Annonce
Lolland

HER ARBEJDER MAN MED AT SKAFFE RENT DRIKKEVAND - TIL ALLE

Alfa Laval stillede fredag laboratorium, teknologi samt medarbejdere til rådighed for de 14 htx-elever. Foto: Marianne Knudsen
For det er der stadig mange, der ikke har adgang til

NAKSKOV: Der er kun otte år til, at det bliver 2030, og der skal der skal der være opnået universel og lige adgang til sikkert drikkevand til en overkommelig pris for alle.

Det fremgår af et delmål til FN´s verdensmål nummer 6. Det overordnede mål er at sikre, at alle har adgang til vand og sanitet, og at det forvaltes bæredygtigt.

Her op til jul arbejder 14 andenårs-elever på htx i Nakskov i faget teknologi med verdensmålet om rent vand inden 2030. De skal lave et projekt og produkter, der kan være med til at skaffe det rene vand.

Annonce

Virksomheden Alfa Laval i Nakskov, som lokalsamfundet mest forbinder med membranproduktion, og som er en førende, global leverandør af førsteklasses produkter inden for varmeoverførsel, separation og væskehåndtering, havde fredag stillet laboratorie og udstyr samt ansatte til rådighed for eleverne, så de selv kunne lave forsøg.

Regnvand til drikkevand

I en af grupperne arbejdede Anna Jasmin Siegvard og hendes hold med at lave regnvand om til drikkevand.

- Vi sender regnvandet gennem et ultrafilter, og det fjerner ikke bare blade og småsten, men også bakterier, fortalte hun.

Faktisk kan man gennem ultrafiltrering tilbageholde partikler ned til 0,01 mikron, hvilket betyder at bakterier og vira og også tilbageholdes.

Annonce

Fjerner sprøjtegifte

På Mikkel Lagoni Seebergs hold var der forsøg med nanofiltrering, hvor eleverne skulle rense pesticidvand i samme dosis som der sprøjtes med sprøjtegift på markerne med.

- Vandet med sprøjtegift sender vi igennem et meget, meget tyndt filter, fortalte han, og underviser Jimmi Rise Larsen supplerede med, at membranen faktisk er en milliardtedel meter tyndt.

- Undervejs tager vi flux-prøver for at se, hvor meget væske, der løber igennem i minuttet, så vi kan udregne økonomien i stor skala af rensning af vandet på den måde, fortæller Mikkel Lagoni Seeberg.

Hvor rent vandet bliver, kan eleverne dog ikke give noget præcist bud på, for det har de ikke fint nok måleudstyr til at kunne tjekke.

Annonce

Myg må lade livet

- I fire ud at ti drikkevandsbrønde er der jo pesticidrester, har det vist sig, og det her er måske en måde at rense vandet på, indskyder Per Kim Nielsen, der også er lærer for htx.

Til at tjekke vandets renhedsgrad må nogle røde dansemyg derfor lade livet. De dumpes i det oprindelige pesticidvand og i det rensede vand, hvorefter eleverne talte op, hvor mange myg der døde indenfor den første halve time.

Mikkel synes, at det er dejligt udfordrende sådan at prøve ting, han ikke vidste noget om og at undersøge, hvad der er den bedste måde at rense vandet på.

Annonce

Afsalter havvand

Den sidste gruppe arbejder med omvnedt osmose og skal afsalte saltvand til drikkevand. De er statet med et saltindhold i vandet på 3,2 procent, hvilet svarer til saltindholdet i Atlanterhavet. Saltindholdet skal ned under 0,5 procent, før det kan drikkes, og det filtreres ad flere omgange.

Det sker under højt tryk og kræver energi, og er derfor en dyr proces, som ikke vil være rentabel i Danmark, siger Per Kim Nielsen, men i ørkenstaterne og i eksempelvis Singapore, hvor man ikke har samme adgang til grundvand.

Felix Rasmussen fra holdet siger, at det gør det meget nemmere at forstå stoffet, når man selv prøver at arbejde i laboratoriet, og Emilie Jacobsen tilføjer, at det sætter sig bedre fast, når man også rører og føler ved det man lærer.

- Ja, det er netop det faget teknologi går ud på, lyder det fra Per Kim Nielsen.

Annonce

Svært at nå målet

Der er stadig mange der ikke har adgang til rent drikkevand. Det bliver også svært at nå målet, da den globale opvarmning øger områder med ørken. Selv i Danmark har vi efterhånden problemer med at skaffe nok rent vand, da forbruget er øget, og grundvandet bliver forurenet.

I København bliver man nødt til at bruge søvand i vandhanerne, da forbruget af grundvand har været så stort, at grundvandet er blevet opbrugt og dermed ligger meget længere ned i undergrunden.

Der er dog masser af vand på jordkloden. 75 procent af kloden er dækket med vand. Men det meste vand er saltvand, som vi ikke kan drikke.

Så nogle af de spørgsmål eleverne skal svare på i den rapport, de skal aflevere inden jul, er, om man teknologisk kan løse problemet med at skaffe rent drikkevand, så FN's mål 6 kan nås. De skal også ridse op hvilke teknologier, der findes og give et bud på, om det er muligt at bruge teknologien alle steder i verden, og om de enkelte teknologier virker godt nok.

Annonce

Også karriere på Lolland

Til spørgsmålet, om hvorfor Alfa Laval stiller sig til rådighed, siger direktør Stine Grønnemose, at det gør virksomheden for at bringe erhvervslivet tættere på de unge under uddannelse.

