Annonce
Bolig og livsstil

Tech-eksperter: Gendan mobilen og giv den nyt liv

Det behøver ikke at koste knapper eller en ny mobil, hvis den gamle telefon er blevet sløv i optrækket. Ofte kan gendannelse hjælpe på både hukommelse, hastighed og batterilevetid, siger eksperter. Foto: Scanpix/Bax Lindhardt/arkiv

En nulstilling svarer til en hovedrengøring af telefonen, som kan blive næsten så god som ny.

Du kender det måske: Jo længere du ejer en mobiltelefon, og jo flere apps og billeder du fylder på, jo langsommere og mere ustabil bliver den.

Den hænger i knapperne, taber hurtigt batteri eller lukker apps ned. Og selv om du sletter indhold undervejs, bliver det aldrig helt godt.

Men før du opgiver den gamle telefon og køber en ny, så prøv at lave en såkaldt nulstilling eller gendannelse, siger eksperter.

- Det er en hovedrengøring på telefonen. Det er lidt ligesom at få tømt ud i alle skuffer og skabe og lagt det tilbage, man virkelig bruger - og smidt alt andet ud, siger Torben Vognsen, der er tech-ekspert og chefredaktør på tech-magasinet Input.

Sløvheden vil nemlig ofte skyldes, at telefonen er fyldt op med apps, spil og billeder. Og selv om du sletter noget undervejs, vil apps og gamle data stadig efterlade digitale kagekrummer på mobilen.

Ifølge John G. Pedersen, der er smartphoneekspert og redaktør på sitet meremobil.dk, føles en ny telefon netop hurtig, fordi der ikke har været installeret alt muligt på den.

Men du kan få næsten samme oplevelse med din nuværende telefon, hvis du gendanner fabriksindstillingerne og dermed sletter alt.

- Folk vil opleve, at telefonen bliver som født på ny, når de gør det. Der er intet, der slår den fremgangsmåde, når det drejer sig om hastighed på telefonen. For så får du ryddet op i alt, siger John G. Pedersen.

Dette gøres ved at gå ind i telefonens indstillinger. Afhængig af model og styresystem vil det hedde "gendan fabriksindstillinger", "gendan fabriksdata" eller "nulstil telefon".

Inden da er det dog vigtigt, at du har en sikkerhedskopi af dine kontakter, beskeder, billeder, musik, og hvad du ellers vil gemme. For alt forsvinder, når du nulstiller.

- Men de ting gemmer man alligevel i skyen i dag. Og hvis man ikke har gjort det før, er dette en fin anledning til at få det gjort, siger Torben Vognsen, der anbefaler at bruge Googles eller Apples backup-programmer.

Skriv også ned, hvad du reelt bruger af apps på telefonen, siger John G. Pedersen. Så du kun gendanner ting, du rent faktisk bruger.

- Så kan man tage en kold tyrker lørdag eftermiddag og sige: Jeg har backup af alle mine vigtige ting, så nu sletter jeg det hele og starter forfra med de apps og tjenester, jeg skal bruge. Så er man frisk kørende, og det er fuldstændig som at få en ny telefon, siger han.

Du kan godt prøve at gøre telefonen hurtigere ved at indsætte et større hukommelseskort, slette billeder eller bruge et såkaldt app-cleaner-program til at rydde op. Men det vil kun hjælpe marginalt, siger Torben Vognsen.

- Hvis du vil være sikker på at få den optimale hastighed ud af din telefon, så skal du slette den fuldstændigt og starte forfra. Det er den eneste måde at være 100 procent sikker på, at du får så meget hukommelse og hastighed fri som muligt, siger han.

Fakta: Tjeklisten - gendan telefonen som ny

- Gendan telefonens fabriksindstillinger, når den er blevet så langsom, at du overvejer at skifte den ud.

- Afhængig af telefonmodel vil funktionen ligge under indstillinger og hedde "gendan fabriksindstillinger", "gendan fabriksdata" eller "nulstil telefon".

- Når du nulstiller, mister du alt på telefonen. Så sørg for at tage en sikkerhedskopi af billeder, videoer, telefonnumre og beskeder inden da. Det er også klogt, hvis telefonen bliver stjålet eller ryger i badekarret.

Kilder: Torben Vognsen, John G. Pedersen.

/ritzau fokus/

  • RB PLUS Minister: Nye roamingregler er en sejr TDC totalovervåger millioner af mobilbrugere Offspring festival tivoli
    Det behøver ikke at koste knapper eller en ny mobil, hvis den gamle telefon er blevet sløv i optrækket. Ofte kan gendannelse hjælpe på både hukommelse, hastighed og batterilevetid, siger eksperter. Foto: Scanpix/Bax Lindhardt/arkiv
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

Klar med gigantisk findeløn: - Una er som et familiemedlem

112

Frækt jakke-tyveri i Nakskov

112

Voldsom brand ved motorvejen: - Han skulle ud i en fart

Leder

Et skoleeksempel på social darwinisme

Sport

Gerts vanvittige projekt: - Jeg var helt ristet og forvirret

112

Politiet brugte deres næse: Og så blev tre anholdt

112

Vold i Nakskov: Blev slået flere gange i ansigtet

Guldborgsund

Konservative har fundet deres borgmesterkandidat

Erhverv

Hvordan tjekker jeg, om min nye chef er ok?

Indland

Arbejdsuge på fire dage kan presse børnefamiliers hverdage

Politik

Regeringen sender kvart milliard til nødhjælp i Ukraine

Lolland-Falster

Opdaget i supermarkedet: Butikstyv gik ud med mayonnaise under armen

Nykøbing

Nedslående besked fra legendarisk værtshus

112

Helikopter måtte redde mand til havs

Sport

Efter enorm skuffelse: - Det bliver en hård omgang

Annonce
Annonce
Lolland

Fejrede årsdagen: Men en ville ikke ned at kigge

Guldborgsund

Hhx-elever til gallafest: Se de flotte ankomster

Lolland

Skolekritik: Der er brug for økonomisk støtte

Skole

Tesfaye: Folkeskoleaftale skal tage hånd om lav bestå-procent

Lolland

Vil af med sine apoteker: - Vi har ikke holdt ferie i 10 år

Indland

Statsministeren venter flere russiske hybridangreb

Lolland

Flest i landet: Så mange dumper dansk og matematik på Lolland