Annonce
2023

Optimisme at spore hos lokale ejendomsmæglere

Der er tegn på, at 2023 kan blive et fornuftigt år for boligmarkedet, lyder vurderingen hos lokale ejendomsmæglere. Arkivfoto: Jan Knudsen
Inflationen falder, og lokale ejendomsmæglere ser tegn på, at 2023 kan blive et fornuftigt år for boligmarkedet.

Da inflationen toppede i september og oktober 2022, var den på cirka 10 procent, men de seneste seks måneder har inflationen været faldende, og endte i april på 5,3 procent.

Tendensen giver mere ro på økonomien i husholdningerne, hvilket giver optimisme på boligmarkedet.

- Mange har været afventende med både at sætte til salg og med at købe. Når der er mere ro på energipriserne, så vil der også blive sluppet lidt kræfter løs i markedet, så jeg tror, boligmarkedet bliver lidt bedre, mere positivt og opløftende, siger Morten Reitz, ejendomsmægler og daglig leder hos EDC Poul Erik Bech i Nakskov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mere fart på

Også Frank Lynge, ejendomsmægler og indehaver, Nybolig Maribo og Rødby, ser positivt på boligmarkedet i resten af 2023.

- Renten er nok snart på vej tilbage, og inflationen falder, så jeg tror, at boligmarkedet bliver godt. Femern-projektet kører derudaf og alt er godt, så jeg ser positivt på resten af året, siger Frank Lynge.

Han erkender, at årets første par måneder var lidt stille. Men fra særligt slutningen af april har aktivitetsniveauet været stigende.

- Der er godt tempo på lige nu. Der er købere tilbage igen, og det er både til helårshuse og sommerhuse. Vi har lukket otte salg i maj indtil videre, hvor vi i hele maj 2022 lukkede 13 handler, så det har været en god start på måneden, fortæller Frank Lynge.

Hos RealMæglerne i Nykøbing er ejendomsmægler Jakob T. Nielsen også optimistisk, selvom der stadig er en del købere og sælgere, der holder sig lidt tilbage. Den vilde inflation i 2022 har ifølge ejendomsmægleren dog også ført en god ting med sig.

- Folk er mere velovervejede og tænker sig mere om. Der bliver sparet godt op, og bankerne lægger grundige budgetter. Det er et sundhedstegn for markedet, siger Jakob T. Nielsen.

Salgspriser

  • I Guldborgsund Kommune er den gennemsnitlige salgspris per kvadratmeter for huse faldet med 2,0 procent fra marts til april og 3,6 procent i forhold til april sidste år.
  • I Lolland Kommune er den gennemsnitlige salgspris per kvadratmeter for huse faldet med 3,2 procent fra marts til april og 21,10 procent i forhold til april sidste år.
Kilde: Boligsiden.dk
Artiklen fortsætter efter annoncen

Lille prisfald

På landsplan er huspriserne steget 0,9 procent fra marts til april i år, mens de i både Lolland og Guldborgsund Kommuner er faldet ifølge de nyeste tal fra boligsiden.dk. Men det skal man ikke lægge for meget i, mener Morten Reitz.

- Jeg mener ikke, at man kan vurdere noget på en måned, for det kan være fuldstændig tilfældigt, hvilken type ejendomme der bliver solgt. Hvis der bliver solgt en overvægt af dårlige huse i en måned, så vil prisen slå ud. Så der skal man kigge over en længere periode, siger Morten Reitz.

Men de prisfald, der trods alt er, skal man ikke ligge søvnløs over.

- I forhold til det antal handler, der er, så er nedgangen i prisen i Guldborgsund Kommune på 153 kroner per kvadratmeter ikke andet end 15.000 kroner på 100 kvadratmeter hus, siger Jakob T. Nielsen, der også mener, at det statistiske materiale er for tyndt.

Ifølge de lokale ejendomsmæglere har renten ikke så stor betydning på Lolland-Falster, hvor huspriserne er lavere end i Københavnsområdet.

- Vores gennemsnitspriser er mellem 800.000 og 900.000 kroner, og om renten så er tre eller fire procent, betyder ikke så meget, siger Frank Lynge.

Alligevel kan renten godt have en betydning for salgsprisen.

- Dem, som køber huse på Lolland, læser også nyheder og kan se, at renten er steget, og at der stadig er lidt inflation, så de prøver jo også at give et bud ud fra det. Det kan være, at man får lidt mindre for huset, men det hus, man skal købe, er også faldet en lille smule i pris, og så går det lige op, forklarer Frank Lynge.

  • Der er tegn på, at 2023 kan blive et fornuftigt år for boligmarkedet, lyder vurderingen hos lokale ejendomsmæglere. Arkivfoto: Jan Knudsen
Annonce
Lokal nyt

Skifter ud i toppen

Sport

Michael Damgaard fravalgt til landsholdet

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Renoveres for knap 10 millioner kroner

112

Anklager: Derfor var det drabsforsøg

112

En, to, mange problemer: Påvirket mand mister bilen

Lokal nyt

Skifter ud i toppen

Sport

Michael Damgaard fravalgt til landsholdet

Lolland

Bruger det samme som 260.000 husstande: Monster-strømslugere på vej til Nakskov

Vejret

Rolf forventes at lægge sig inden weekend med roligt vejr

Guldborgsund

Unge iværksættere fra Falster slog rekord i Løvens Hule

Vejret

Stormen har haft godt fat i Lolland-Falster i nat

112

Hurtig indsats: Bilbrand slukket før brandvæsnet nåede frem

Guldborgsund

Først var skolen gammel og autoritær - så kom der gang i festen

Sport

NFC vender 0-2 til uafgjort i næstsidste testkamp

Sport

NFC-talent fik første startplads på landsholdet i dansk sejr

Lolland

Ny ejer vil realisere kæmpe ferieby på Lolland

Lolland

Lokal forfatter nomineret til fornem pris

Indland

Randers Kommune kræver knap 120 millioner fra Nordic Waste

Ugeavisen Lolland

Besøg ”byens mest børnevenlige museum”

Ugeavisen Guldborgsund

Gode råd til at købe en sund hvalp

Annonce
Annonce
112

271 taget i fartkontroller

Vejret

DMI udsender varsel: Færgeafgange aflyst

Indland

Medicin kan sætte turbo på nedbrydelsen af PFAS i kroppen

Vejret

Voldsomt vejr på vej: Orkanstød rammer om under 24 timer

Lokal nyt

Lægemangel: Det står værst til i vores region

Indland

Første gang i over et årti faldt salget

Sport

Ærlig Cecilie Greve: - Det resultat kan vi godt leve med