Annonce
Erhverv

Har genopdyrket sorthavre

Karsten Lund Rasmussen har opdyrket den gamle havresort sorthavre, som han sælger fra eget pakkeri i Nørre Alslev. Foto: Anders Knudsen

Landmand har bragt gammel kornsort tilbage som ny superfood.

På det lille landsted Engdigegaard på Nordvestfalster tæt på Guldborg har Karsten Lund Rasmussen genopdyrket den gamle kornsort sorthavre.

Ikke alene har han genopdyrket sorten, der kan betegnes som superfood på grund af højt indhold af protein og fibre og gode fedtsyrer, afsætningen af sorthavregryn er også begyndt at komme op i omdrejninger.

Derfor er fødevareiværksætteren nu blevet nomineret til en startup-award ved den store professionelle fødevaremesse i Herning, FoodExpo i weekenden.

Karsten Lund Rasmussen har boet på Engdigegaard siden 1991, hvor han som deltidslandmand har dyrket forskellige traditionelle afgrøder som hvede, byg og sukkerroer.

Sådan ser sorthavre ud, lige når det er høstet. Foto: Anders Knudsen

Var ikke til at opdrive

Eventyret med sorthavre begyndte i 2011, hvor han omlagde til økologi.

- Jeg ville prøve at lave et spændende produkt, og så var det, at jeg faldt over sorthavre. En gammel mand fortalte om, at dengang han var barn, der kunne han huske, at sorthavre var noget man brugte til heste, hvis de var lidt vilde. Så tænkte jeg, at det skal jeg prøve, fortæller Karsten Lund Rasmussen.

Det var dog ikke sådan lige til at opdrive sorthavre i Danmark. Derfor måtte han til Sydtyskland for at få fat i en sæk sorthavre, som han såede på sine 15 hektar jord.

- Alt det, jeg høstede, såede jeg ud året efter for at få mere. Det er den måde, man genopdyrker på. Det hele er opformeret i egen avl, så jeg i dag kan dyrke i stor skala, siger Karsten Lund Rasmussen.

Han fandt dog hurtigt ud af, at det var svært at lave en forretning ud af at sælge sorthavre til hestefolket.

- Så var det, at jeg prøvede at sende kornet til en mølle og fik lavet det til gryn og fandt ud af, hvor godt det var, siger han og fortsætter:

- Ved at være en gammel kornsort er alt det gode bevaret i sorthavre. Der er ikke gået noget tabt under forædling. Når man koger sorthavregryn til grød, bliver det blødt og cremet i konsistensen. Med almindelig havre var man nødt til at opfinde finvalsede havregryn for bedre at kunne koge det til grød. Det behøver man ikke med sorthavre.

Den første pakke økologiske sorthavregryn fra Engdigegaard kom på markedet i 2019. De sælges kun grovvalsede under varemærket Blackoatsfarm.

- Sorthavre er en gammel kornsort, som især tidligere blev brugt som hestefoder.
- Sorthavregryn har et højt indhold af kostfibre og protein, indeholder gode fedtstoffer og er glutenfri.
- Sorthavregryn indeholder derudover stoffet betaglukaner, som kan dæmpe kolesterol i blodet ved hvert indtag af en stor portion.
- Sorthavregryn er i øvrigt ikke sorte. Navnet kommer sig af, at skallen uden om kernen er sort. Selve kernen ligner til forveksling almindelige havregryn, de er dog en anelse mørkere i farven.
Kilde: Engdigegaard

Karsten Lund Rasmussen sælger sorthavregrynene i pakker på 330 og 835 gram. Når det lige er de tal, skyldes det, at hans pakkemaskine kun kan pakke i små poser. Der er to poser i den lille pakke og fem i den store, men det giver til gengæld bedre holdbarhed, da man kan nøjes med at have en pose åbnet ad gangen. Foto: Anders Knudsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

En ny superfood

Ud over den gode konsistens ved kogning kan sorthavre gå ind under betegnelsen superfood på grund af et højt indhold af protein og fibre, men også fordi, at der er en stor mængde af betaglukaner i sorthavregryn. Det er et stof, som nedsætter kolesterol i blodet.

