Annonce
Guldborgsund

Genhuset: Flytning er en svær rejse. Men en god rejse, når man er ankommet

Gerda Winther Corfitsen har stadig en del flyttekasser, der skal tømmes. Det behøver ikke gå så stærkt. Sjælen skal også kunne følge med, konstaterer hun. Foto: Anders Knudsen
Flyttekasserne er stadig ikke helt tømte, og huslejen er steget. Men Gerda Winther Corfitsen er glad for sin nye lejlighed i Sundtoften. Hun troede, at hun skulle bo i blokkene på Vendsysselvej resten af livet, men nu er hun klar til at se sit gamle hjem blive revet ned. Også Arne Nielsen og Pia Pedersen er kommet videre i Væggerløse. Men "Hyggeklubben" består.

NYKØBING: 192 lejligheder på Vendsysselvej skal rives ned, og lige så mange familier skal finde et nyt sted at bo.

Processen med at tømme de fire, store betonblokke i Lindholmkvarteret har været i gang i et års tid, og for mange af lejerne har det været et følelsesladet år.

Også for Gerda Winther Corfitsen, der har boet i sin stuelejlighed i en af blokkene i 16 år og været glad for det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har været så glad for både lejligheden og området. Jeg troede, jeg skulle bo der resten af mine dage, konstaterer hun.

Men nu hedder adressen Sundtoften, og hendes toværelses på 75 kvadratmeter på Vendsysselvej er skiftet ud med tre værelser fordelt på 79 kvadratmeter - plus en lille have.

Tidligere var Gerdas husleje 4.500 kroner, nu sidder hun for 6.500. Efter boligsikringen er medregnet, skal hun af med cirka 1.300 kroner ekstra om måneden.

Gerda Winther Corfitsen er glad for sin nye have i Sundtoften. Foto: Anders Knudsen

- Det er det hele værd, mener Gerda Winther Corfitsen, der føler, at hun er landet godt i Sundtoften, hvor der foruden haven følger et nyt køkken med i prisen.

Selve flytningen var dog hård. At rydde op og skille sig af med kære, gamle ting, er ikke en sport, Gerda er fan af. Med god hjælp fra børn og svigerbørn lykkedes det.

- Det gør ondt! Det er en hård rejse at flytte, men en god rejse, når man er ankommet. Jeg forstår virkelig godt, at folk ikke har lyst til at flytte, medgiver Gerda Winther Corfitsen.

- Det gør ondt! Det er en hård rejse at flytte, men en god rejse, når man er ankommet. Jeg forstår virkelig godt, at folk ikke har lyst til at flytte.

Gerda Winther Corfitsen, tidligere lejer på Vendsysselvej

Fra Vendsysselvej til Væggerløse

Hendes gode venner Arne Nielsen og Pia Pedersen er enige.

Siden 1989 har Pia boet i en stuelejlighed på Vendsysselvej, og i 1995 flyttede Arne også ind. Deres tre værelser på 79 kvadratmeter kostede 4.000 kroner kroner om måneden. Nu er de flyttet til 85 kvadratmeter plus have i Væggerløse til 5.500 kroner.

Arne Nielsen og Pia Pedersen brød sig ikke meget om at pakke ned, smide ud og flytte. Men de er glade for deres nye bolig i Væggerløse. Foto: Anders Knudsen

- De 1.500 kroner ekstra om måneden er givet godt ud, og boligsikringen betaler en del af forhøjelsen, siger Arne Nielsen, der er nede på en huslejestigning på cirka 500 kroner, når det offentlige tilskud er regnet med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En frisk start

Som medlemmer af afdelingsbestyrelsen i boligselskabet Vendersbo har Arne Nielsen og Gerda Winther Corfitsen kendt til nedrivningsplanerne siden 2014. Betonen smuldrer, siger en bygningsrapport, og nogle af lejlighederne er også ramt af skimmelsvamp.

De har begge stemt for nedrivningen, og har dermed nok haft nemmere ved at vænne sig til tanken om bulldozerne end andre beboere.

- Men alligevel var vi jo blevet boende, hvis vi havde haft muligheden. Det er trygheden ved det kendte, der styrer. Nu fik vi et skub til en ny start, og det er godt for os. Andre kan ikke se sig selv et andet sted end Vendsysselvej. Det kan vi godt. Vi starter på en frisk, fastslår Arne Nielsen, der som selvudnævnt sportsidiot er ganske tilfreds med at have fået have, der vender lige ud til stadion i Væggerløse.

Andre kan ikke se sig selv et andet sted end Vendsysselvej. Det kan vi godt. Vi starter på en frisk.

Arne Nielsen, tidligere lejer på Vendsysselvej

- Vi har været til den første kamp på stadion, og vi har fået alletiders nye naboer, der kommer og låner os ting og drikker kaffe med os. Vi savner ikke larmen i etagebyggeriet, hvor der var lyde fra naboerne døgnet rundt, fortæller Arne Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vågnede ti nætter

De første ti nætter i Væggerløse vågnede han stadig klokken et, hvor en af naboerne hjemme fra Vendsysselvej plejede at gå i bad. Lydene sad stadig i hans system. Nat nummer 11 var han omvendt og sov igennem.

