Annonce
Guldborgsund

SNART FORTID

Marinestationen set fra luften. Arkivfoto: Anders Knudsen
Guldborgsund Kommune forlænger ikke lejeaftale og lodsejer har ikke planer om bevaring.

GEDSER ODDE: Den gamle Marinestation, der før murens fald var strategisk vigtig for det danske militærs overvågning af skibstrafikken i den vestlige del af Østersøen, bliver formentlig revet ned. Det sår klart efter en samtale om en udviklingsplan for Sydfalster med Annmette S. Johnsen (SF), formand for teknik, klima og miljøudvalget.

- Marinestationen ser ud til at forsvinde, når kommunens lejeaftale udløber. Jeg har i hvert fald ikke hørt, at den bliver fornyet, siger hun.

Satse på natur

Når Guldborgsund Kommunes aftale om at leje Marinestationen udløber til næste år, er området igen på Alex Unsgaards hænder. Han ejer Gjedsergaard, hvor jorden hører under og er ikke umiddelbart interesseret i bygningen.

- Står den der om to år, tror jeg ikke, den vil blive ved med at eksistere. Som jeg tidligere har givet udtryk for, mener jeg, man bør satse på naturen derude. Jeg har ikke en færdig plan for det, men jeg har nogle ideer, der ligger og modner, siger lodsejeren, der ikke vil sætte en dato på, hvornår han er klar til at sige noget om sine planer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For ringe

Blandt de, hvis hjerte banker stærkt for Gedser Odde i det hele taget, men særligt for den militære historie på området, er Tonny Pedersen, formand i foreningen Bevar Gedser Odde.

- Jeg ved ikke, om det kommer bag på mig. Kommunen har jo virkelig slæbt benene efter sig og det er det samme som ikke at gøre noget i min optik. Dét, synes jeg, er for ringe, siger Tonny Pedersen.

Formanden anerkender, at det ville koste penge at bevare stedet. Både i forhold til kystsikring og i forhold til bygningerne.

- Men man har før fået EU-midler til at sætte det i stand og man kunne nøjes med den mindst udsatte bygning. I Marielyst, hvor alle byrødderne har sommerhuse, vil man gerne bruge penge. Det er en skuffende og meget snæver tankegang.

Tonny Pedersen anerkender, at Gedser Odde ikke holder op med at være Danmarks sydligste punkt, fordi Marinestationen forsvinder. Men han er bekymret for adgangsforholdene til det sydligste punkt, hvis vejen i fremtiden skal være en pløjemark. Og skuffet over, at Guldborgsund Kommune ikke griber det potentiale, der er på stedet.

- Jeg havde troet, man kunne se længere end til egen næsetip. Jeg er virkelig skuffet og forbavset over det.

Jeg er virkelig skuffet og forbavset over det.

Tonny Pedersen, formand Bevar Gedser Odde
Artiklen fortsætter efter annoncen

Flytte dele af bygningen

Set med Annemette S. Johnsens briller behøver det dog ikke betyde, at man ikke skal formidle koldkrigshistorien i området.

- Jeg har ikke vundet applaus for det, men jeg er heller ikke blevet buhet ud, når jeg har luftet en tanke om, hvorvidt man ville kunne flytte dele af bygningen, for eksempel ned til havnen eller ned til remisen.

Men den idé vinder ikke gehør hos Tonny Pedersen.

- Det er en helt vanvittig idé, som jeg slet ikke kan se værdien i. Historien er der, hvor den er.

Lodsejer Alex Unsgaard har tidligere bakket op om, at der fortsat er offentlig adgang til Sydspidsen. Han ejer også gården Frisenfelt og har stillet sig positivt overfor at etablere et nærtliggende støttepunkt med servicefaciliteter, parkering med mere ved gården.

Historien om Marinestationen

Den tyske værnemagt havde allerede i 1941 bygget et kystbatteri med en radarstation og en observationspost på stedet.

I 1947 begyndte Søværnet byggeriet af en ny marinestation i Gedser, og den 27. marts 1948 kunne Marinestation Gedser officielt tages i brug. Marinestationen omfattede på det tidspunkt en ny hovedbygning i røde mursten med tegltag, som rummede indkvartering, kontorer og køkken.

Under Den Kolde Krig spillede Marinestation Gedser sammen med fyrskibet Gedser Rev en særlig rolle i Søværnets farvandsovervågning, fordi de var placeret ved indsejlingen til den vigtige transitrute T (tango), som de store skibe følger fra Østersøen gennem Storebælt til Kattegat og Skagerrak. Besætningen på fyrskibet kunne sammen med radargasterne på marinestationen konstant overvåge orlogs- og handelsskibene fra Warszawa-pagten på deres vej gennem sejlrenden i Østersøen. 

Marinestation Gedser spillede også en vigtig rolle som kommandocenter for redningsaktioner i området og for opsamlingen af flygtninge fra Østtyskland. Den havde et tæt samarbejde med den vesttyske marines radarstation i Staberhuk på øen Femern, som overvågede det samme område i Østersøen

https://koldkrig-online.dk/forsvaret/soevaernet/marinestation-gedser/
  • Marinestationen set fra luften. Arkivfoto: Anders Knudsen
Annonce
Guldborgsund

Blev fundet ved børnehave: Vild bæver er nu tilbage på Sydhavsøerne

Guldborgsund

Begejstrede anmeldere: Masser af stjerner til revyen

Annonce
Annonce
112

Teenagere dømt for grove røverier og brandstiftelse

Lokal nyt

Simon fik varmen i toget - nu skylder han DSB 400.000 kroner

Erhverv

Medie: Calle-firmaer har snydt for flere millioner

Guldborgsund

Begejstrede anmeldere: Masser af stjerner til revyen

112

18-årig gik amok: Trampede på hund

Sport

TSØ-spiller er tvunget til karrierestop

112

Kørt på sygehuset efter trafikuheld

Guldborgsund

Blev fundet ved børnehave: Vild bæver er nu tilbage på Sydhavsøerne

112

Bøderegn: Næsten hver anden kørte for stærkt

112

Voldtægtsanklaget rumænsk mand har ingen forklaring på DNA-spor

112

Medie: Illegale håndværkere skyld i Novo-brand

Femern

Kæmpe tunnelelement indviet af kongen: Se dronevideo

Politik

Lokal S-formand stemte på andet parti: - Jeg er i politisk identitetskrise

Royalt besøg

Se video: Her kommer kongen til Lolland

Vejret

Det seneste år er det vådeste i dansk vejrhistorie

Annonce
Annonce
Sundhed

Ingen andre gør det: Nu kan din idé ændre sygehusene

Indland

Sommervarmen er på vej: Så varmt bliver det

Liveblog

Iført hjelm og vest indviede kongen tunnelelement

Rødby

Mest omfattende ændring i 60 år: Slut med lange køer

Lolland

Heidi slår dørene op til ny butik

112

Alvorligt færdselsuheld spærrede landevej

Sport

Sådan! Lollandsk OL-håb vinder EM-guld