoto
Mennesker, der netop har fået stillet diagnosen demens, har ikke mange steder at søge hjælp og fællesskaber. Men det er der kommet nu med en samtalecafé.

NYKØBING: Beskeden om, at man har demens, er én af de tungere beskeder, et menneske kan få i sit liv.

Alligevel er der - hvis nogen - så i hvert fald meget få offentlige tilbud, der kan samle de mennesker op fra chokket. Indtil nu, i hvert fald.

Demenskoordinatorer- og konsulenter fra Guldborgsund og Lolland kommuner har sammen med sognepræst Lisbeth Mannerup Nielsen og sygeplejerske og lektor Birthe Ørskov skabt en samtalecafé for netop mennesker, der inden for det seneste år har modtaget beskeden om, at de har demens.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Her i vores område har vi en del tilbud til personer, der har levet lidt længere tid med demens. Blandt andet på plejecentre. Og derudover er der mange tilbud til pårørende, forklarer Birthe Ørskov, der er projektleder for caféerne.


Vi har et stort ønske om, at de betydningsfulde værdier, der har været igennem livet, får en plads igen. Jo længere man kan vedholde det, jo længere kan man være med til at bevare håbet.

Birthe Ørsted, sygeplejerske og projektleder, Eksistens - Samtalecafé

Det eneste krav er, at man er bosiddende i Guldborgsund eller Lolland, og at man har fået en diagnose.

- Al forskning viser, at når man får så alvorlig en sygdom, er det livstruende på så mange måder. Når livet pludseligt ændres, trues vores selvforståelse. Man befinder sig et sted, hvor det tidligere liv er ved at briste. Og mange ved måske godt, hvilken vej det går. Derfor kommer alle de grundlæggende og eksistentielle livsspørgsmål op igen, siger Birthe Ørskov.

Lystfiskeri som barn

Caféerne har derfor både et medicinsk, men også i høj grad et eksistentielt fokus, og man taler derfor sammen om, hvad meningen med livet er. Hvad der er betydningsfuldt.

- Vi har et stort ønske om, at de betydningsfulde værdier, der har været igennem livet, får en plads igen. Jo længere man kan vedholde det, jo længere kan man være med til at bevare håbet.

Da de for at få et lille afbræk gik en tur, opdagede de en lystfisker, og to af de mandlige deltagere faldt i snak om lystfiskeri, og hvor meget det har betydet for dem.

Hvornår er der samtalecafé i Sundkirken:

Mandag 10. oktober

Fredag 14. oktober

Mandag 24. oktober

Mandag 7. november

Mandag 21. november. 

Alle er velkomne, hvis de inden for det seneste år er blevet diagnosticeret med demens og er bosat i Guldborgsund og Lolland Kommuner. 

- Jeg håber, at sådan et møde kan give dem lyst til at få sådan en oplevelse igen med en søn eller en nabo, siger Birthe Ørsted og tilføjer, at man skal ned i de dybere lag og høre dem fortælle, hvem de var som børn, hvor deres barndomshjem var, hvordan de husker somrene og andre tidlige minder for at finde ud af, hvad de er formet af.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alene i byen

Møderne finder foreløbigt sted til og med 21. november i Sundkirken. Der har allerede været ét møde, og man er velkommen til at komme forbi ved de næste.

De får noget at byde ind med i deres liv, og det giver dem en form for ligeværdighed med deres partner. Man bringer noget den anden vej, og det bliver pårørende også glade for.

Birthe Ørsted, sygeplejerske og projektleder, Eksistens - Samtalecafé

Møderne foregår uden pårørende.

- De må meget gerne hjælpe deres kære til kirken, men derefter må de gerne finde på noget at lave imens. For det giver noget at være i byen alene. Både for den pårørende og for ægtefællen med demens, siger Birthe Ørsted.

For dels får de pårørende et pusterum med et par timer for sig selv. Men de kære, der har fået demens, har også noget at komme hjem med, tilføjer hun.

- De får noget at byde ind med i deres liv, og det giver dem en form for ligeværdighed med deres partner. Man bringer noget den anden vej, og det bliver pårørende også glade for. Det kan støtte mennesker med demens til at bevare integriteten så længe som muligt.

Samtidig får de et nyt publikum, som aldrig har hørt historierne om den der helt særlige juleaften, som ægtefællen og det meste af familien kan udenad.

Derfor kan samtalecaféen vække oplevelser til minde, som de ellers ikke har talt om i flere år.

Næste samtalecafé er mandag 10. oktober. Herefter kan man deltage fredag 14. oktober, 24. oktober, 7. november og 21. november.

  • aling_paa_0310_7l
    Ved en ny samtalecafé kan demente, der inden for et år har fået deres diagnose, tale om den fremtid, de ser hen imod, men måske også især om det, der betyder allermest i deres liv lige nu. Og som har betydet noget livet igennem. Foto: Liv Høybye/Polfoto
Annonce
112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo