Annonce
Guldborgsund

Teaterrøg og eksplosioner rungede over ryddet boligkvarter

Tomme etageejendomme er et sjældent syn og en oplagt legeplads for brandfolk til at lære at slukke ild i kælderrum og trappeopgange. Det meste af ugen vil man derfor kunne opleve røg og eksplosioner fra de tomme lejligheder på Vendsysselvej.

NYKØBING: Når det for alvor brænder, er der ikke råd til fejl. Men det er nu engang fejlene, man lærer mest af, og derfor samles deltidsbrandmænd i denne uge om de tomme lejligheder på Vendsysselvej i Nykøbing til en øvelse lidt udover det sædvanlige.

Flammerne er antændt i store jernkar, og røgen er af den teateragtige slags. Foto: Maria Glasius Lange
Lars Bille har været deltidsbrandmand i 32 år. For cirka 20 år siden droppede Falck at have fuldtidsansatte brandmænd på stationerne, og som deltidsbrandmand kan Lars Bille godt lide den ordning. Hvor han før ankom som én af de sidste, er han nu blandt de første på stedet, imens der fortsat er en brand at slukke. Foto: Maria Glasius Lange

Det sker med tilladelse fra boligforeningen Domea Vendersbo, der til august river de gamle blokke ned for i stedet at bygge nyt. Alle beboere er nu flyttet ud, og i og med at lejlighederne ikke længere skal bruges, har brandfolkene fået lov til at sparke hoveddøren til de aflåste boliger ind.

I Gedser har vi kun én høj etageejendom, og derfor er det sjældent, at jeg kan træne brandslukning i trappeopgange og i smalle kælderrum.

Casper Nielsen, deltidsbrandmand, Gedser

I det hele taget har de fået store beføjelser, så længe der ikke laves huller på ydermuren, bemærker Lars Bille, der har arrangeret øvelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvom træning er vigtig, har brandvæsenet kun øvelser en gang om året og aldrig i deciderede boliger. Derfor er muligheden for at træne i de tomme lejligheder enormt vigtig, siger Casper Nielsen, der i to og et halvt år har været deltidsbrandmand i Gedser.

- I Gedser har vi kun én høj etageejendom, og derfor er det sjældent, at jeg kan træne brandslukning i trappeopgange og i smalle kælderrum.

De vigtige fejl

Mandag aften var det mandskaberne fra Nykøbing og Gedser, der skulle prøves af, og da de ankom, havde de kun fået én oplysning: At der var tale om en kælderbrand.

- I sådan en øvelse træner vi samspillet mellem holdleder og indsatsleder samt kommunikationen internt på holdet, siger Lars Bille.

Der skal ske fejl under sådan en øvelse. Var det ikke sket her, kunne det være sket under en rigtig brand.

Martin Rasmussen, deltidsbrandmand i Nykøbing og fuldtidsbrandmand i København

Selvom det kan være svært at hyre brandmænd til de mindre lokalstationer, har man i Nykøbing for nyligt ansat fire unge brandmænd. Èn fra brandkadetuddannelsen og tre, der har været værnepligtige under Beredskabsstyrelsen. Og under øvelsen fik de af holdlederen et større ansvar, end de ellers plejer at få.

Der er mange slanger at holde styr på. Under øvelsen tændte man for vandet, og slangerne skulle derfor fordeles og forsegles korrekt. Foto: Maria Glasius Lange
En ventilator sættes ind for at fjerne røgen i kælderen. Foto: Maria Glasius Lange
Under øvelsen kunne de unge brandmænd få lov at prøve nogle ting af, imens lederen af Nykøbing-holdet blev udenfor. Foto: Maria Glasius Lange

Det gav anledning til vigtige drøftelser efter øvelsen. For eksempel om at passe på med at vælte kurven med de sirligt foldede slanger. Og at undlade at bruge en ventilator, hvis der ikke er et sted i kælderen, hvor røgen kan komme ud. Det var der ikke her, og derfor væltede røgen blot ud i hovedet på dem selv.

- Der skal ske fejl under sådan en øvelse. Var det ikke sket her, kunne det være sket under en rigtig brand, og det skal vi helst ikke have, forklarer Martin Rasmussen, der som fuldtidsbrandmand i København og deltidsbrandmand i Nykøbing er brandmand stort set døgnet rundt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skal undgå misforståelser

Ved indsatslederbilen stod Bo Christensen og Brian Midjord. Hen over en stor tavle noterede de den nyeste viden om situationen. Helst skal den opdateres hver 15.-20. minut med hjælp fra holdlederen.

- Skitserne er meget vigtige for at undgå misforståelser, forklarer Bo Christensen.