- Det var jo noget gammelt lort, konstaterer Pia Pedersen, der ikke savner støjen og ikke kan se noget tab ved flytningen.

- Det var jo noget gammelt lort.

Pia Pedersen, tidligere lejer på Vendsysselvej

Men hun anerkender også, at "det gamle lort" er hjem for mange mennesker, der er glade for deres lejligheder og ikke ønsker sig væk fra Vendsysselvej.

- De har deres venner, netværk og tryghed der, siger Pia Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Små økonomier og store bekymringer

Arne Nielsen har på Vendsysselvej talt med mange lejere, der har små økonomier og store bekymringer om en fremtid med højere huslejer. Blokkene har nogle af byens laveste huslejer, og mange kontanthjælpsmodtagere og pensionister har derfor haft mulighed for at få en bolig her.

- Vi har i afdelingsbestyrelsen forsøgt at hjælpe så mange som muligt med at tage kontakt til kommunen og sikre dem en indkomst, så de kan leve som før. Men mange trækkes igennem kontanthjælpssystemet i årevis, og har ikke råd. Selv om vi har forsøgt, har vi ikke hjulpet nok, erkender Arne Nielsen.


Gerda Winther Corfitsen var afdelingsformand i Vendersbo på Vendsysselvej. Foto: Anders Knudsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Rygter og misinformation

Rygter har der været mange af på Vendsysselvej i genhusningsprocessen, fortæller bestyrelsesmedlemmerne.

For eksempel siger et rygte, at det kun er de etnisk danske beboere, der skal flytte fra området med cirka 30 forskellige nationaliteter blandt lejerne. At historien med den smuldrende beton er falsk, og at målet kun er at rykke boligområdet væk fra ghettolisten.

Et andet rygte siger, at blokkene slet ikke skal rives ned.

Og et tredje at medlemmerne af afdelingsbestyrelsen har sikret sig selv de fede genhusnings-lejligheder foran andre lejere.

Alle rygterne afviser Arne Nielsen og Gerda Winther Corfitsen. Og især det sidste ligger dem på sinde at aflive en gang for alle.

Arne Nielsen flyttede ind hos Pia Pedersen i blokkene på Vendsysselvej i 1995. Foto: Anders Knudsen

- Vi er på lige fod alle sammen. Alle har fået tilbud lejligheder efter anciennitet. Har man boet i blokkene længe, har man fået tilbud tidligere end andre, der har boet der kort tid. Hvis en lejer med lang anciennitet har takket nej, har den næste fået lejligheden tilbudt, forklarer Gerda Winther Corfitsen, der som afdelingsformand har været ked af beskyldningerne.

- Misinformation har der desværre været meget af, og vi har heller ikke været gode nok til formidle budskabet på sprog, alle forstår, erkender Arne Nielsen, der føler, at han sidder noget ubekvemt mellem to stole, når han både skal være beboernes repræsentant overfor boligselskabet og være boligselskabets mand i lokalområdet.

Pia Pedersen flyttede ind i blokkene i 1989. Nu er hun glad for sin nye almene bolig i Væggerløse. Foto: Anders Knudsen

- Det har ikke været nemt at formidle. Men der er altså ikke nogen vej udenom. Hvis vi var begyndt at renovere lejlighederne på Vendsysselvej, var de endt med at blive meget dyrere. Vores lejlighed var steget til 8.700 kroner. Det er fair, at folk gør modstand, fordi de føler sig usikre og har mange minder fra et langt liv i blokkene. Men man bliver også nødt til at forholde sig til fakta, mener Arne Nielsen.


Gerda Winther Corfitsen er blevet genhuset i tre værelser med have i Sundtoften. Foto: Anders Knudsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Hyggeklubben består

Både Gerda, Arne og Pia er medlemmer af "Hyggeklubben" på Vendsysselvej. En social klub, der før i tiden samlede 60-70 mennesker til snak, banko og kaffe. I øjeblikket er der cirka ti medlemmer, der mødes hver anden onsdag.

Og det bliver de ved med, selv om ni af de ti nu er flyttet.

- Vi mødes stadig, for vi vil gerne beholde det gode sammenhold fra vores fælles år i blokkene, fortæller Pia Pedersen.

Hun har allerede planlagt en fridag fra jobbet, den dag blokkene skal rives ned. Planen er - sammen med Arne og Gerda - at slå klapstolene op og tage termokaffen med op på Netto-bakken for at følge arbejdet.

- Det bliver en mærkelig og også en lidt sørgmodig dag. Men livet går videre, siger Arne Nielsen.

Der er endnu ikke sat dato på, hvornår de fire blokke og deres 192 lejligheder jævnes med jorden.