-  Det giver stor værdi at bringe teori og praksis sammen. Og så er det altid inspirerende at få besøg af engagerede unge mennesker. De unge har så mange valgmuligheder i dag, og vi vil naturligvis også gerne gøre opmærksom på alle de forskellige erhverv og karrieremuligheder, der er på Lolland, siger Alfa Lavals direktør.Mikkel Lagoni Seebergs hold lavede forsøg med at rense vand for pesticidrester gennem nanofiltrering. Kolben til venstre er med vand med sprøjtegift, og den til højre er med det rensede vand. Foto: Marianne KnudsenFelix Rasmussen og Emilie Jacobsen og deres hold skulle afsalte saltvand - og var glade for at prøve metoden selv. Foto: Marianne Knudsen
Annonce
Lolland

- DE ARBEJDER SOM SMÅ HESTE OG VIL BARE DET HER

Annonce
Annonce
Guldborgsund

GASLEDNINGEN: FØRSTE RØR SKAL SNART I JORDEN

Transport

LOLLANDSBANEN INDSÆTTER TOGBUSSER

Lolland

- DE ARBEJDER SOM SMÅ HESTE OG VIL BARE DET HER

112

ANHOLDT MED HASH OG SKUNK PÅ SIG

Guldborgsund

HURRA FOR PLESS, RØSE, TURPAL, ASTA OG AQUASPORT

Politik

VIL IKKE AFSKAFFE FLERE HELLIGDAGE

112

FÆRRE INDBRUD: POLITIETS FORKLARING PEGER PÅ NYT PROBLEM

Sport

JACOB EGERIS KLAR FOR NY KLUB

Lolland

EFTER 14 MÅNEDER: NU KOMMER SAGEN ENDELIG FOR RETTEN

112

SIGTET FOR STORT NARKOTIKASALG

Guldborgsund

SILOS FREMTID BEHANDLES FOR LUKKEDE DØRE

Sport

BROGAARD BLIVER ALLIGEVEL I AB

Sport

BALTZER VENDER HJEM TIL FREM

Lolland

LOKALT GYMNASIUM VIL OPRETTE INTERNATIONAL STUDIERETNING

Indland

VIL REDDE OFFENTLIG TRANSPORT MED LAVERE BILLETPRISER

Skal Horslunde Boldklub lukke?

PARK & VEJ: - NU SPOLER VI TIDEN BAGLÆNS

Annonce
112

HURTIG REAKTION FORHINDREDE BRAND I AT SPREDE SIG

Lolland

DIREKTØR EFTER DATALÆK: DER KOMMER INGEN ÆNDRINGER

Indland

OPRÅB FRA REGIONER: RISIKO FOR DÅRLIGERE SUNDHED FREMOVER

112

BRO LUKKET FOR SKIBSTRAFIK WEEKENDEN OVER

Vejret

WEEKENDEN BYDER PÅ BÅDE SOL, SLUD OG TØSNE

Lolland

Skole med højt til loftet

Ugeavisen Guldborgsund

INGEN PÅSKE I VÆGGERLØSE UDEN VB'S PÅSKEFEST

112

26 TAGET I FARTKONTROLLER: SÅ MANGE FIK KLIP

Knuthenborg

VISER INGEN TEGN PÅ TRAUMER

Erhverv

DEN GRØNNE VERDEN ERKLÆRET KONKURS

Erhverv

LOKAL IT-VIRKSOMHED OPKØBT

112

STORT FALD: SÅ FÅ INDBRUD BLEV ANMELDT I 2022

Datalæk

RASENDE BRIAN: - DET ER NOGET SVINERI

Datalæk

AFGØRELSEN FALDET I SAG OM LÆKAGE-BRØLER

Bolig og livsstil

BOLIGMARKED: DER ER KOMMET FLERE TIL SALG-SKILTE PÅ ET ÅR

Guldborgsund

NYT OM LOKAL ALDI-GRUND

Guldborgsund

- VI MENER, VI KAN VARETAGE BORGERNES BEKYMRINGER

Erhverv

DRASTISK UDVIKLING: - DET ER STUKKET AF

Børnehavesagen

KUN FÅ SVAR I REDEGØRELSE

Guldborgsund

NU TAGES FØRSTE SPADESTIK TIL 45 NYE BOLIGER

Annonce
Annonce
112

BIL BRØD I BRAND UNDER KØRSEL

Ugeavisen Guldborgsund

DEN LOKKENDE FLØJTESPILLER I FRONT

Lolland

KOMMUNE DESTRUERER KUNSTVÆRK

Guldborgsund

- VI VIL BEVARE SÅ MEGET AF BYGNINGERNE SOM MULIGT

Ugeavisen Lolland

Overfiskning sendte ”Viking” til Rødbyhavn

Lolland

VIL FORSKE PÅ AFLIVET LØVE

Knuthenborg

AFLIVET LØVE: HER BLEV DET AFSLØRET

Lolland

LÆKAGE-SAG STADIG IKKE OPKLARET

Knuthenborg

SÅDAN KOM LØVEN TIL KNUTHENBORG

Lolland

14 MÅNEDER GAMMEL SAG: MICHAEL MÅ VENTE TIL RETTEN HAR TID

Trafik

KØRETØJ BLOKEREDE SPOR

Femern

OPFØRT I STRID MED LOKALPLAN - NU SKAL 20 VIRKSOMHEDER FLYTTE

Knuthenborg

VIDEO: DERFOR MÅTTE LØVEN AFLIVES

Varmecheck

OP MOD 10.600 HUSSTANDE FIK FEJLAGTIGT UDBETALT VARMECHECK