Annonce
Landbrug

Nævn giver Egedal Kommune medhold i pesticidforbud

Miljø- og Fødevareklagenævnet har stadfæstet Egedal Kommunes forbud mod brug af pesticider omkring et vigtigt drikkevandsboringsområde. Landboforeningerne er dybt forundrede, da der i området kun er fundet rester af pesticider under grænseværdierne, og som det er lovligt at bruge. Arkivfoto Foto: Arkivfoto

Miljø- og Fødevareklagenævnet stadfæstede mandag Egedal Kommunes afgørelse om forbud mod brug af pesticider omkring Bjellekær Kildeplads i et forsøg på at beskytte drikkevandet mod fare for forurening. Landboforeninger frygter konsekvenserne.

I efteråret 2016 udstedte Egedal Kommune påbud mod at bruge plantebeskyttelsesmidler til en række landmænd og husejere. Kommunen gjorde som den første i landet brug af paragraf 24 i Miljøbeskyttelsesloven for at beskytte drikkevandet i et 67 hektar stort boringsnært beskyttelsesområde til Bjellekær Kildeplads ved landsbyen Søsum.

Egedal Kommune behandlede efterfølgende 11 høringssvar og valgte på det grundlag at træffe afgørelse om et forbud mod brug og opbevaring af sprøjtemidler inden for det boringsnære beskyttelsesområde (BNBO).
Den væsentligste begrundelse for forbuddet er, at nærområdet til boringerne er sårbar for forurening, og at der allerede er fundet rester af pesticider under grænseværdierne 14 steder i området - også pesticider, som man lovligt må bruge i dag. Desuden er kildepladsen ifølge kommunen samfundsmæssig vigtig for drikkevandsforsyningen og kan vanskeligt erstattes.

Landbrug & Fødevarer (L&F) valgte på vegne af ni landmænd med arealer i beskyttelseszonen at klage over Egedal Kommunes afgørelse til Miljø- og Fødevareklagenævnet. L&F mente ikke, at kommunen kunne bevise, at et forbud vil have en nogen som helst miljømæssig effekt. Der var tale om et ekspropriationsforbud, og det mente Landbrug & Fødevarer, Nordsjællands Landboforening og Landboforeningen Gefion ikke, kommunen havde bevist nødvendigheden af - hverken fagligt eller juridisk.

Fare for grundvandet
Men mandag d. 18. december 2017 stadfæstede Miljø- og Fødevareklagenævnet Egedal Kommunes afgørelse om forbud mod anvendelse, håndtering og opbevaring af plantebeskyttelsesmidler:

“Et flertal på seks af nævnets medlemmer finder, at de nedlagte forbud bør stadfæstes. Flertallet lægger overordnet vægt på, at det i Danmark er et princip, at drikkevandsforsyningen skal baseres på rent grundvand, som efter en simpel vandbehandling, bestående af iltning og filtrering, kan anvendes til drikkevand".

"Det er på denne baggrund Miljø- og Fødevareklagenævnets vurdering, at der på samtlige matrikler omfattet af de nedlagte forbud består en fare for forurening af grundvandet, når der anvendes, håndteres eller opbevares plantebeskyttelsesmidler inden for BNBO. På den baggrund finder Miljø- og Fødevareklagenævnet, at der er et tilstrækkeligt fagligt grundlag for de nedlagte forbud.”, hedder det i afgørelsen.

Tilfredshed hos kommunen
Hos Egedal Kommune er man naturligvis glad for at have fået medhold.

- Landmændene har ønsket at få vores forbud prøvet i Miljø- og Fødevareklagenævnet. Vi er glade for, at nævnet nu har givet os medhold i, at vi kan benytte paragraf 24 i Miljøbeskyttelsesloven til at træffe afgørelse om at etablere en beskyttelseszone rundt om Bjellekær Kildeplads. Zonen er vigtig for at kunne beskytte drikkevandet til 30.000 mennesker i Hovedstadsområdet mod forurening fra sprøjtemidler, siger formanden for Teknik- og Miljøudvalget, Peter Hansen.

Vil følge sagen til dørs
I Nordsjællands Landboforening og i Landboforeningen Gefion er man til gengæld dybt overrasket over nævnets afgørelse og kalder den for foruroligende nyt for landbrugserhvervet på Sjælland.

- Både Nordsjællands Landboforening og Gefion står bag medlemmerne i den her sag. Og vi er selvsagt dybt overrasket over afgørelsen. Men vi er også klar til at følge den her sag til dørs – politisk og juridisk. Vi kan ikke se til, mens vores medlemmer får rådighedsretten indskrænket fordi de bruger lovlige midler, der er godkendt af selve Miljøstyrelsen, siger Søren Hansen, der er næstformand i Nordsjællands Landboforening.

