Annonce
Femern

FEMERN VIDENS- OG LÆRINGSCENTER INDVIET

Michael Svane, formand for advisory boardet bag det nye Videns- og læringscenter; Anders Overgaard Bjarklev, rektor på DTU; erhvervsminister Simon Kollerup; Emilie Juel-Helwig, bæredygtighedsdirektør hos Femern A/S og Mads Váczy Kragh, direktør for Erhvervshus Sjælland indviede det nye Femern Videns- og læringscenter. Foto: Jan Knudsen
Erhvervsminister Simon Kollerup kunne i går klippe den røde snor til Femern Videns- og læringscenter i Rødbyhavn.

RØDBYHAVN: Virksomheder, politikere, interesseorganisationer, uddannelsesinstitutioner med mere var torsdag samlet på Gamle Badevej i Rødbyhavn, hvor Femern Videns- og læringscenter blev indviet med snoreklip af erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Ambitionerne bag det nye center er, at Danmark skal opnå en styrkeposition på grønne og bæredygtige mega-infrastrukturprojekter. Læringscenteret skal derfor kunne fastholde og udnytte den viden, der skabes i forbindelse med byggeriet af Femern-forbindelsen.

Femern Bælt-forbindelse bliver et massivt og et varigt aftryk for vores land, og så bliver det en kæmpestor læringsproces

Erhvervsminister Simon Kollerup (S)

I det nye center samles erfaringerne fra Femern-projektet og gøres tilgængelige for en bredere kreds af danske virksomheder, uddannelsesinstitutioner og erhvervsfremmeaktører.

Annonce

Massivt og varigt aftryk

Det er i første omgang DTU, RUC og Zealand samt Odense Robotics, We Build Denmark, Erhvervshus Sjælland og Femern Belt Development, der står bag det nye center.

- Femern Bælt-forbindelsen bliver et massivt og et varigt aftryk for vores land, og så bliver det en kæmpestor læringsproces. Præcis som vi har set det med Storebælts- og Øresundsbroen. Storebælt var dengang det største byggeprojekt herhjemme. Den plads overtager Femern Bælt nu. Et kæmpe state-of-the-art byggeri i Danmark, hvor man kan udfordre muligheder og tankesæt og skabe noget, der er helt nyt og unikt. Det kommer vi til at lære helt utroligt meget af. Og derfor giver det rigtig god mening, at vi kan indvie det her Videns- og læringscenter for bæredygtigt byggeri lige her,  fortalte erhvervsminister Simon Kollerup i forbindelse med indvielsen.

Erhvervsminister Simon Kollerup, borgmester Holger Schou Rasmussen og en række andre af de fremmødte ved indvielsen fik under indvielsen mulighed for at besøge byggepladsen for den kommende tunnelelementfabrik. Foto: Jan Knudsen

- Vi tager i dag et skridt i den rigtige og ikke mindst grønne retning. Jeg har store forventninger til videnscenteret og er glad for, at der står en så stærk og bred alliance af aktører bag. Det vil ikke alene skabe flere byggerier men også flere grønne arbejdspladser i landdistrikterne, sagde erhvervsministeren.

Annonce

Droner og robotter

Der er taget initiativ til de første innovationssamarbejder og netværk, som påbegyndes i efteråret, ligesom der er mulighed for at start-ups med særlig interesse for byggeriet kan etablere sig i centeret.

Erhvervsminister Simon Kollerup fik en grundig rundvisning. Foto: Jan Knudsen

DTU, RUC og Zealand har påbegyndt undervisningsaktiviteter og masterforløb. Ligeledes er der mulighed for, at virksomheder introduceres til nye teknologier, droner og robotter, som kan bidrage direkte til et grønnere byggeri og øget effektivitet.

Videns- og læringscenteret får i første fase til huse i de midlertidige lokaler på Gamle Badevej. Som en del af centeret etableres et residential college, hvor forskere og studerende fra blandet andet DTU vil kunne overnatte i forbindelse med deres arbejde i videnscenteret. Foruden det nye residential college i Rødbyhavn har DTU på nuværende tidspunkt residential colleges i Skive, Kalundborg og på Bornholm.

