Annonce
Energikrise

FLERE RAMMES AF PRISSTIGNINGER PÅ FJERNVARME

Værket i Stubbekøbing er veldrevet, og prisstigningen kommer efter flere år med faldende priser. Arkivfoto: Anders Knudsen
Men stigningen er måske mindre, end man kunne have frygtet.

STUBBEKØBING: En kedelig, men nok forventet meddelelse er landet i e-boks hos de fleste, der får deres fjernvarme fra Refa i Stubbekøbing.

Hos de sidste, der ikke er med på den digitale meddelelsesservice, er brevet landet i postkassen.

Priserne på fjernvarmen stiger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

"Bestyrelsen for Refa Stubbekøbing Fjernvarme A/S vil gerne orientere om de udfordringer, værket står over for set i lyset af den verserende energikrise og de deraf afledte store prisstigninger på elektricitet og brændsel, hvilket desværre medfører, at vi må varsle en prisstigning per 1. januar 2023", lyder det i skrivelsen, der har bestyrelsen for fjernvarmeværket som afsender.

Læs også: Varmeværk hæver prisen

Alt stiger

Forklaringen er ganske simpel: Den seneste tids høje inflation, de stigende udgifter til elektricitet og ikke mindst en markant prisstigning på træflis gør, at der fra næste år skal afsættes flere kroner til varmeregningen.

Læs også: Bageri tvunget til at lukke

Vicedirektør i Refa Energi Holding A/S, Finn Boy Hansen, er selvsagt ikke glad for at sende varslinger om prisstigninger ud.

Men når alt kommer til alt, er det relativt billigt sluppet - i hvert fald, når man sammenligner med andre varmeværker, forklarer han:

- Vi bruger mest flis i produktionen, og der er vi ramt af markedskræfterne. Priserne er steget på grund af inflationen og meget andet. Men alt i alt slipper vi forholdsvis billigt - i hvert fald i forhold til steder, hvor de kører på naturgas for eksempel. Det er en mellemting, vil jeg sige, det er ikke helt slemt, men vi slipper ikke for at hæve priserne.

Vi bruger mest flis i produktionen, og der er vi ramt af markedskræfterne. Priserne er steget på grund af inflationen og meget andet. Men alt i alt slipper vi forholdsvis billigt - i hvert fald i forhold til steder, hvor de kører på naturgas for eksempel. Det er en mellemting, vil jeg sige, det er ikke helt slemt, men vi slipper ikke for at hæve priserne.

Finn Boy Hansen, videdirektør i Refa Energi Holding A/S
Artiklen fortsætter efter annoncen

200 kroner om måneden

"I 2022 har det været muligt at levere varmen til uændret pris, men de prisstigninger, som vi ser ind i nu, gør, at Refa Stubbekøbing Fjernvarme A/S må varsle en prisstigning i niveauet 15-20 procent årligt med det gældende tre måneders varsel. Forventningen er, at prisstigningen fordeles ligeligt mellem fast- og forbrugsafgiften. Den endelige pris bliver vedtaget i november og herefter lagt på hjemmesiden", står der i det husstandsomdelte skriv.

Men hvad betyder dét helt konkret?

Det regnestykke prøver fjernvarmeværket selv at illustrere i en medsendt tekst:

"Et standardhus på 130 kvadratmeter med et forbrug på 18,1 megawatttime betaler i dag  14.293 kroner årligt. Prisstigningen for et standardhus vil blive i intervallet 2.150-2.850 kroner, svarende til en merudgift på 180-240 kroner om måneden" lyder estimatet fra Refa Stubbekøbing.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Håber på lille stigning

Direkte adspurgt håber vicedirektøren dog på, at prisstigningerne kan holdes på et absolut minimum.

- Vi håber at lande på en stigning mellem 10 og 15 procent i stedet for de 20. Der har været mange år med prisnedsættelser, nu skal den så lidt op igen. Men vi tror på, det her er en midlertidig situation på grund af verdensmarkedet - jeg tror, der kommer mere normale tilstande igen på et senere tidspunkt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mere bæredygtigt

Udover at reagere på de ting, der sker på verdensmarkedet, er man også i gang med at overveje, hvordan man kan sikre borgerne i og omkring Stubbekøbing mod store prisstigninger i fremtiden.

- Vi vil forsøge at omstille os til andre og mindre sårbare teknologier i fremtiden - det kunne være solenergi, eller en elkedel, der udnytter de få timer eller minutter, hvor strømprisen stadig er meget lav, selv om den generelle pris er ganske høj. Det er et godt og veldrevet værk, vi har i Stubbekøbing. Processen derude er den mest moderne, vi overhovedet kan have. Der er ikke meget andet at gøre lige nu end at hæve priserne - værket er ikke dårligt drevet, det er simpelthen verdensmarkedet, der dikterer prisen lige nu, konstaterer Finn Boy Hansen.

  • Værket i Stubbekøbing er veldrevet, og prisstigningen kommer efter flere år med faldende priser. Arkivfoto: Anders Knudsen
Annonce
Guldborgsund

Mark O. Madsen overrasker: Går ind i politik

Dølle

Kondomer, bolcher og slikkepinde i lange baner

Annonce
Annonce
Dølle

Stor tilfredshed: Der er overraskende mange

Dølle

- De kalder mig da Tine Tiskone

Guldborgsund

Mark O. Madsen overrasker: Går ind i politik

Indland

Messerschmidt måtte aflyse 1. maj-møde på grund af sikkerhed

Dølle

Tumult til vild Dølle-koncert

Dølle

Unge Dølle-veteraner: Der er nok mange, der pjækker fredag

Lolland

Milliondyrt vartegn: Nu er vinderne fundet

112

Fik slag i hovedet på marken

112

Hurtigt personale fik slukket brand

Indland

86.000 danskere er afhængige

Guldborgsund

René fordobler overskuddet

Lolland

50.000 træer og buske plantes: Ny skov indvies

Dølle

Kondomer, bolcher og slikkepinde i lange baner

Guldborgsund

Helt vildt: Lokal forestilling nomineret til landets største teaterpris

Sport

NFH-semifinalemodstander fundet

Annonce
Annonce
Dølle

Så er vi i gang: Gobs fyrede op under festen i Markedsteltet

Indland

Ung kvinde løsladt i mørklagt terrorsag

Guldborgsund

Fagforeninger på 1. maj: Vi drukner i vores egen succes

112

Snuppet med stor mængde narko: Skjult i hemmelige rum i bilen

Dølle

Harske Hubbi går efter Dølle-rekord

Politik

Dansk minister afbryder 1. maj-tale

Guldborgsund

Kampfly spottet over Falster: Her er forklaringen