Det registrerede antal af sygdomstilfælde med fødevarebakterien campylobacter stiger igen i Danmark.
I 2022 blev der registreret 5142 tilfælde i Danmark.
Det viser den årlige rapport for 2022 over forekomsten af zoonoser - sygdomme, der kan smitte fra dyr og fødevarer til mennesker.
Campylobacter er den bakterie, der er skyld i flest infektioner fra fødevarer.
Læs her, hvad campylobacter er:
* Campylobacter er en fødevarebakterie, der giver mave-tarminfektion.
* Det er den fødevarebakterie, som gør flest danskere syge hvert år. I 2022 var der 5142 tilfælde.
* Det reelle tal vurderes dog at være cirka 12 gange højere, fordi mange ikke går til lægen med sygdommen.
* Bakterien kan give diarré, mavepine, kvalme og feber. Symptomerne kan komme, to til ti dage efter at maden med bakterien er spist.
* De fleste bliver raske igen uden lægehjælp efter få dage. Man skal dog til lægen, hvis sygdommen bliver alvorlig.
* Bakterien er almindelig i tarmen hos mange dyr. Men den også være i fødevarer, hvor den er et problem.
* Den største kilde til smitte af mennesker er kyllingekød. Det kan også være andre steder - for eksempel i forurenet drikkevand og upasteuriseret mælk.
* Sygdommen rammer især om sommeren. Det skyldes blandt andet, at flere rejser til udlandet, flere griller og at flere kyllinger har bakterien om sommeren.
* Få dråber kødsaft med campylobacter fra råt kød kan være nok til, man bliver syg. Derfor er god køkkenhygiejne vigtig, når man håndterer råt kød.
Kilder: Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen.
/ritzau/