Annonce
Femern

FEMERN VIDENS- OG LÆRINGSCENTER INDVIET

Michael Svane, formand for advisory boardet bag det nye Videns- og læringscenter; Anders Overgaard Bjarklev, rektor på DTU; erhvervsminister Simon Kollerup; Emilie Juel-Helwig, bæredygtighedsdirektør hos Femern A/S og Mads Váczy Kragh, direktør for Erhvervshus Sjælland indviede det nye Femern Videns- og læringscenter. Foto: Jan Knudsen
Erhvervsminister Simon Kollerup kunne i går klippe den røde snor til Femern Videns- og læringscenter i Rødbyhavn.

RØDBYHAVN: Virksomheder, politikere, interesseorganisationer, uddannelsesinstitutioner med mere var torsdag samlet på Gamle Badevej i Rødbyhavn, hvor Femern Videns- og læringscenter blev indviet med snoreklip af erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Ambitionerne bag det nye center er, at Danmark skal opnå en styrkeposition på grønne og bæredygtige mega-infrastrukturprojekter. Læringscenteret skal derfor kunne fastholde og udnytte den viden, der skabes i forbindelse med byggeriet af Femern-forbindelsen.

Femern Bælt-forbindelse bliver et massivt og et varigt aftryk for vores land, og så bliver det en kæmpestor læringsproces

Erhvervsminister Simon Kollerup (S)

I det nye center samles erfaringerne fra Femern-projektet og gøres tilgængelige for en bredere kreds af danske virksomheder, uddannelsesinstitutioner og erhvervsfremmeaktører.

Annonce

Massivt og varigt aftryk

Det er i første omgang DTU, RUC og Zealand samt Odense Robotics, We Build Denmark, Erhvervshus Sjælland og Femern Belt Development, der står bag det nye center.

- Femern Bælt-forbindelsen bliver et massivt og et varigt aftryk for vores land, og så bliver det en kæmpestor læringsproces. Præcis som vi har set det med Storebælts- og Øresundsbroen. Storebælt var dengang det største byggeprojekt herhjemme. Den plads overtager Femern Bælt nu. Et kæmpe state-of-the-art byggeri i Danmark, hvor man kan udfordre muligheder og tankesæt og skabe noget, der er helt nyt og unikt. Det kommer vi til at lære helt utroligt meget af. Og derfor giver det rigtig god mening, at vi kan indvie det her Videns- og læringscenter for bæredygtigt byggeri lige her,  fortalte erhvervsminister Simon Kollerup i forbindelse med indvielsen.

Erhvervsminister Simon Kollerup, borgmester Holger Schou Rasmussen og en række andre af de fremmødte ved indvielsen fik under indvielsen mulighed for at besøge byggepladsen for den kommende tunnelelementfabrik. Foto: Jan Knudsen

- Vi tager i dag et skridt i den rigtige og ikke mindst grønne retning. Jeg har store forventninger til videnscenteret og er glad for, at der står en så stærk og bred alliance af aktører bag. Det vil ikke alene skabe flere byggerier men også flere grønne arbejdspladser i landdistrikterne, sagde erhvervsministeren.

Annonce

Droner og robotter

Der er taget initiativ til de første innovationssamarbejder og netværk, som påbegyndes i efteråret, ligesom der er mulighed for at start-ups med særlig interesse for byggeriet kan etablere sig i centeret.

Erhvervsminister Simon Kollerup fik en grundig rundvisning. Foto: Jan Knudsen

DTU, RUC og Zealand har påbegyndt undervisningsaktiviteter og masterforløb. Ligeledes er der mulighed for, at virksomheder introduceres til nye teknologier, droner og robotter, som kan bidrage direkte til et grønnere byggeri og øget effektivitet.

Videns- og læringscenteret får i første fase til huse i de midlertidige lokaler på Gamle Badevej. Som en del af centeret etableres et residential college, hvor forskere og studerende fra blandet andet DTU vil kunne overnatte i forbindelse med deres arbejde i videnscenteret. Foruden det nye residential college i Rødbyhavn har DTU på nuværende tidspunkt residential colleges i Skive, Kalundborg og på Bornholm.

- Fælles for de steder, vi har, er, at der sker noget helt unikt som vores forskere og studerende kan være en del af. Det handler jo ikke kun om, at vi får gjort dem tilgængelige for hele landet - det vil vi meget gerne. Men det handler også om at udnytte de forskellige muligheder der er i forskellige dele af landet, fortalte Anders Overgaard Bjarklev, der er rektor for DTU.

