LOLLAND: De lollandske kulturtilbud er mange og vidt forskellige. Nogle er ganske små, mens andre allerede markerer sig både nationalt og internationalt.
På lørdagens kulturkonference i Ravnsborghallen var der deltagere fra små museer, der var kunsthåndværkere og forfattere.
Men der var også repræsentanter fra både Lys over Lolland, Art Barns Lolland og Dodekalitten.
Hver især er de med til på deres egen måde at definere landsdelen og trække vigtige gæster til udefra.
- Der bliver lagt turismeomsætning for tre milliarder kroner om året på Lolland-Falster. Turismen skaber 10 procent af alle jobs hernede, og fjernede man de offentlige arbejdspladser, ville tallet være meget højere, forklarede udviklingschef Lindy Kjøller fra Visit Lolland-Falster.
Ikke alle var enige om, at turismen er et vigtigt parameter for kulturen, men det var gennem formiddagens debat tydeligt, at et aktivt kulturliv kan løfte landsdelen - blandt andet fordi det skaber økonomi og jobs på Sydhavsøerne.
Kan ikke tjene penge på kultur
- Jeg synes, vi kan være stolte over, hvor meget kultur vi har lokalt, sagde formanden for fritids-, kultur- og folkesundhedsudvalget, Martin Boesen (S), da han bød velkommen.
- I de senere år er der kommet ekstra fokus på kulturen, blandt andet i kraft af den kommende Femernforbindelse og yderligere satsninger på turismeområdet. Nye spillere er begyndt at kigge vores vej og få øje på de potentialer, der allerede eksisterer, men der er også opstået fokus på, hvordan vi kan få kulturen til at blomstre endnu mere, blandt andet via tværgående samarbejder.
Andreas Just Karberg, Initiativtager til festivalen WhitsunKulturen skaber livsglæde, turisme og en masse andre ting. I skal se det som en markedsføringsomkostning samt en omkostning til at få aktiveret medborgerne og lokalsamfundet.
Et af de nye tilbud, som er kommet til Lolland, er festivalen "Whitsun", som er en blanding mellem "Smukfest" og "Heartland", og som fandt sted for første gang i pinsen på Christianssæde.
Initiativtager Andreas Just Karberg havde dog en klar besked fra kulturlivet til de politikere, som deltog på konferencen.
- Kultur kan ikke klare sig uden tilskud. Du kan ikke tjene penge på kultur. Min kone er museumsdirektør, og de har masser af besøgende, men du kan ikke tjene penge på kultur. Kultur skal støttes, og det betyder intet, om det er stort eller småt, elitært eller ikke elitært.
Se tilskud som markedsføring
En festival som "Whitsun" har også behov for den kommunale opbakning, i hvert fald indtil den måske bliver på størrelse med "Smukfest", hvor økonomien så kan hænge sammen.
Andreas Just Karberg opfordrede dog det politiske udvalg til at anskue den økonomiske håndsrækning mere visionært.
- Det omkringliggende samfund har glæde af det. Kulturen skaber livsglæde, turisme og en masse andre ting. I skal se det som en markedsføringsomkostning samt en omkostning til at få aktiveret medborgerne og lokalsamfundet.
En af de ting, som flere også var enige om mangler lokalt, er en koordineret indsats for at skabe opmærksomhed om de utrolig mange tilbud, der findes på Lolland-Falster.
Her blev der peget på, at Visit Lolland-Falster burde kunne hjælpe - og udviklingschefen opfordrede til gengæld kulturaktørerne til at huske at få meldt deres tiltag ind i eventkalenderen, så det fremgår af organisationens hjemmeside.
Men hver enkelt kan også gøre noget, påpegede Christoffer Hauglund Faurschou fra Art Barns Lolland.
- Når turisterne kommer til Lolland-Falster, er det måske på grund af nogle af de større arrangementer, men vi skal sikre, at de kommer forbi nogle af de mindre steder. Et sted som Richard Winthers Hus vil være en kæmpe oplevelse, uanset om man kommer fra den anden side af verden, forklarede han.
Udfordring når der er lukket
Der er dog behov for, at både de større og de mindre kultursteder er klar til at modtage gæster.
- Hvis du kommer uden for sæsonen, er der ofte lukket mange steder, og vi skal også sikre, at der er steder at spise. Det er virkelig en udfordring, sagde Andreas Just Karberg og blev bakket op af moderator Christian Schou, som kaldte det et væsentligt indspark i debatten.
Endelig blev der også peget på nogle mentale udfordringer på Sydhavsøerne, hvor formand Michael Schelde fra Dodekalitten frygtede, at man lokalt ikke er klar til at udnytte det fulde potentiale af de store kulturattraktioner.
- Der er rigtig mange venlige mennesker i Kragenæs, som tager sig rigtig godt af turisterne, men det er svært at få udnyttet potentialet i Dodekalitten i form af eksempelvis et besøgscenter. Det vil vi gerne have hjælp til gennem det politiske udvalg, så vi kan tjene penge på det, der ligger uden om kulturen.
Formiddagen havde potentiale til en længere debat, men tiden løb stærkt, og der skulle være tid til underholdning fra Nakskov Revyen, inden eftermiddagen bød på samtaler om kulturelle samråd i kommunerne.