- Det er videnskabeligt bevist. Der er så stor en mængde i sorthavre, at bare man spiser en stor portion, så får man virkningen, fortæller Karsten Lund Rasmussen, som derfor har store forhåbninger til sorthavregrynenes fremtid.

Han har indrettet lager i en gammel busgarage i Nørre Alslev, hvor sorthavregrynene bliver pakket. Han har to ansatte, som hjælper med at pakkeriet og det kontormæssige.

Derudover har han indgået dyrkningskontrakter med en række landmænd, som nu dyrker sorthavre og afsætter det til Engdigegaard.

- Næste år er det planen, at vi er oppe på at høste 100 hektar økologisk sorthavre, siger Karsten Lund Rasmussen.

Han er en mand, som har prøvet lidt af hvert i sit arbejdsliv. Han har været selvstændig i mange år og haft både cykelforretninger og køkkencenter. Han har også været med til at udvikle betalingsservice og dankortet som udviklingschef i PBS og solgt virksomheder i hele Danmark som virksomhedsmægler.

Sorthavregrynene bliver solgt under varemærket Blackoatsfarm. Navnet rækker ud over landets grænser, så der måske på sigt kan være potentiale for salg til udlandet. Foto: Anders Knudsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Vækst i salget

Med sin store erfaring har det været lige til for ham at lave en forretningsplan for Engdigegaard. I dag er Engdigegaard tæt på at nå 250 forhandlere i Danmark.

Blandt butikker, der sælger sorthavregrynene, er hele Irma-kæden og udvalgte Coop-butikker, typisk SuperBrugsen og Dagli'Brugsen. Fortrinsvis på Sjælland og øerne, men efterhånden også mange i Jylland og på Fyn.

- Sidste sommer ringede helsekæden Helsam til mig og sagde, at nu ville de bare have sorthavregrynene. De havde allerede skrevet kontrakten til mig, inden de ringede. De sagde, jeg bare skulle skrive under, og spurgte, om jeg kunne sende noget i morgen, fortæller Karsten Lund Rasmussen.

Sorthavregrynene sælges også i egen webshop på engdigegaard.dk og i flere gårdbutikker som Gårdbutikken Marielyst.

Der er også begyndt at komme hul igennem til foodservice-sektoren som kantiner og storkøkkener, hvor blandt andet Sofie Rifbjerg Efterskole i Nørre Alslev og Herlufsholm Kostskole i Næstved aftager sorthavregrynene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som ringe i vandet

Fødevareiværksætteren håber, at deltagelsen på Food Expo kan øge kendskabet til sorthavregryn.

- Der er ikke så mange danskere endnu, der har hørt om det. Der går noget tid, før man får spredt alle ringene i vandet, siger Karsten Lund Rasmussen.

Men hvis sorthavregryn er så god en spise og endda en superfood, hvorfor er det så ikke kommet frem noget før?

- Det er jeg blevet spurgt om mange gange. Udbyttet er knap så stort som for almindelig havre. Man har inden for landbruget stræbt efter, at udbyttet målt i mængde bliver størst muligt. Derfor har man valgt sorthavre fra, er Karsten Lund Rasmussen bedste forklaring.

Hvad er dine ambitioner på længere sigt?

- Jeg har haft målet fra dag et, at jeg ville ud og dække hele landet, og der mangler vi stadig forhandlere på Fyn og i Jylland. Og da der er nogle, der kløjes i det, når de skal sige Engdigegaard, så kalder vi det Blackoatsfarm. Så har vi også et navn, der rækker ud over landets grænser, men om produktet skal sælges i udlandet, det ved jeg ikke. Vi vil gerne vækste, men det skal være kontrolleret, siger Karsten Lund Rasmussen.