- For eksempel har vi tegnet etagerne og det sted, hvor de går ind med stigen, så man ikke kommer til at tage fejl af anden og tredje sal. Vi arbejder heller ikke med øst, vest, syd og nord, da det kan være svært at manøvrere efter, hvis man ikke er kendt i området. Vi bruger blot 1, 2, 3 og 4.

Han og Brian Midjord var begge på arbejde tidligt den morgen for at slukke en eksplosionsbrand i Nørre Alslev. Under øvelsen havde de derfor været i gang i en del timer, og omkring dem var der efterhånden kommet ro på situationen.

Holdlederne drøfter situationen. Foto: Maria Glasius Lange
Brian Midjord begynder de vigtige skitser på tavlen ved indsatslederbilen. Foto: Maria Glasius Lange

Imens brandfolkene var begyndt at rydde op og rulle slangerne sammen, lød et enormt brag. Ud af et vindue på tredje sal kom to skikkelser til syne.

- Hjælp, der er brand, råbte de, og mandskabet måtte på den igen.

Stigen drillede, og det var vigtigt, at det skete under en øvelse og ikke under en virkelig brand. Foto: Maria Glasius Lange

Et smil bredt sig i ansigtet hos Lars Bille. Selvom kælderbrande er noget af det sværeste, der findes, ville det være ærgerligt ikke at udnytte muligheden for en øvelse i den tre etager høje bygning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En sele til redningen

På tredje sal stod Raymond Betty, der er frivillig hjælper i brandvæsenet, sammen med Susanne Jensen, der er frivillig samarit, i damp og diskoteksrøg.

- Nu må I ikke få røgforgiftning, lød det fra Lars Bille, da han en halv time inden eksplosionen kiggede til dem.

- Så ringer vi til brandvæsenet, svarede de.

Domea Vendersbo havde givet tilladelse til, at brandfolkene kunne sparke de aflåste døre ind. Det foregik med koben og benkraft. Foto: Maria Glasius Lange


I en kælder er man aldrig godt kendt, og der er sjældent store vinduer, man kan åbne for at få røgen ud. Ofte er der også en masse ragelse, der gør eftersøgningen særligt svær, forklarer brandmand Bengt Rasmussen. Derfor er det godt at øve sig i. Foto: Maria Glasius Lange

Da stigen med en ung brandmand nåede boligkompleksets top, måtte han efter vejledning fra brandmand Bengt Rasmussen retur efter en sele til passageren, før hun kunne reddes ned. Sikkerheden er vigtig, og den skal ligge på rygraden i en situation, hvor det hele gerne skal gå lidt stærkt.

- Det har virkelig været en god øvelse, bemærkede Casper Nielsen fra Gedser, da han trak slangen ud af bygningen.

- Jeg har lært, at der er meget trangt i et kælderrum. Og at der kan være virkelig meget røg i en trappeopgang.

Røgdykkerøvelserne fortsætter i blokkene på Vendsysselvej til og med torsdag.

  • Flammerne er antændt i store jernkar, og røgen er af den teateragtige slags. Foto: Maria Glasius Lange
  • Lars Bille har været deltidsbrandmand i 32 år. For cirka 20 år siden droppede Falck at have fuldtidsansatte brandmænd på stationerne, og som deltidsbrandmand kan Lars Bille godt lide den ordning. Hvor han før ankom som én af de sidste, er han nu blandt de første på stedet, imens der fortsat er en brand at slukke. Foto: Maria Glasius Lange
  • Der er mange slanger at holde styr på. Under øvelsen tændte man for vandet, og slangerne skulle derfor fordeles og forsegles korrekt. Foto: Maria Glasius Lange
  • En ventilator sættes ind for at fjerne røgen i kælderen. Foto: Maria Glasius Lange
  • Under øvelsen kunne de unge brandmænd få lov at prøve nogle ting af, imens lederen af Nykøbing-holdet blev udenfor. Foto: Maria Glasius Lange
  • Holdlederne drøfter situationen. Foto: Maria Glasius Lange
  • Brian Midjord begynder de vigtige skitser på tavlen ved indsatslederbilen. Foto: Maria Glasius Lange
  • Stigen drillede, og det var vigtigt, at det skete under en øvelse og ikke under en virkelig brand. Foto: Maria Glasius Lange
  • Domea Vendersbo havde givet tilladelse til, at brandfolkene kunne sparke de aflåste døre ind. Det foregik med koben og benkraft. Foto: Maria Glasius Lange
  • I en kælder er man aldrig godt kendt, og der er sjældent store vinduer, man kan åbne for at få røgen ud. Ofte er der også en masse ragelse, der gør eftersøgningen særligt svær, forklarer brandmand Bengt Rasmussen. Derfor er det godt at øve sig i. Foto: Maria Glasius Lange
Annonce
Dølle

Ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Annonce
Annonce
Dølle

Ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Annonce
Annonce
Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof