Landmand har bragt gammel kornsort tilbage som ny superfood.
På det lille landsted Engdigegaard på Nordvestfalster tæt på Guldborg har Karsten Lund Rasmussen genopdyrket den gamle kornsort sorthavre.
Ikke alene har han genopdyrket sorten, der kan betegnes som superfood på grund af højt indhold af protein og fibre og gode fedtsyrer, afsætningen af sorthavregryn er også begyndt at komme op i omdrejninger.
Derfor er fødevareiværksætteren nu blevet nomineret til en startup-award ved den store professionelle fødevaremesse i Herning, FoodExpo i weekenden.
Karsten Lund Rasmussen har boet på Engdigegaard siden 1991, hvor han som deltidslandmand har dyrket forskellige traditionelle afgrøder som hvede, byg og sukkerroer.
Var ikke til at opdrive
Eventyret med sorthavre begyndte i 2011, hvor han omlagde til økologi.
- Jeg ville prøve at lave et spændende produkt, og så var det, at jeg faldt over sorthavre. En gammel mand fortalte om, at dengang han var barn, der kunne han huske, at sorthavre var noget man brugte til heste, hvis de var lidt vilde. Så tænkte jeg, at det skal jeg prøve, fortæller Karsten Lund Rasmussen.
Det var dog ikke sådan lige til at opdrive sorthavre i Danmark. Derfor måtte han til Sydtyskland for at få fat i en sæk sorthavre, som han såede på sine 15 hektar jord.
- Alt det, jeg høstede, såede jeg ud året efter for at få mere. Det er den måde, man genopdyrker på. Det hele er opformeret i egen avl, så jeg i dag kan dyrke i stor skala, siger Karsten Lund Rasmussen.
Han fandt dog hurtigt ud af, at det var svært at lave en forretning ud af at sælge sorthavre til hestefolket.
- Så var det, at jeg prøvede at sende kornet til en mølle og fik lavet det til gryn og fandt ud af, hvor godt det var, siger han og fortsætter:
- Ved at være en gammel kornsort er alt det gode bevaret i sorthavre. Der er ikke gået noget tabt under forædling. Når man koger sorthavregryn til grød, bliver det blødt og cremet i konsistensen. Med almindelig havre var man nødt til at opfinde finvalsede havregryn for bedre at kunne koge det til grød. Det behøver man ikke med sorthavre.
Den første pakke økologiske sorthavregryn fra Engdigegaard kom på markedet i 2019. De sælges kun grovvalsede under varemærket Blackoatsfarm.
- Sorthavre er en gammel kornsort, som især tidligere blev brugt som hestefoder.
- Sorthavregryn har et højt indhold af kostfibre og protein, indeholder gode fedtstoffer og er glutenfri.
- Sorthavregryn indeholder derudover stoffet betaglukaner, som kan dæmpe kolesterol i blodet ved hvert indtag af en stor portion.
- Sorthavregryn er i øvrigt ikke sorte. Navnet kommer sig af, at skallen uden om kernen er sort. Selve kernen ligner til forveksling almindelige havregryn, de er dog en anelse mørkere i farven.
Kilde: Engdigegaard
En ny superfood
Ud over den gode konsistens ved kogning kan sorthavre gå ind under betegnelsen superfood på grund af et højt indhold af protein og fibre, men også fordi, at der er en stor mængde af betaglukaner i sorthavregryn. Det er et stof, som nedsætter kolesterol i blodet.
- Det er videnskabeligt bevist. Der er så stor en mængde i sorthavre, at bare man spiser en stor portion, så får man virkningen, fortæller Karsten Lund Rasmussen, som derfor har store forhåbninger til sorthavregrynenes fremtid.
Han har indrettet lager i en gammel busgarage i Nørre Alslev, hvor sorthavregrynene bliver pakket. Han har to ansatte, som hjælper med at pakkeriet og det kontormæssige.
Derudover har han indgået dyrkningskontrakter med en række landmænd, som nu dyrker sorthavre og afsætter det til Engdigegaard.
- Næste år er det planen, at vi er oppe på at høste 100 hektar økologisk sorthavre, siger Karsten Lund Rasmussen.
Han er en mand, som har prøvet lidt af hvert i sit arbejdsliv. Han har været selvstændig i mange år og haft både cykelforretninger og køkkencenter. Han har også været med til at udvikle betalingsservice og dankortet som udviklingschef i PBS og solgt virksomheder i hele Danmark som virksomhedsmægler.
Vækst i salget
Med sin store erfaring har det været lige til for ham at lave en forretningsplan for Engdigegaard. I dag er Engdigegaard tæt på at nå 250 forhandlere i Danmark.
Blandt butikker, der sælger sorthavregrynene, er hele Irma-kæden og udvalgte Coop-butikker, typisk SuperBrugsen og Dagli'Brugsen. Fortrinsvis på Sjælland og øerne, men efterhånden også mange i Jylland og på Fyn.
- Sidste sommer ringede helsekæden Helsam til mig og sagde, at nu ville de bare have sorthavregrynene. De havde allerede skrevet kontrakten til mig, inden de ringede. De sagde, jeg bare skulle skrive under, og spurgte, om jeg kunne sende noget i morgen, fortæller Karsten Lund Rasmussen.
Sorthavregrynene sælges også i egen webshop på engdigegaard.dk og i flere gårdbutikker som Gårdbutikken Marielyst.
Der er også begyndt at komme hul igennem til foodservice-sektoren som kantiner og storkøkkener, hvor blandt andet Sofie Rifbjerg Efterskole i Nørre Alslev og Herlufsholm Kostskole i Næstved aftager sorthavregrynene.
Som ringe i vandet
Fødevareiværksætteren håber, at deltagelsen på Food Expo kan øge kendskabet til sorthavregryn.
- Der er ikke så mange danskere endnu, der har hørt om det. Der går noget tid, før man får spredt alle ringene i vandet, siger Karsten Lund Rasmussen.
Men hvis sorthavregryn er så god en spise og endda en superfood, hvorfor er det så ikke kommet frem noget før?
- Det er jeg blevet spurgt om mange gange. Udbyttet er knap så stort som for almindelig havre. Man har inden for landbruget stræbt efter, at udbyttet målt i mængde bliver størst muligt. Derfor har man valgt sorthavre fra, er Karsten Lund Rasmussen bedste forklaring.
Hvad er dine ambitioner på længere sigt?
- Jeg har haft målet fra dag et, at jeg ville ud og dække hele landet, og der mangler vi stadig forhandlere på Fyn og i Jylland. Og da der er nogle, der kløjes i det, når de skal sige Engdigegaard, så kalder vi det Blackoatsfarm. Så har vi også et navn, der rækker ud over landets grænser, men om produktet skal sælges i udlandet, det ved jeg ikke. Vi vil gerne vækste, men det skal være kontrolleret, siger Karsten Lund Rasmussen.
Engdigegaard er en del af Muld-fødevarenetværket og deltager i øvrigt på Madens Folkemøde til juni på Engestofte Gods.