Annonce
Guldborgsund

Borgere vil af med landsbyernes øjebæer

Guldborgsund Kommune søger - og får - år efter år langt flere penge til at rive faldefærdige boliger ned end landets øvrige kommuner. Et af de seneste huse, der er revet ned af Guldborgsund Kommune, ligger over for købmanden i Horbelev. I dag er grunden blevet til en græsplæne. Foto: Maria Glasius Lange
Guldborgsund Kommune er den af landets kommuner, der søger om og får flest statslige midler til at nedrive såkaldte øjebæer fra landsbyerne. Men borgere i landsbyerne er også begyndt at ringe med forslag til, hvad der med fordel kan fjernes.

GULDBORGSUND: Bevæger man sig rundt på landevejene og i de mindre provinsbyer i Guldborgsund, er det stadig let at finde huse, der tydeligvis er blevet glemt eller forladt af den ene eller anden årsag.

Men de forfaldne huse kan få huspriserne til at falde og gøre byerne mindre attraktive at flytte til. Derfor har Guldborgsund Kommune i mere end 10 år arbejdet på at opkøbe og nedrive den slags boliger - og det er i en grad, så man slår Danmarksrekord.

Sidste år nedrev man 29 boliger for at styrke lokalområderne og gøre byerne mere attraktive. Men tilbage i 2017 var det hele 68 boliger, der blev fjernet fra bybilledet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nedrivningerne finder sted over hele landet, og i 2024 har 56 kommuner søgt om økonomisk støtte til arbejdet fra den statslige pulje "Landsbyfornyelsespuljen".

I Horbelev og andre byer på Nordøstfalster er husejerne blevet bedre til at passe og vedligeholde boligerne. Det mener formanden for Nordøstfalsters Fremtidsforening. Foto: Maria Glasius Lange

Den fungerer som en refusion, der dækker 60 procent af de beløb, en kommune bruger på nedrivning. Af de 110 millioner kroner, der er trukket fra puljen i år, går de 6,7 millioner kroner til Guldborgsund. Lolland Kommune får 5,7 millioner kroner. Dermed ligger Guldborgsund Kommune i toppen af listen.

Borgere ringer selv

Èn af observationerne i en årsberetning for de kommunale nedrivninger i Guldborgsund er, at borgere og foreninger i langt højere grad kontakter kommunen, hvis de har observeret et hus, der virker forladt. Det er en relativt ny udvikling.

Det er absolut ikke sådan, at vi klapper i hænderne over, at kommunen fjerner boliger i landområderne.

Torben Stjernholm, formand, Nordøstfalsters Fremtidsforening

Tidligere måtte kommunen ofte bruge avisannoncer og besøg i byerne for at finde de relevante områder og ejendomme. I dag er det især naboer, husejere og advokater fra konkurs- og dødsbo, der henvender sig.

Udviklingen over nedrivninger:

 • 2014: 30
 • 2015: 31
 • 2016: 65 
 • 2017: 68
 • 2018: 40
 • 2019: 29
 • 2020: 40
 • 2021: 22
 • 2022:  20
 • 2023:  29
Guldborgsund Kommune

Indsatsen har medført nedrivninger i særligt byer som Karleby, Sønder Bregninge, Skelby og Horbelev, hvor adskillige huse igennem årene er fjernet. Og det er rart, mener Torben Stjernholm, formand for Nordøstfalsters Fremtidsforening (NØF).

- Det betyder, at byen ser pænere ud. De huse, der er revet ned, har været øjebæer, og det var vigtigt at få dem væk, siger han og tilføjer:

- Men jeg ser det også lidt som en selvfølge, at de huse skal væk. For mig er det ikke en sensation. Og det er absolut ikke sådan, at vi klapper i hænderne over, at kommunen fjerner boliger i landområderne. Man burde få fyldt de ledige pladser ud med noget nyt. Vi vil langt hellere bygge nogle nye huse end juble over, at de gamle forsvinder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Boliger passes bedre

Da Nordøstfalsters Fremtidsforening blev etableret i 1995, var der ifølge formanden "rigtig mange grimme huse" på Nordøstfalster.