Annonce

Suger viden til sig

I denne måned kommer de første studerende fra DTU til Rødbyhavn. De studerende skal arbejde med, hvordan man kan bruge droner på en byggeplads. Senere på efteråret støder en gruppe ph.d.-studerende til.

- Det er en vigtig ambition for DTU, at vores studerende og forskere suger viden til sig og deltager i de projekter, hvor der kan skabes vigtig viden. Her er Femern Bælt-byggeriet alletiders chance for vores studerende, og derfor etablerer vi et residential college. Det er mit håb, at omkring 50 studerende om året vil færdiggøre deres uddannelse i tilknytning til videns- og læringscentret, siger Anders Overgaard Bjarklev.

Blandt de fremmødte til indvielsen var blandt andet virksomheder, politikere og interesseorganisationer. Foto: Jan Knudsen

Femern Videns- og læringscenter er en del af Erhvervsfyrtårn Femern, som skal være med til at styrke hele Danmarks byggebranche.

- Byggeriet er en af Sjællandsregionens stærkeste brancher, og i det nye Videns og læringscenter er vi med til at gøre virksomhederne endnu stærkere gennem vigtig ny viden og konkrete erfaringer. Men hele Danmarks byggebranche vil i de kommende år profitere af den viden om blandt andet bæredygtigt byggeri, som centeret samler og derefter kan udbrede til medarbejdere i byggevirksomhederne, siger Mads Váczy Kragh, er er direktør i Erhvervshus Sjælland og leder Erhvervsfyrtårnet for bæredygtigt byggeri og erhvervsudvikling med afsæt i Femern-Bæltforbindelsen.

Fakta om Femern Videns- og læringscenter

  • Femern Videns- og LæringsCenter skal være et pejlemærke for fremtidens grønne byggeri og infrastrukturprojekter. Centeret skal være knudepunkt for samarbejdet mellem vidensinstitutioner, som eksempelvis universiteterne DTU og RUC, og virksomheder, som kan understøtte bygge- og anlægsbranchen som styrkeposition i Region Sjælland.
  • Videns- og læringscenteret ligger ved de gamle banelegemer på Gamle Badevej i Rødbyhavn tæt på tunnelelementfabrikken og de øvrige anlægsaktiviteter. Placeringen giver en unik mulighed for vidensopsamling, forskning og actionbased-learning, der rækker helt ud til virksomhederne. Et Residential College med overnatningsmuligheder for studerende og forskere bliver tilknyttet centeret.
  • I videns- og læringscentret vil der på sigt kunne være forsknings-, test- og demonstrationsfaciliteter i international klasse. De faciliteter skal give vidensinstitutioner, startups og virksomheder mulighed for gennem åben innovation at skabe samarbejder omkring udviklingen af fremtidens løsninger til grønt byggeri. Erhvervsfyrtårnet for bæredygtigt byggeri og erhvervsudvikling med afsæt i Femern-Bælt forbindelsen er finansieret af React-EU-midler.

Startskuddet til samarbejdet om Erhvervsfyrtårn Femern blev taget i februar i år. Det har til formål at opsamle viden og forskning inden for mega-infrastruktur og nye grønne løsninger og materialer blandt andet via Videns- og læringscenteret. Målet er at skabe en dansk styrkeposition for bæredygtigt byggeri med stort eksportpotentiale.

Erhvervsfyrtårnet arbejder samtidig for at gøre Region Sjælland til en endnu mere attraktiv turismeregion, og regionen vil blive værter for flere turister, som søger natur- og kystnære oplevelser og samtidig lægger vægt på bæredygtighed.

Bag Erhvervsfyrtårn Femern er et bredt konsortium af vidensinstitutioner, erhvervsfremme og erhvervsskoler. Erhvervsfyrtårnet er forankret i Erhvervshus Sjælland og de øvrige partnere er Femern Belt Development, DTU, RUC, Zealand, We Build Denmark, Fe, Copenhagen Capacity, Business Lolland-Falster, Teknologisk Institut og CELF samt de øvrige erhvervsskoler i Region Sjælland.