- Fælles for de steder, vi har, er, at der sker noget helt unikt som vores forskere og studerende kan være en del af. Det handler jo ikke kun om, at vi får gjort dem tilgængelige for hele landet - det vil vi meget gerne. Men det handler også om at udnytte de forskellige muligheder der er i forskellige dele af landet, fortalte Anders Overgaard Bjarklev, der er rektor for DTU.

Annonce

Suger viden til sig

I denne måned kommer de første studerende fra DTU til Rødbyhavn. De studerende skal arbejde med, hvordan man kan bruge droner på en byggeplads. Senere på efteråret støder en gruppe ph.d.-studerende til.

- Det er en vigtig ambition for DTU, at vores studerende og forskere suger viden til sig og deltager i de projekter, hvor der kan skabes vigtig viden. Her er Femern Bælt-byggeriet alletiders chance for vores studerende, og derfor etablerer vi et residential college. Det er mit håb, at omkring 50 studerende om året vil færdiggøre deres uddannelse i tilknytning til videns- og læringscentret, siger Anders Overgaard Bjarklev.

Blandt de fremmødte til indvielsen var blandt andet virksomheder, politikere og interesseorganisationer. Foto: Jan Knudsen

Femern Videns- og læringscenter er en del af Erhvervsfyrtårn Femern, som skal være med til at styrke hele Danmarks byggebranche.

- Byggeriet er en af Sjællandsregionens stærkeste brancher, og i det nye Videns og læringscenter er vi med til at gøre virksomhederne endnu stærkere gennem vigtig ny viden og konkrete erfaringer. Men hele Danmarks byggebranche vil i de kommende år profitere af den viden om blandt andet bæredygtigt byggeri, som centeret samler og derefter kan udbrede til medarbejdere i byggevirksomhederne, siger Mads Váczy Kragh, er er direktør i Erhvervshus Sjælland og leder Erhvervsfyrtårnet for bæredygtigt byggeri og erhvervsudvikling med afsæt i Femern-Bæltforbindelsen.

Fakta om Femern Videns- og læringscenter

  • Femern Videns- og LæringsCenter skal være et pejlemærke for fremtidens grønne byggeri og infrastrukturprojekter. Centeret skal være knudepunkt for samarbejdet mellem vidensinstitutioner, som eksempelvis universiteterne DTU og RUC, og virksomheder, som kan understøtte bygge- og anlægsbranchen som styrkeposition i Region Sjælland.
  • Videns- og læringscenteret ligger ved de gamle banelegemer på Gamle Badevej i Rødbyhavn tæt på tunnelelementfabrikken og de øvrige anlægsaktiviteter. Placeringen giver en unik mulighed for vidensopsamling, forskning og actionbased-learning, der rækker helt ud til virksomhederne. Et Residential College med overnatningsmuligheder for studerende og forskere bliver tilknyttet centeret.
  • I videns- og læringscentret vil der på sigt kunne være forsknings-, test- og demonstrationsfaciliteter i international klasse. De faciliteter skal give vidensinstitutioner, startups og virksomheder mulighed for gennem åben innovation at skabe samarbejder omkring udviklingen af fremtidens løsninger til grønt byggeri. Erhvervsfyrtårnet for bæredygtigt byggeri og erhvervsudvikling med afsæt i Femern-Bælt forbindelsen er finansieret af React-EU-midler.

Startskuddet til samarbejdet om Erhvervsfyrtårn Femern blev taget i februar i år. Det har til formål at opsamle viden og forskning inden for mega-infrastruktur og nye grønne løsninger og materialer blandt andet via Videns- og læringscenteret. Målet er at skabe en dansk styrkeposition for bæredygtigt byggeri med stort eksportpotentiale.

Erhvervsfyrtårnet arbejder samtidig for at gøre Region Sjælland til en endnu mere attraktiv turismeregion, og regionen vil blive værter for flere turister, som søger natur- og kystnære oplevelser og samtidig lægger vægt på bæredygtighed.

Bag Erhvervsfyrtårn Femern er et bredt konsortium af vidensinstitutioner, erhvervsfremme og erhvervsskoler. Erhvervsfyrtårnet er forankret i Erhvervshus Sjælland og de øvrige partnere er Femern Belt Development, DTU, RUC, Zealand, We Build Denmark, Fe, Copenhagen Capacity, Business Lolland-Falster, Teknologisk Institut og CELF samt de øvrige erhvervsskoler i Region Sjælland.

Annonce
112

Dømt i retten: Mænd skyldige i grov afpresning

Annonce
Annonce
112

Dømt i retten: Mænd skyldige i grov afpresning

Guldborgsund

Borgmester: - Det skuffer mig

112

120 bilister taget i at køre for stærkt

Lokal nyt

Regeringen dropper lokale vindmølleprojekter

Indland

Tilbagekalder pasta: risiko for metalstykker

Lolland

Strømafbrydelse på Sydlolland

Boligpriser

Grotesk forskel: 15 gange dyrere end Lolland

Sport

Belt Cup er på trapperne: NFC trak Superliga-klub

Guldborgsund

- Lige nu er vi i problemknuserfasen

112

Flere har henvendt sig om gaderøveri mod 79-årig

Sport

Lokal træner scorer nyt job i Superligaen

Lokal nyt

Folketinget øger andel af strengt beskyttet havnatur

Guldborgsund

Og det bliver bare ved og ved og ved ...

112

Emilie Mengs formodede morder bliver i arrest frivilligt

Annonce
Guldborgsund

Går videre med plan om sygehusfusion

Falster

Minister på afveje: Kom til at køre til Falster ved en fejl

112

37-årig kræves idømt fængsel på livstid for Mia-drab

112

Midterrabat i flammer: Snarrådige bilister slukkede brand

Guldborgsund

Billetterne rives væk til festival: Man skal være hurtig

Ugeavisen Lolland

Mange bliver på den lave rente - men bør måske skifte

Ugeavisen Guldborgsund

Så er det tid til Sommerbogen

112

37 taget i fartkontroller

Erhverv

Landmændene spejder stadig efter regn

Lokal iværksætter hædret

Prisvinderen Louise bør du kende

112

Brandvæsnet om tørken: Vi vurderer tingenes tilstand løbende

Rødbyhavn-bortførslen

Vendt tilbage til Frankrig: - Hendes mor har ikke levet i to dage

Rødbyhavn-bortførslen

Bortført 10-årig genforenet med familie

112

Var børn fastklemt? Mysterie om ulykke fortsætter

Indland

Nu kan du betale med store sedler i busserne

Lolland

Skoler kan være i problemer: - Det er stærkt bekymrende

112

Det kostede bilen: Tredje gang var ikke lykkens gang

Udland

Opfordrer USA til at offentliggøre UFO-beviser

Vejr

Sol så langt øjet rækker: Vi nærmer os årets første sommerdag

Femø

Skyhøje renter på leasing: - Kunne bruge pengene på skoler og ældrepleje

Annonce
Annonce
112

Vejtræ pløjet ned: Trafikuheld i høj fart

Ugeavisen Guldborgsund

Sommerhyggen er rykket ind i byen

Maribo

- Der gik ild i bilen, mens hun sad i den

Guldborgsund

Opsætning af skilt vil spærre trafikeret vej

Ugeavisen Lolland

Privathospital blev redningen for Aksels skulder

112

Kørte for stærkt, henvendte sig - og så blev han anholdt

Lolland

Deres bil indeholdt ulovlige stoffer og våben

112

- Han hørte et knald fra motoren - så begyndte det at ryge

112

Voldsomt trafikuheld i nat: Væltede ud over autoværnet

Falster

Jubel på Falster: Peter er Danmarks bedste lærling

Indland

Myndighed ser for stort brug af Novo Nordisks diabetesmedicin

112

Dukkede op hos politiet efter hittegods: Fik en sigtelse med hjem

Politik

Regeringen vil stoppe sprøjtemidler ved drikkevandsboringer