Fakta

De typiske metoder der bruges for at få ejendommene nedrevet er: 

 • Opkøb af ejendommene til nedrivning.
 • Frivillig nedrivning af ejendommene, hvor ejer efterfølgende beholder grunden.
 • Tilskud til nedrivning af ejerboliger, hvor ejer selv er bygherre og således står for at entrere med entreprenør, indhente tilladelser samt øvrige praktiske forhold.
Guldborgsund Kommune

I dag er boligejerne bedre til at sætte husene i stand, mener han. Og det er også hans bud på, hvorfor flere borgere tipper kommunen om øjebæer.

- Vi er alle blevet mere interesserede i, at omgivelserne ser pæne og mere præsentable ud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Politisk medansvar

Flere kommuner har direkte været ude og opfordre borgerne til at komme med tip om faldefærdige boliger. Lidt på samme måde som "giv et praj"-app'en, hvis der er huller i vejen eller væltet et skilt, forklarer Jesper Blomberg, formand for teknik, miljø og klimaudvalget.

Han anerkender, at kommunen har et politisk medansvar for at tage vare op de mindre byer, når der rives boliger ned.

- Selvom vi har en centerby, skal der også være udvikling i de mindre byer. Vi kan ikke bare bygge nyt. Men vi arbejder nu på at sikre gadebelysning fra Nykøbing til Systofte. Og vi understøtter anden udvikling i byerne - blandt andet ved at bidrage til et medborgerhus.

 • Guldborgsund Kommune søger - og får - år efter år langt flere penge til at rive faldefærdige boliger ned end landets øvrige kommuner. Et af de seneste huse, der er revet ned af Guldborgsund Kommune, ligger over for købmanden i Horbelev. I dag er grunden blevet til en græsplæne. Foto: Maria Glasius Lange
 • I Horbelev og andre byer på Nordøstfalster er husejerne blevet bedre til at passe og vedligeholde boligerne. Det mener formanden for Nordøstfalsters Fremtidsforening. Foto: Maria Glasius Lange
Annonce
Guldborgsund

Vågen sommerfugleekspert forhindrede forurening

Guldborgsund

Nu skyder teltene op: Dølle-formand frygter én ting

Annonce
Annonce
Lolland

Overraskende drejning i babydrabssagen: Moderen er bange for faderen

Lolland

Slog togfører flere gange i ansigtet og ragede på kvinde

Renovation

Gem dem til genbrug: Kan hjælpe børn og unge

Vejr

En uge med blandet vejr: Forårsvarmen holder sig væk

Guldborgsund

Nu skyder teltene op: Dølle-formand frygter én ting

Lolland

Kurt standsede bilen og skyndte sig ud: - Hernede går vi meget op i storken

Guldborgsund

Stor interesse for over 250 år gammel bygning

Lolland

Tre års kamp for en købmandsbutik: Nu mangler de kun én afgørende brik

Erhverv

Forbud mod snus og nikotinposer på jobbet breder sig og giver dilemmaer

Sport

Dommerfejl irriterer Rune efter nederlag

Guldborgsund

Blodrøde tal: Stort millionunderskud hos lokale spisesteder

Sport

Ærlig keeper efter drop: - Det er bare piv elendigt

112

Her er forældrenes forklaring om den skæbnesvangre dag i babydrabssagen

Sport

Ny stor lussing til forsvarsløse Bjørne

Indland

Hjemsendt forsvarschef truer med søgsmål mod ministerium

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Vågen sommerfugleekspert forhindrede forurening

Femern

Stort skridt: Nu er den under vand

Politik

Aftale indgået: Nu fjernes de fra egne erstatningssager

Indland

OK køber halvdelen af kriseramte Coop: Det kommer det til at betyde

Guldborgsund

Efter flere års venten: Nu sker der noget med havnefronten

Lolland

Vil du eje “Smålandshavet”? Nu er den sat til salg

Guldborgsund

Voldsomme skader: Så mange millioner skal kommunen betale