Engdigegaard er en del af Muld-fødevarenetværket og deltager i øvrigt på Madens Folkemøde til juni på Engestofte Gods.

Annonce
Nykøbing

Ny udvikling i brand på sukkerfabrikken

Annonce
Annonce
Nykøbing

Ny udvikling i brand på sukkerfabrikken

Erhverv

Advarede danskere: Nu er det slut

112

Farvel til "våbenlageret": Måtte opgive totenschläger og knive

Falster

Sur start på dagen: Flere dele af byen ramt af strømafbrydelse

Lokal nyt

Lukker ordningen: Her kan du nu købe corona-vacciner

Erhverv

Ønsker ny lokalplan: Triste og tomme butikker i hjertet af byen

Guldborgsund

Se Guldbox-billederne: Kæmpe børnearrangement åbner megahallen

fODBOLD

Claus Jensen: - Fuldt fortjent sejr

Sport

Så skete det endelig for NFC

Lotto

Uhørt mange millionærer: Én lokal er nu blevet markant rigere

Vejret

Sætter en meget varm rekord

Guldborgsund

For lidt personale: Her er kommunens digitale løsninger

Jubilæumsfest

Jubilæumsfest på Torvet: - Det er da alligevel et par år siden

Politik

Mink-skandalen: Nu kan de få hurtigere erstatning

Guldborgsund

Bekymret far: Speed processen op

Annonce
Vejret

Det er på vej

Sport

Klavs Bruun Jørgensen: Vi laver for mange tekniske fejl

Kulturdag

Se billederne: Cirkuskoncert overvandt regnen

Sport

Team Sydhavsøerne hentede ind - men for sent

Maribo

I dag nyder Ole dem, men det har ikke altid været sådan.

Ugeavisen Lolland

Stor jubilæumsfest i Sandby

Ugeavisen Guldborgsund

Ugeavisen Guldborgsund samler ind

Guldborgsund

Klar til at bygge Sundskolen færdig: - Det er et fantastisk projekt

112

Flere knytnæveslag i kvindes ansigt: 46-årig sigtet for vold

112

36 taget i fartkontroller

112

Efter alvorlig ulykke: Deres tilstand er stadig uvis

112

Voldsomt solouheld: - Han er ved bevidsthed

Femern

Omgivet af hegn: Her er ingen adgang for gæster udefra

Vejret

Efterårsvejret rammer Danmark efter lun periode

Kultur

Middelaldercentret i "kritisk" situation

Lokal nyt

Hør eller genhør: Danmarks Radio rykkede ind på Folketidende

Guldborgsund

Søger på Falster: Skal du være med i DR's nye julekalender?

112

Anholdt på hospital: 41-årig smadrede rude på politibil

Sport

AGF-fans fanget i kø efter ulykke

Lolland

Troede der var ild i hus - virkeligheden var en anden

Annonce
Annonce
112

44 taget i fartkontroller

Ugeavisen Guldborgsund

Køb festivalbilletter til early bird pris

Sport

Inkarneret AGF-fan: Sådan ender kampen

Indland

Sommerstorm og skybrud gav sjældent set antal vejrskader

Ugeavisen Lolland

Vestergades frie galleri har nye ambitioner

Sport

Fodbold-brag: 250 børn er klar til kamp

112

Voldsom ulykke: Tilskadekommen fløjet til Rigshospitalet

Sport

Her er NFC-spillerne, der skal levere sensationen

Lolland

Muse-problemer i lokalt supermarked: - Hundene kunne desværre ikke finde det dumme kræ

112

Lastbil-ulykke på motorvejen

Politik

Folketingsmedlemmer opfordres til at få styr på deres hunde

Guldborgsund

Over 20 grader og sol: Populær badebro fjernes

Lokal nyt

Region Sjælland får alvorlig kritik for adgang af persondata

Indland

Tilfælde med kighoste er 10 gange højere end normalt