Verdens største leverandør af flymad, Gate Gourmet, som leverer mad til SAS, har en plan om at lave hele produktionen til halal.
I fremtiden kan det være slut med frikadeller, skinke og leverpostej på menuen om bord på flere af SAS' fly i Skandinavien.
Verdens største uafhængige leverandør af flymad, Gate Gourmet, har planer om at lave hele produktionen om, så de passer til de muslimske forskrifter, halal. Selskabet leverer blandt andet til SAS og British Airways.
Der sker udelukkende for at spare penge, siger Guy Dubois, administrerende direktør i Gategroup, som har hjemme i Schweiz.
- Hvis jeg producerer alt efter halalstandard, så ensretter jeg produktionen og reducerer omkostningerne. Det er ikke drevet af sociale eller religiøse hensyn, siger Guy Dubois til Financial Times.
Selskabet starter med et køkken, som udelukkende skal producere halal måltider, i Londons Heathrow Lufthavn, hvor der leveres mad til 14 flyselskaber.
Halal måltider ikke indeholde svinekød eller alkohol og må udelukkende bestå af dyr slagtet efter halalmetoden.
Guy Dubois forudser i Financial Times, at det i fremtiden er svinekoteletterne, der skal bestilles særligt på flyet, mens halalmåltidet er standard. Og der er uden tvivl mange penge at hente.
Efterspørgslen efter flymad lavet efter de muslimske religiøse forskrifter er vokset i de senere år takket være de hurtigt voksende flyselskaber fra Asien og Mellemøsten, som for eksempel Emirates fra Dubai og Etihad fra Abu Dhabi.
Cateringfirmaerne har længe tilbudt flypassagerer halalmåltider, som bliver tilberedt sideløbende med den almindelige produktion. Men der er en række særlige hensyn, der nu skal tages, skriver Financial Times.
For eksempel må der ikke blive benyttet rengøringsmidler, som indeholder alkohol, og halalmåltiderne må ikke blive transporteret eller opbevaret sammen med måltider, der indeholder svinekød.
/ritzau/