Annonce
Lolland Falster 2020

Sprøde grøntsager direkte fra mulden

Når man nærmer sig Tokkerupgård, kan man ikke undgå at bemærke de kæmpestore grønkål, som Palle Andersen her viser. Foto: Anders Knudsen

Palle Andersen har specialiseret sig i jordbær og kartofler, og han sætter en ære i at give kunderne så friske grøntsager som muligt i gårdbutikken.

Hvis man i øjeblikket begiver sig til Tokkerupgård lidt nord for Kettinge, fanger øjet utvivlsomt nogle utroligt store og farverige pyntekål på marken, når man drejer ind på den blinde vej, hvor Tokkerupgårds gårdbutik ligger.

Foran gårdbutikken pryder pyntekålene også. Den rosa-lilla pyntekål giver masser af farvespil, og grønkålene imponerer med deres størrelse. På den anden side af trappen ligger rosenkål på stok.

Selvom Tokkerupgårds gårdbutik ligger afsides på en blind vej, hvor man ikke lige kommer forbi, medmindre man har et ærinde, har Tokkerupgård gennem årene etableret sig som en gårdbutik med at solidt kundegrundlag og et støt stigende salg.

Særligt kendt er Tokkerupgård for sine kartofler og jordbær, som der tilbydes selvpluk af om sommeren.

Men derudover er der et væld af friske grøntsager fra kål og selleri til løg og græskar. Også quinoa og økologiske sukkerroer dyrkes der fra Tokkerupgård.

Så naturligt som muligt

Bag Tokkerupgård står Palle og Bente Andersen. Palle, der i dag er 63 år, erhvervede sig i 1979 Tokkerupgård, som kun ligger få stenkast væk fra, hvor han selv voksede op i Tokkerup.

Han blev uddannet landmand året før, og planen var egentlig at etablere svineproduktion, men det satte astma en stopper for. I stedet begyndte han at dyrke jordbær, og det har siden udviklet sig til at omfatte læggekartofler og i dag et kæmpe udvalg af forskellige grøntsager.

I år har vi 12.000 grønkål, så det har været en god sæson, fortæller Palle Andersen.

Grønkålene sælges blandt andet til slagtermestre, der bruger kålen til grønlangkål i julen. Grøntsagerne afsættes foruden i gårdbutikken også til lokale brugser, til grossister, andre gårdbutikker og enkelte lokale restauranter.

I gårdbutikken sætter Palle en ære i at have så friske grøntsager som muligt.

- Kunderne vil gerne have grøntsagerne så naturlige som muligt. Vi graver de nye kartofler op af jorden hver morgen, og vi sælger dem uvaskede. Herude på landet ved man jo, at kartoflen holder sig bedre, når der er jord på, siger Palle Andersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvad kunderne vil have

I alt driver han 60 hektar, hvor de 40 er økologiske og udskilt i selskabet Stenris Øko I/S, hvor han dyrker økologiske selleri, kartofler, quinoa og sukkerroer.

Når hele bedriften ikke er omlagt til økologi, skyldes det dels en manglende efterspørgsel på økologi fra lokale kunder i gårdbutikken og dels, at der er visse grøntsager, som er svære at dyrke økologisk uden at gå til i skadedyr.

- Dengang jeg omlagde det første areal til økologi, troede jeg, at det hele skulle være økologisk, men det kunne ikke lade sig gøre. Økologiske jordbær og kartofler kan jeg simpelthen ikke sælge ret meget af lokalt, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En mindre bedrift

I øjeblikket er der fire ansatte på Tokkerupgård, men der er 10-12 ansatte, når jordbærrene skal plukkes og roemarken hakkes, hvilket bliver gjort med en lugevogn, hvor 12 mand ligger på række og håndluger.

Selvom Tokkerupgård er en mindre bedrift, kan det godt lade sig gøre at få økonomien til at hænge sammen.

- Hvis lysten og evnerne er til det, kan man godt få det til at løbe rundt, selvom man er en lille lokalproducent. Men det kræver, at man ikke er bange for at hakke ukrudt, og så må man nok også acceptere ikke at have de nyeste og mest supermoderne traktorer, forklarer Palle Andersen.

På Tokkerupgård kører Palle blandet andet i en lille Volvo 400-traktor fra 1964, som stammer helt tilbage fra hans far.

- Det er en god traktor, og den er billig i drift. Der er ikke meget elektronik i den, men den er enkel og stabil, og jeg kan selv reparere den. Det kan du ikke selv med en ny traktor. Jeg kan godt lide at svejse og rode med maskinerne, og det har sparet mig mange penge gennem årene, forklarer Palle Andersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kvaliteten gør forskellen

Ellers er det kvaliteten og friskheden og sprødheden i de nyhøstede grøntsager, som er Tokkerupgårds berettigelse.

- Vores kartofler i gårdbutikken er helt friske, mens dem, du køber i supermarkedet, har ligget i flere dage. Den kvalitetsforskel er sådan noget, Tokkerupgård skal overleve på, siger Palle Andersen.

Bente er uddannet gartner og har en særlig forkærlighed for at dyrke pyntegræskar, og hun står også for regnskaberne, mens Palle er med hele vejen rundt og finder stor glæde i planlægningen af årets afgrøder ud fra sidste års resultat.

Det kan godt være, at vi arbejder et par timer mere i forhold til et almindeligt fuldtidsjob, men til gengæld har vi ingen transporttid til arbejdet. Vi befinder os i det, så på den måde kan man sige, at det er en livsstil, siger Palle Andersen og fortsætter:

- Jeg kan godt lide, at det er et meget afvekslende arbejde, jeg planlægger, passer det, høster det, sælger det, og jeg går i den friske luft hver dag. Ved middagstid har jeg passeret 10.000 skridt. Det er ingen sag at arbejde et par timer ekstra hver dag, når man brænder for det, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fremtiden

Når snakken falder på fremtiden, så håber Palle og Bente Andersen at finde en, som har lyst til at drive Tokkerupgård videre, for alderen kan de jo ikke løbe fra, som de siger.

Parret har to børn på 26 og 29 år, som dog har valgt andre karriereveje end landbruget.

- Jeg vil gerne sælge ejendommen til en yngre person, som har lysten til at drive Tokkerupgård videre. Og hvis det ikke kan lade sig gøre, må vi se, hvad tiden bringer, siger Palle Andersen.

Hvis det lykkes at få nogen til at overtage Tokkerupgård, vil Palle Andersen bruge mere tid på at sejle kajak i Nysted Kajakklub. Derudover bliver fritiden blandt andet brugt i selskab med et gymnastik-hold for mænd i "ældre generation", som han siger.

Men lige her og nu er fokus rettet mod den sidste høst op til jul, hvor særligt grønkål skal høstes, så den er klar til årets julemiddage.

  • Når man nærmer sig Tokkerupgård, kan man ikke undgå at bemærke de kæmpestore grønkål, som Palle Andersen her viser. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Annonce
Annonce
Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo