Annonce
Bolig og livsstil

Uventet besøg: Du skal passe på skadedyr i bilen

Det er primært rotter, mus og mår, der kan finde på at gemme sig i motorrummet eller gnave i eksempelvis bilens ledninger, vurderer FDM. (Arkivfoto) Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Skadedyr som rotter, mus og mår kan tage ophold i din bil og forårsage skader for tusindvis af kroner.

Der er intet som smagen af kølerslange, ledningsnet og loftsbeklædning.

Eller det vil du måske mene, men sagen er en anden, når det kommer til de skadedyr, der hvert år finder vej ind i danskernes biler og gnaver inventar i stykker for tusindvis af kroner.

- Vi ser oftest skader på ledninger, og det er et kæmpe problem i dag, hvor alt er elektronisk styret i de moderne biler, forklarer Yasser Abaiji, der er tekniker ved FDM.

- En enkel ledning, der er gnavet over i et motorrum, kan forårsage rigtig mange fejlmeldinger på bilen og gøre den ubrugelig, fortsætter han.

To af landets største forsikringsselskaber - Topdanmark og Tryg - har ingen specifikke tal på området, men Topdanmark estimerer, at man hvert år hjælper mellem 400 og 500 kunder med sager koblet til skadedyr i biler. Her har man blandt andet haft kunder i røret, som eksempelvis har fået gnavet ledninger over i motoren.

Hos Tryg skønner man, at der årligt er mellem 300 og 400 sager om skader på biler, som kommer fra mus og rotter. Skadedyrene søger ind i bilerne, når de vil i læ for regn og kulde eller bygge rede.

De typiske tegn på, at der har været skadedyr på spil, er når bilen ikke vil starte, den lugter, eller lyset ikke virker, fordi der er blevet gnavet i slanger eller ledninger.

Du kan dog selv gøre en del for at minimere risikoen for at få uanmeldt besøg - heriblandt sørge for at fjerne poser, papkasser, mad og affald, som er noget af det, der tiltrækker skadedyrene.

Derfor bør du også støvsuge bilen jævnligt.

- Ligger der eksempelvis rester af knækbrød og rugbrød i en børnefamiliebil, er det noget af det, der er med til at tiltrække mus, lyder det fra Daniel Christensen, der er indehaver af Din Bilpartner Borup Auto.

Der kan være stor forskel på, hvor meget ravage skadedyrene formår at lave, alt efter hvor de søger hen. Går de i motorrummet for at lune sig, er det ikke sikkert, det er altødelæggende.

- Men vi har også haft sager, hvor de er kommet decideret ind i bilen, og der kan de virkelig lave skader. Sidste år havde vi 4-5 stykker af den slags på værkstedet, forklarer Daniel Christensen.

Han nævner en episode, hvor en mor og en datter havde haft mus i hver deres bil, hvilket var gået ud over både loftsbeklædning og ledninger.

Ifølge FDM kan skaderne koste dig mellem 1000 og 20.000 kroner på værkstedet.

- Hvis det er en ledning, der er gnavet over, er den ikke i sig selv dyr. Men typisk er det arbejdet, der skal til for at finde fejlen, som kan koste. Det kan tage helt op til 20 timers arbejde på værkstedet, forklarer Yasser Abaiji.

Det kan også blive dyrt, hvis dyret har formået at lave så meget skade, at der er sket en kortslutning, som eksempelvis kan resultere i smelteskader eller på brand på komponenterne.

Inden skaden sker, kan du tage fat i dit forsikringsselskab og tjekke, om du - eventuelt i din kaskoforsikring - er dækket for skadedyr i bilen, og om der er et loft for, hvor stor dækningen er, råder Yasser Abaiji.

Er du dækket, kan værkstedsregningen nemlig sendes videre til forsikringsselskabet.

/ritzau fokus/

Tag et kig i motorrummet på din bil. Er der rester fra eksempelvis nødder, er det et typisk tegn på, at et skadedyr har været forbi og eventuelt bygget rede i din bil, forklarer FDMs tekniker Yasser Abaiji. (Arkivfoto) Foto: Palle Hedemann/Ritzau Scanpix
  • Linda Kastrup
    Det er primært rotter, mus og mår, der kan finde på at gemme sig i motorrummet eller gnave i eksempelvis bilens ledninger, vurderer FDM. (Arkivfoto) Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
  • TOYOTA MOTORER MOTORRUM
    Tag et kig i motorrummet på din bil. Er der rester fra eksempelvis nødder, er det et typisk tegn på, at et skadedyr har været forbi og eventuelt bygget rede i din bil, forklarer FDMs tekniker Yasser Abaiji. (Arkivfoto) Foto: Palle Hedemann/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Esbjerg med igen: NFH i større problemer

Rødby

Troppede op i byen med stor kniv: Nægtede at følge politiet

Indland

Efter stort skænderi: Nu vender flere kendte kanaler tilbage til dit tv

Indland

Advokat kræver knap 600.000 i erstatning til bortført pige

Nykøbing

God nyhed til NFH før finalen: Vi er helt oppe at ringe

Indland

Første skridt mod lavere moms? Skatteminister vil kigge på muligheden

Guldborgsund

Stort potentiale: Vil gøre anonym gågade til et sprudlende torv

NFH i DM-finalen

Radiokommentator gik amok over NFH's finaleplads: Hør klippet her

NFH i DM-finalen

Spændt formand inden håndbold-braget: - Det vil være det største

Sport

Lokalt brydehåb er usikker på karrieren efter misset OL

Indland

Regioner: Der er behov for 1,1 milliarder til hospitalsudstyr

Falster

Krølls kvaler fortsætter: Skal indlægges igen

112

128 taget i fartkontroller

Vejret

Varm uge skydes i gang med høj sol: Men regn truer

nfh i DM-finalen

Guldfest i Guldboxen: Biletterne rives væk

Annonce
Annonce
Sport

Ekspertens hårde dom: Der er nul procents chance

112

Kirkerup-sagen: Advokat kræver over en halv million i erstatning

Politik

Løkke erkender at have gennemført skadelig politik

Indland

Sender nødråb til minister: Levestederne forsvinder

Guldborgsund

Der kom 267 motorcykler: Uventet kæmpe-opbakning til konfirmation

Udland

Irans præsident og udenrigsminister er døde efter helikopterstyrt

Lolland

Efter stormen: Nakskov får penge til genopbygning