Annonce
112

EFTERFORSKNING AF PANINO-SKYDERI ER GÅET IND I EN NY FASE

Annonce
Annonce
Guldborgsund

- JEG FIK TÅRER I ØJNENE

Skolelukning

LUKNINGSTRUET BAGER: - VI ER STAVNSBUNDET HER

112

EFTERFORSKNING AF PANINO-SKYDERI ER GÅET IND I EN NY FASE

112

STOR HASHFANGST I NYKØBING

Guldborgsund

SE VIDEO: TONSTUNG BRODRAGER KOM PÅ PLADS

Lokal nyt

MILLIONGLÆDE HOS LOKALT PAR: SCORER STOR LOTTO-GEVINST

Guldborgsund

MELDER SIG UD AF S I PROTEST: DE BLANDER SIG I DEN DANSKE MODEL

Sport

MIKKEL HANSEN SYGEMELDT

Guldborgsund

- HAR IKKE OPLEVET LIGNENDE I 20 ÅR

Lolland

REKORD-KÆNGURU PÅ LOLLAND: - DET ER DA IMPONERENDE

Guldborgsund

ROYAL RUN MELDER UD: DET BLIVER DEN KORTE, DEN LANGE OG DEN PÅ FEM

Erhverv

MILLIARD-UNDERSKUD I VESTAS

Politik

REGERINGEN VIL AFSKAFFE MODREGNING AF LØN I FOLKEPENSION

Indland

MÅLING: FLERTAL AF DANSKERNE VIL HAVE VÆRNEPLIGT FOR KVINDER

Annonce
Guldborgsund

HAR DU OGSÅ SET DEN: KÆNGURU FORTSAT LØS PÅ LOLLAND

Indland

LÆGER: MINDRE BEHANDLINGSGARANTI GAVNER DE MEST SYGE

Lolland

NY KLUB STIFTET: KÆMPE INTERESSE FOR AT SPILLE

Lokal nyt

- HAN HAR NÆSTEN HAFT OVERMENNESKELIGE KRÆFTER

Skolelukning

PROTEST-HJEMMESIDE ÅBNEDE PÅ SNEDIGT TIDSPUNKT

Ugeavisen Lolland

Kom til dartens dag

Ugeavisen Guldborgsund

MASSER AF MUSIK FRA TORSDAG TIL LØRDAG

112

UDEN KØREKORT MED MORS NUMMERPLADER PÅ EN ANDEN BIL

Guldborgsund

HEJSER 4.000 TONS BETON OP PÅ BROPILLER

Guldborgsund

JUBLER OVER GRAFFITI-AFTALE: HER MÅ DE GERNE MALE

Politik

TIDLIGERE MINISTER: NU VAR DET FOR MEGET

Lolland

KØ TIL KRISECENTER FOR MÆND

Erhverv

REKORDÅR: OMSÆTNINGEN NÅR NYE HØJDER

112

MAND PÅ KNALLERT VILLE HAVE LILLE PIGE TIL AT KØRE MED

Lokal nyt

GENERALSEKRETÆR: VI GØR ALT FOR AT NÅ UD TIL DEM I NØD

Lokal nyt

LOKAL HJÆLP FØLGER JORDSKÆLVSTRAGEDIEN TÆT

Guldborgsund

FLØJ TO MINUTTER FØR KATASTROFEN RAMTE

Guldborgsund

UNDERSKRIFTINDSAMLING: DE ER DØDTRÆTTE AF DEN

Lokal nyt

GODE NYHEDER: DU KAN SE MENGS KAMP HELT GRATIS

Politik

FORSVARSMINISTER GÅR PÅ ORLOV

Annonce
Annonce
Politik

LOKAL V-POLITIKER OM FORMAND: - DET ER FRYGTELIG SYND FOR JAKOB

Ugeavisen Guldborgsund

SLIK OG KAKAO TIL SKOLEPATRULJER

Guldborgsund

SÅ ER DER UDSOLGT: 10.000 ER KLAR TIL ROYAL RUN I NYKØBING

Udland

DANSK BEREDSKAB SKAL KOORDINERE REDNINGSARBEJDE I TYRKIET

Ugeavisen Lolland

Lollandske sild fås stadig i Dannemare

Guldborgsund

- DET ER MIN MÅDE AT HJÆLPE PÅ

112

FRANARREDE STØRRE PENGESUM FRA ÆLDRE KVINDE

112

SMED MED KANONSLAG

Guldborgsund

VINDMØLLE-ANSØGNINGER I BERO - BORGMESTER ER RYSTET

112

BRANDVARM BIL - 5.000 KR.: SÅ DUKKEDE POLITIET OP

Indland

RADIOVÆRT MICHAEL JUUL SØRENSEN ER DØD

Guldborgsund

BRO ER GENÅBNET FOR SKIBSTRAFIK

112

ULOVLIGE VÅBEN I BILEN

Guldborgsund

NY CAFÉ: - JEG ER TRODS ALT TÆTTERE PÅ GADEN NU