Annonce
Bolig og livsstil

Giv mortensanden det perfekte efterårstilbehør

Sanne Venlov foreslår at servere en masse små grønne retter til anden.- Så har man heller ikke plads til at konsumere en hel and. Så man kunne jo også nøjes med at købe confiterede andelår, som man lige steger i ovnen. Eller man kan købe andelår og stege på panden. Det giver særligt god mening, hvis man bare er to - i stedet for en hel and, siger hun. (Arkivfoto). Foto: David Leth Williams/Ritzau Scanpix

Pift mortensanden op med sprødt og smagfuldt tilbehør helt i efterårets ånd.

Når der står "mortensaften" i kalenderen den 10. november, bliver der serveret andesteg eller gås i mange hjem landet over.

Men middagen kommer nemt til at minde om en forpremiere på julens festmåltid. Og derfor kan du med fordel give den gas med efterårets særlige lækkerier som tilbehør.

Sæsonen bugner nemlig af grøntsager og nødder, som klæder den fede and særdeles godt, fortæller Sanne Venlov, som er kok og udvikler opskrifter for Aarstiderne.

- Den klassiske servering er meget blød og sød. Så jeg ville forsøge at få mere friskhed, tekstur, sprødhed, syre, lidt bitterhed og friskhed ind i retten, siger Sanne Venlov.

Sanne Venlov foreslår at bruge klassikere som kål og æbler, men også rodfrugter, nødder og citrusfrugter.

Og så foreslår hun at variere den klassiske bløde, søde rødkål med en fermenteret en af slagsen.

- Du kan lige nå at lave fermenteret rødkål med æbler til mortensaften. Der bevarer man stadig noget af kålens sprødhed og får syre og bitterhed, siger hun og tilføjer:

- Men man kan også sagtens lave en rå og sprød rødkålssalat med æbler eller appelsin og nødder, som harmonerer rigtig godt med anden.

Klavs Styrbæk er kok og driver sammen med sin kone Styrbæks, som både huser en restaurant, kokkekurser, mødevirksomhed og produktudvikling. Og han er også tilhænger af en frisk og sprød kålsalat til den fede and.

- Den kan serveres rå, og det sjove ved kål er, at jo finere man skærer den, jo mere spiser folk, fortæller han med et grin.

- Det behøver ikke at være rødkål, det kan være en anden type som sortkål eller savoykål. Server den med valnødder og lidt vineddike for at give syre, tilføjer han.

Hvis du laver en god gammeldags brun sovs, kan du prøve at komme efterårets tyttebær i.

- Dem får vi lige nu masser af fra Sverige. De springer i munden, når man spiser sådan en sovs, og det giver en lethed til anden, forklarer han.

I stedet for at servere de klassiske brunede og hvide kartofler til anden foreslår Sanne Venlov at lave små ristede kartofler. Kog dem halvfærdige, og rist dem færdige i ovnen med smør og krydderurter.

Det kan eksempelvis være med timian, som går godt i spænd med de klassiske fede juleretter, siger Sanne Venlov.

Du kan også lave kartoflerne som hasselbackkartofler, pointen er bare at få noget sprødhed ind i retten. Eller brug i stedet græskar, som er et efterårshit.

Prøv for eksempel at tilberede græskartypen butternutsquash ligesom hasselbackkartofler - altså bagt og med lange tynde snit ned i kødet med godt med svampesalt og laurbærblade imellem.

For at lave svampesalt blender du en deciliter groft havsalt med en deciliter tørrede svampe eksempelvis shiitake, karljohan eller kantareller.

- Svampesalt er umamimættet og løfter alle grøntsager til nye højder. Det kan også bruges i stedet for bouillon, fortæller Sanne Venlov.

/ritzau fokus/

Vil du variere din mortensand, kan du prøve at give den et asiatisk twist. - Så kan du pensle den med hoisinsauce, så den bliver helt sød og nærmest karamelliseret, siger kok Sanne Venlov og foreslår at servere den med kål, ingefær og sesamolie. (Arkivfoto). Foto: Nf/Ritzau Scanpix
  • BM
    Sanne Venlov foreslår at servere en masse små grønne retter til anden.- Så har man heller ikke plads til at konsumere en hel and. Så man kunne jo også nøjes med at købe confiterede andelår, som man lige steger i ovnen. Eller man kan købe andelår og stege på panden. Det giver særligt god mening, hvis man bare er to - i stedet for en hel and, siger hun. (Arkivfoto). Foto: David Leth Williams/Ritzau Scanpix
  • JULEAND JULEMAD ANDESTEG
    Vil du variere din mortensand, kan du prøve at give den et asiatisk twist. - Så kan du pensle den med hoisinsauce, så den bliver helt sød og nærmest karamelliseret, siger kok Sanne Venlov og foreslår at servere den med kål, ingefær og sesamolie. (Arkivfoto). Foto: Nf/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Dølle

Kondomer, bolcher og slikkepinde i lange baner

Dølle

Så er vi i gang: Gobs fyrede op under festen i Markedsteltet

Dølle

Unge Dølle-veteraner: Der er nok mange, der pjækker i morgen

Indland

Messerschmidt måtte aflyse 1. maj-møde på grund af sikkerhed

Dølle

Harske Hubbi går efter Dølle-rekord

112

Uvenner ude på marken: Fik slag i hovedet

Guldborgsund

Chok, chok, chok fra Vestlolland

112

Hurtigt personale fik slukket brand

Guldborgsund

René fordobler overskuddet

Indland

86.000 danskere er afhængige

Lolland

50.000 træer og buske plantes: Ny skov indvies

Guldborgsund

Helt vildt: Lokal forestilling nomineret til landets største teaterpris

Maribo

Var selv med til at lukke dem: Nu var han med til åbningen af en ny

112

Snuppet med stor mængde narko: Skjult i hemmelige rum i bilen

Sport

NFH-semifinalemodstander fundet

Annonce
Annonce
Guldborgsund

En kongelig propel er landet på Dølle

Politik

Dansk minister afbryder 1. maj-tale

Indland

Ung kvinde løsladt i mørklagt terrorsag

Guldborgsund

Kampfly spottet over Falster: Her er forklaringen

Dølle

Så er markedspladsen åben

Erhverv

Scandlines skifter ud i direktionen: Her er de nye navne

Guldborgsund

Fagforeninger på 1. maj: Vi drukner i vores egen succes