Annonce
Erhverv

Indgår ny stor kontrakt

Sådan kan det se ud, når Floating Power Plant producerer vind- og bølgeenergi fra et flydende kraftværk til en olieboreplatform. Foto: Visualisering: Floating Power Plant

Lokal virksomhed vil levere grøn strøm til platform øst for Skotland.

Virksomheden Floating Power Plant med hovedsæde i Bandholm, som udvikler flydende kraftværker, der kan producere grøn strøm ved hjælp af vind- og bølgeenergi, har indgået en ny vigtig kontrakt.

Floating Power Plant vil levere vedvarende energi til en olieboreplatform i Nordsøen. Virksomheden har indgået en design-kontrakt med en stor olie-gas-producent.

-Vi skal ikke levere udstyr endnu, men det er første skridt til den næste fase. Det er en stor milepæl for os, siger Anders Køhler, adm. direktør for Floating Power Plant, som dog ikke kan afsløre endnu, hvilken olie-gas-producent der er tale om.

Han kan dog fortælle, at olie-gas-industrien er under gevaldigt pres for at reducere CO2-udledningen.

- I omegnen af 11 procent af Storbritanniens samlede CO2-udledning kommer fra at hente olie og gas op af havbunden. Så vi tilbyder at levere vedvarende energi til olieboreplatforme. Vi kommer ikke til at dække 10-11 procent af Storbritanniens CO2-udledning, så stort er projektet trods alt ikke, men det vil have en indflydelse, og det er første fase i den her transition væk fra olie og gas, forklarer Anders Køhler.

Strøm til De Kanariske Øer

Floating Power Plant har afdelinger i Edinburgh, Gran Canaria og i København og i alt 15 ansatte.

Floating Power Plant har i mange år udviklet på teknologien til de flydende kraftværker, som kræver over 50 meters havdybde, og derfor ikke er velegnet i Danmark.

I 2021 sikrede Floating Power Plant en aftale om at opføre det første fuldskala-testanlæg i verden ved Gran Canaria, som skal producere strøm fra både vind- og bølgekraft. Anlægget skal levere strøm til elnettet på De Kanariske Øer.

- Men det projekt er nu udvidet med hydrogen (brint, red.) sammen med en af vores store partnere, som leverer alt hydrogenudstyret, så det bliver verdens første vind-, bølge-, hydrogenenhed i verden, så det er et fint lille projekt til 50 millioner euro, som virkelig buldrer fremad, fortæller Anders Køhler.

Arbejdet med at bygge konstruktionen til testanlægget forventes at starte i slutningen af 2023 og stå klar i slutningen af 2024.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stadig minus på bundlinjen

Det går altså den rigtige vej for Floating Power Plant, som netop også har udsendt årsregnskabet. Det viser dog et stort minus på 13,7 millioner kroner efter skat, og underskuddet er cirka 10 millioner kroner større end de foregående par år.

Men det skal man ikke lægge så meget i ifølge Anders Køhler.

- Vi er stadig et selskab, som bruger flere penge, end vi tjener. Så det, at der er et minus, er ikke en overraskelse. Vi har tegnet vores første kommercielle designkontrakt i år, og der kommer flere ind, så det er først nu, at vi rigtig begynder at tjene penge. Men når minusset er større i år, skyldes det først og fremmest, at vi har omstruktureret noget gæld, forklarer Anders Køhler.

Derudover har Floating Power Plant også fordoblet antallet af medarbejdere i det forgangne år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På jagt efter investorer

Floating Power Plant er stadig midt i en stor kapitaliseringsproces og på jagt efter flere investorer.

- Når man går fra at være tossede opfindere til at tjene penge, hvilket vi er begyndt på nu, så er det på kapitaliseringsdelen, at man skal vækste sit selskab. Det går fornuftigt, siger Anders Køhler, som har store forventninger til 2022.

- Jeg forventer mig meget af vores første kommercielle designprojekt ved Skotland og forventer, at der kommer flere. Og så forventer jeg selvfølgelig også, at vi får nogle store partnere og investorer ind. Det er det, der skal til for virkelig at rulle det her ud over rampen, fortæller Anders Køhler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Testanlæg i Nakskov

Floating Power Plant er også i gang med et projekt om at opføre verdens største tørtest-anlæg i en hal på havnen i Nakskov, som skal simulere, hvad det flydende kraftværk kan holde til.

- Ligesom en vindmølle har en kasse mellem vingerne med generatorer, der producerer strøm, så har bølgeteknologien også et energikonverteringssystem, som består af en masse hydraulik og generatorer, og det er den teknologi, vi skal teste i fuld skala i Nakskov, fortæller Anders Køhler.

Projektet er designet, og testanlægget skulle være bygget hos East Metal i Nakskov. East Metal har dog valgt at lukke ned for produktionen i Danmark, og Floating Power Plant er derfor ved at fastlægge, hvordan testanlægget nu skal produceres.

Anders Køhler håber dog, at byggefasen kan indledes inden for et par måneder.

  • Sådan kan det se ud, når Floating Power Plant producerer vind- og bølgeenergi fra et flydende kraftværk til en olieboreplatform. Foto: Visualisering: Floating Power Plant
Annonce
Erhverv

Det koster at åbne nyt: Millionunderskud i første regnskab

Annonce
Annonce
Lolland

Frygter store konsekvenser: - Det er nogle helt uhyrlige besparelser

Nykøbing

Nu kan du få leveret joints hjemme hos dig selv

Guldborgsund

Igen, igen, igen: Indsætter togbusser

Indland

Hidtil usete gps-forstyrrelser blev registreret på Bornholm i maj

Gedser

Frustreret over manglende svar: Vi er klar til at gå langt

112

Kvinde fra Rødby knaldet på massageklinik

Guldborgsund

Ændrer i sidste øjeblik: "Jeg har fået en god ide"

Erhverv

Det koster at åbne nyt: Millionunderskud i første regnskab

112

Kraftig røg fra hus: Dyr reddet levende ud

Sport

Styrker målmandsteam med ung keeper fra GOG

Lolland-Falster

"Jeg bliver gal over at se, hvor få penge der afsættes"

Lokal nyt

Sænker lokale elpriser igen: Så meget er de faldet siden energikrisen

112

Udsat for vold i tog af kvinde fra Falster

112

Grotesk udvikling i sag om kollegie-knivstik

Lolland

Kommer med opfordring til konge-besøg på Lolland: - Det er kæmpestort

Politik

Regeringen vil booste iværksætteri med lempet skat og mere kapital

Annonce
Annonce
Lolland

Lukker projekt: Det kan de fandeme ikke være bekendt

Guldborgsund

Byrådsmedlem skifter til nystiftet liste: - Vi er til for borgerne

Indland

Regeringen vil kræve beredskabsplaner i over 200 virksomheder

Sport

Lokal skytte på vej til Para-OL i Paris

Lolland

Borgmester til borgermøde: Det er ikke fair

112

Det blev en dyrere tur til Danmark end planlagt

Sport

Aldrig sket før: Over 2.000 løbere krydser fingre