Annonce
Landbrug

Snapse-kongen fandt sin niche

Det kan tage op til et år at udvikle en ny snaps. Foto: Jens Henrik Nybo

Schumachers Brændevin har som niche bidt sig fast på det mere eksklusive marked overalt i Danmark. Udlandet venter, men markedsføringen er dyr for en enkeltmands-virksomhed.

Som det tit gælder for kreative sjæle, så er der også lettere rodet i snapsemesterens produktionslokale. Papirer, flasker, fade, tanke, redskaber, aviser og andre genstande kunne friste ordensduksen til en omgang oprydning, men Dan Schumacher synes at trives med tingene, og man skal ikke tage fejl af, at på de områder, som virkelig tæller, der har han orden i tingene. Det er også en nødvendighed, når man har fået en succesrig virksomhed som Schumachers Brændevin nær Helsinge op at stå.

Dan Schumacher blev uddannet kok for 30 år siden, og har som de fleste af hans kollegaer arbejdet på mange restauranter. Det var imidlertid hans leg med smag og sammensætninger af råvarer i maden, som førte til, at han også forsøgte sig med forskellige smag i nogle kryddersnapse for henved 20 år siden.

- Én af dem var en chili- og citron-snaps, som var efterspurgt blandt flere restauranter. Uden at jeg vidste noget som helst om det, sendte en bartender denne snaps ind til en konkurrence. En lørdag morgen blev jeg så ringet op af en god ven, som gratulerede, hvorpå jeg spurgte "med hvad?".

"Snapsen og brændevinen er atter blevet moderne, og ligesom med øl, vin og kaffe, så sker der også hele tiden nyt på snapsefronten."

Dan Schumacher
Dan Schumacher anvender en lang række urter og krydderier i sine brændevine, som han selv dyrker og høster. Foto: Jens Henrik Nybo

- Jamen, du har jo vundet DM i kryddersnaps. Herefter gik det stærkt, og telefonen ringede næsten konstant fra diverse producenter og spritfabrikker, som gerne ville have fat i mig. Det kom der så aldrig noget ud af, fortæller Dan Schumacher.

Til gengæld var det gået op for ham, at han var inde på noget, som bar gode perspektiver med sig, og han kunne med rette kalde sig for en af de første, som satte specialsnaps i produktion. For omkring 18 år siden åbnede han sin produktion i København.

- Starten var hård, og er det for så vidt stadig, for som enkeltmands-virksomhed er der et væld af administrative opgaver, som kommer oven i selve arbejdet med produktion. Skat, moms, diverse myndigheder, kontrolinstanser osv. Ingen hjælp var der at hente, men det lykkedes, og udviklingen går i den helt rigtige retning, påpeger Dan Schumacher.

Dan Schumacher vandt verdensmesterskabet i 2017 og opnåede ved den lejlighed stor omtale i udenlandske medier. Foto: Jens Henrik Nybo

I dag fremstiller han 17 forskellige kryddersnapse i halv-liters flasker plus en række eksklusive fadlagrede, og i dag er samtlige økologiske. De sælges til en imponerende stor kundekreds, som tæller indkøbskæder, butikker, restauranter osv.

Ingredienserne tæller alt fra blåbær, valnød, kirsebær, rosmarin, rødgran, slåen, krondild til - asparges! Brændevinene trækker på et destillat af økologisk kornsprit fra hvede. Citronskaller, slåenbær, chilifrugter og grannåle lægges direkte i kornspritten, hvor de giver naturlig smag og farve til alkoholen.

Urterne trækker i store kar i alt fra en uge til seks måneder. Det kan tage op til et år at udvikle en god snaps. Alle varianter af Schumachers Brændevine har en styrke på 38 procent, bortset fra de fadlagrede og de eksklusive H.C. Andersen-flasker.

En stor del af urterne og krydderierne dyrker og høster han selv. Eksempelvis gælder det rødgran. Hidtil har han groet den på Svanholm Gods, men i og med, at godset i år valgte at fælde den, vil han fremover høste et andet sted på Sjælland, eller i Jylland. Andre ingredienser som tropisk vanilje må nødvendigvis indkøbes.

Artiklen fortsætter efter annoncen
Dan Schumacher med en af sine udsøgte fadlagrede brændevine. Den vil måske være med, når Akvavitfestivalen SPIRIKUM afholdes på Israels Plads i København den 31. august og 1. september. Foto: Jens Henrik Nybo

- Snaps er en gammel tradition ved det danske frokostbord. Den traditionelle snaps har været domineret af kommen og dild, i virkeligheden alene for at kamuflere den dårlige smag af alkoholen. Ligesom maden og spisevanerne ændrer sig konstant, så ændres også drikkevanerne. Snapsen og brændevinen er atter blevet moderne, og ligesom med øl, vin og kaffe, så sker der også hele tiden nyt på snapsefronten. Hvordan den drikkes, til hvad den drikkes, hvor den serveres, og hvordan den skal smage. Det er produktudviklingen, der er den spændende udfordring, siger Dan Schumacher,

Han tilføjer, at bestselleren i sortimentet fortsat er Schumachers Chili/Citron Brændevin. Netop den, som han vandt snapsekonkurrencen med.

I dag bliver hans brændevine også serveret som ingrediens i cocktails i det københavnske natteliv og som avec - i stedet for cognac, likører osv. - på landets førende restauranter.

Stor opmærksomhed nyder Dan Schumacher i de danske medier. Her har han i baggrunden sin scrapbog med nogle af de mange artikler, der er skrevet om ham. Foto: Jens Henrik Nybo

Dyre messer

Dan Schumacher får løbende invitationer til at stille op ved messer og udstillinger, også i udlandet, og han deltog da også i en sådan i Nürnberg i Tyskland.

- Jeg vil gerne ud i verden og fortælle om smage af Danmark. Men det er dyrt, for jeg skal selv betale stand-lejen, som tit kan løbe op i 40.000 kr. I den forbindelse kunne jeg godt ønske mig, at staten gjorde væsentligt mere for små- og mellemstore virksomheder, dels for at reducere alt det administrative bøvl, dels for at medvirke til promovering af danske produkter. Jeg er jo hverken Arla eller Danish Crown, som har en helt anderledes volumen til at være til stede på messerne, fx i Asien. Netop den verdensdel kunne jeg sagtens forestille mig være interessant for en nicheproduktion som min, for de går meget op i det nordiske mad- og drikkekoncept, påpeger Dan Schumacher.

Når han kigger i krystalkuglen 10 år frem, ser han gerne en investor, som han kan fordele arbejdet med, ligesom han også forudser supplement af en anden produktion af drikke end den nuværende. Men hvilken - det holder han som en hemmelighed.

  • Det kan tage op til et år at udvikle en ny snaps. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Dan Schumacher anvender en lang række urter og krydderier i sine brændevine, som han selv dyrker og høster. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Dan Schumacher vandt verdensmesterskabet i 2017 og opnåede ved den lejlighed stor omtale i udenlandske medier. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Dan Schumacher med en af sine udsøgte fadlagrede brændevine. Den vil måske være med, når Akvavitfestivalen SPIRIKUM afholdes på Israels Plads i København den 31. august og 1. september. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Stor opmærksomhed nyder Dan Schumacher i de danske medier. Her har han i baggrunden sin scrapbog med nogle af de mange artikler, der er skrevet om ham. Foto: Jens Henrik Nybo
Annonce
Indland

Kammeradvokat lægger op til sanktioner i Folketinget efter mail-snageri

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Mark O. Madsen overrasker: Går ind i politik

Lolland

Milliondyrt vartegn: Nu er vinderne fundet

Dølle

Unge Dølle-veteraner: Der er nok mange, der pjækker fredag

Indland

Messerschmidt måtte aflyse 1. maj-møde på grund af sikkerhed

Dølle

Kondomer, bolcher og slikkepinde i lange baner

112

Fik slag i hovedet på marken

Dølle

Så er vi i gang: Gobs fyrede op under festen i Markedsteltet

112

Hurtigt personale fik slukket brand

Guldborgsund

René fordobler overskuddet

Indland

86.000 danskere er afhængige

Lolland

50.000 træer og buske plantes: Ny skov indvies

Guldborgsund

Helt vildt: Lokal forestilling nomineret til landets største teaterpris

Dølle

Harske Hubbi går efter Dølle-rekord

112

Snuppet med stor mængde narko: Skjult i hemmelige rum i bilen

Sport

NFH-semifinalemodstander fundet

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Chok, chok, chok fra Vestlolland

Politik

Dansk minister afbryder 1. maj-tale

Indland

Ung kvinde løsladt i mørklagt terrorsag

Guldborgsund

Kampfly spottet over Falster: Her er forklaringen

Maribo

Var selv med til at lukke dem: Nu var han med til åbningen af en ny

Guldborgsund

Fagforeninger på 1. maj: Vi drukner i vores egen succes

Lolland

Utæt pakning stopper færge