Med i Gerda Winther Corfitsens nye bolig følger et nyt køkken. Foto: Anders Knudsen

Projektet

Boligselskabet Vendersbo/Domea fik i december 2020 godkendt en helhedsplan for renoverings-, nedrivnings- og byggeprojekter til næsten en halv milliard kroner i Nykøbing.
Et enigt byråd stemte for planen, og dermed fik boligselskabet en garanti for projektet, der skal løfte kvaliteten af en stor mængde af byens almennyttige boliger på Engboulevarden, Vendersgade, Vendsysselvej, Aage Sørensensgade og Vestensborg Allé 217.
Mest radikalt går boligselskabet til den på Vendsysselvej, hvor fire boligblokke skal rives ned. De er opført i 1960'erne, og deres betonvægge smuldrer, armeringen ruster, der er skimmelsvamp, badeværelser er nedslidte, og alle el- vand og varmeinstallationer er udtjente, viser en statusrapport fra Vendersbo.
Når 192 lejligheder fordelt i de fire blokke er revet ned, skal der i stedet bygges 48 rækkehuse på grunden.
Her er der selvsagt ikke plads til 192 familier, så de skal permanent genhuses andre steder. Det er boligselskabets ansvar at finde nye boliger til beboerne, hvoraf mange er af anden etnisk herkomst, folk på overførselsindkomst og pensionister.
Vendersbo har en genhusningskoordinator på Vendsysselvej 16, hvor hun formidler nye boliger til lejerne i blokkene. Ved udgangen af april var 110 af de 192 genhuset. 82 mangler stadig et nyt hjem, og af dem har 55 fået tilbudt en bolig.

Fire blokke med 192 lejligheder rives ned. Arkivfoto: Anders Knudsen
  • Nyk genhusning 17
    Gerda Winther Corfitsen har stadig en del flyttekasser, der skal tømmes. Det behøver ikke gå så stærkt. Sjælen skal også kunne følge med, konstaterer hun. Foto: Anders Knudsen
  • Nyk genhusning 15
    Gerda Winther Corfitsen er glad for sin nye have i Sundtoften. Foto: Anders Knudsen
  • Nyk genhusning 19
    Arne Nielsen og Pia Pedersen brød sig ikke meget om at pakke ned, smide ud og flytte. Men de er glade for deres nye bolig i Væggerløse. Foto: Anders Knudsen
  • Nyk genhusning 11
    Gerda Winther Corfitsen var afdelingsformand i Vendersbo på Vendsysselvej. Foto: Anders Knudsen
  • Nyk genhusning 09
    Arne Nielsen flyttede ind hos Pia Pedersen i blokkene på Vendsysselvej i 1995. Foto: Anders Knudsen
  • Nyk genhusning 10
    Pia Pedersen flyttede ind i blokkene i 1989. Nu er hun glad for sin nye almene bolig i Væggerløse. Foto: Anders Knudsen
  • Nyk genhusning 06
    Gerda Winther Corfitsen er blevet genhuset i tre værelser med have i Sundtoften. Foto: Anders Knudsen
  • Nyk genhusning 08
    Med i Gerda Winther Corfitsens nye bolig følger et nyt køkken. Foto: Anders Knudsen
  • 00_nyk_F_Lindeskovcenteret2
    Fire blokke med 192 lejligheder rives ned. Arkivfoto: Anders Knudsen
Annonce
Guldborgsund

Mark O. Madsen overrasker: Går ind i politik

Dølle

Kondomer, bolcher og slikkepinde i lange baner

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Mark O. Madsen overrasker: Går ind i politik

Lolland

Milliondyrt vartegn: Nu er vinderne fundet

Dølle

Unge Dølle-veteraner: Der er nok mange, der pjækker fredag

Indland

Messerschmidt måtte aflyse 1. maj-møde på grund af sikkerhed

Dølle

Kondomer, bolcher og slikkepinde i lange baner

112

Uvenner ude på marken: Fik slag i hovedet

Dølle

Så er vi i gang: Gobs fyrede op under festen i Markedsteltet

112

Hurtigt personale fik slukket brand

Guldborgsund

René fordobler overskuddet

Indland

86.000 danskere er afhængige

Lolland

50.000 træer og buske plantes: Ny skov indvies

Guldborgsund

Helt vildt: Lokal forestilling nomineret til landets største teaterpris

Dølle

Harske Hubbi går efter Dølle-rekord

112

Snuppet med stor mængde narko: Skjult i hemmelige rum i bilen

Sport

NFH-semifinalemodstander fundet

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Chok, chok, chok fra Vestlolland

Politik

Dansk minister afbryder 1. maj-tale

Indland

Ung kvinde løsladt i mørklagt terrorsag

Guldborgsund

Kampfly spottet over Falster: Her er forklaringen

Maribo

Var selv med til at lukke dem: Nu var han med til åbningen af en ny

Erhverv

Scandlines skifter ud i direktionen: Her er de nye navne

Guldborgsund

Fagforeninger på 1. maj: Vi drukner i vores egen succes