Torben Hansen fra Landboforeningen Gefion frygter, at afgørelsen betyder, at der nu er frit slag for de kommuner, der vil lave BNBO og forbud mod brug af pesticider.

- Nævnets afgørelse går stik mod Miljøstyrelsens nye vejledning, hvor det fremgår, at man kun kan lave restriktioner på baggrund af fund af nye, lovlige midler. Men i realiteten underkender Miljø- og Fødevareklagenævnet nu hele godkendelsessystemet, anbefalinger og overvågningssystemet fra Miljøstyrelsen. Det er meget foruroligende, lyder det fra Torben Hansen, der ligesom Søren Hansen er klar til at tage sagen videre i retssystemet.

Begge landboforeninger understreger, at et rent og sikkert grundvand er i alles interesse. Derfor bakker man op om den løbende overvågning af grundvandet og det omfattende godkendelsessystem, som pesticider er underlagt, hvis de skal bruges.

Samtidig gør Landboforeningen Gefion og Nordsjællands Landboforening opmærksom på, at GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland) har udtalt, at det varslingssystem, vi anvender i dag, beskytter grundvandet.

Forbud træder i kraft med det samme
Nævnets afgørelse betyder, at forbuddet mod at benytte sprøjtemidler ved Bjellekær Kildeplads træder i kraft for alle ejere af arealer inden for beskyttelsesområdet, der har modtaget et forbud fra Egedal Kommune - også for de tre grundejere og ni landmænd, der har påklaget sagen. Siden den 15. oktober 2016 har forbuddet allerede været gældende for 21 grundejere, der ikke påklagede afgørelsen.

Nævnets afgørelse er endelig, og kan ikke indbringes for en anden administrativ myndighed. Landbrug & Fødevarer kan dog inden for seks måneder vælge at indbringe sagen for domstolene.

For de grundejere og landmænd, der har erklæret sig uenige i erstatningens størrelse, bliver erstatningsspørgsmålet indbragt for Taksationskommissionen.

  • RB PLUS: Minister og landbrug i ny strid om gødning
    Miljø- og Fødevareklagenævnet har stadfæstet Egedal Kommunes forbud mod brug af pesticider omkring et vigtigt drikkevandsboringsområde. Landboforeningerne er dybt forundrede, da der i området kun er fundet rester af pesticider under grænseværdierne, og som det er lovligt at bruge. Arkivfoto Foto: Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland-Falster

Økonomisk håndsrækning: Millioner på vej til Lolland og Guldborgsund

Lolland

Har vakt opsigt mange steder: Nu advarer de mod at lukke det

Sport

Tyskland med storsejr i EM-åbning

Indland

Tiltalt for Meng-drab skrev brutale noveller om bortførsler

EM-feber

Fodboldfeberen raser: Her kan du se Danmarks EM-kampe gratis

Nykøbing

Påvirket mand kørte cyklist ned: Politiet søger vidner

Guldborgsund

Nu begynder det: Stort vejarbejde påvirker trafik og busrute i månedsvis

112

Brand i ovn hev brandmændene ud af sengen

Guldborgsund

"Han var nødt til at tage hjem fra arbejde, fordi han blev så rørt"

Vejret

Våd weekend på vej - lørdag kan give store mængder regn

Lokal nyt

Langt fremme på landsplan: Så ofte flyver lægehelikopteren til Sydhavsøerne

Politik

Bøllebank til de andre borgmestre! Sikrede sig Folkemøde-hattrick

Guldborgsund

Bedste start i 20 år: Peger på flere årsager til succes

Sport

Sådan starter de lokale talenter ved cykelløb i Nakskov og Nysted

Sport

Emma fra Lolland ror sig direkte i finalen ved EM

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Snart flytter de ind i den gamle Tøjeksperten: Skaber fremtidens butik

Sport

Cykelfest i weekenden - Stor DM-generalprøve i Nakskov og Nysted

Samfund

Alarmselskaber opkrævede ulovlige gebyrer

Guldborgsund

Igen, igen, igen: Indsætter togbusser

Lokal nyt

Vildt: Lokale får halv milliard tilbage i boligskat

112

Bedste ven til 33-årig tiltalt kendte 13-årig pige, der blev bortført

Guldborgsund

Ændrer i sidste øjeblik: "Jeg har fået en god ide"