Annonce
Haveforening

SKAL KØBENHAVNERNE REDDE HAVEFORENINGEN?

Leif og Inge Due (th) er sammen med formanden Jørgen Jepsen (tv) er typisk alene sammen med Jørgen Jepsens barnebarn om alt arbejdet, når der skal klippes hække og græs i området. Foto: Daniel Brøns
I haveforeningen 1919 er kun 90 ud af 142 haver besat, og det giver eftertanke i bestyrelsen, der den 4. september skal holde generalforsamling for alt for få haveejere.

NAKSKOV: Der er egentlig vildt hyggeligt. Kæmpe haver, hvoraf flere er meget velpassede. Plus et stort klubhus - og meget store parceller. Det giver rigeligt med plads til at bygge et lille hus på grunden på 25 kvadratmeter - plus udestue. Og så koster det kun 845 kroner om året at være med.

Kort sagt må haveforeningen 1919 være intet mindre end en drøm for sjællændere, der er vant til at skulle betale mindst en halv million for et fritidshus. Her skal man betale 6.000, hvis der ellers er et pænt hus på grunden. Men så har sælgeren ”været lidt grådig”, som det udtrykkes af formanden gennem 38 år Jørgen Jepsen, der er ved at være åben over for radikale forslag, der kan sparke lidt liv i foreningen.

Vi møder ham i dag i have nummer 130, der tilhører Leif og Inge Due. Sammen udgør trekløveret rygsøjlen i foreningen, der i den grad savner opbakning fra de 88 andre haver. Som Leif Due forklarer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- To gange om året klipper vi alle hækkene ved de tomme haver. Vi slår alle plænerne. Vi rydder op og vi arrangerer alt det praktiske. Men vi bliver jo ikke yngre, og til generalforsamlingen 19. september takker Jørgen altså definitivt af. Han er 75 år, så det er klart, at han ikke gider blive ved for evigt, siger det aktive bestyrelsesmedlem, der ingen løn får indsatsen.

Han tilføjer:

- Vi plejer at tage et måltid mad i haven på foreningens regning, når vi har overstået ugens hæk-klipning, men Inge laver det til os, så det er ikke noget, der vælter budgettet, forsikrer Leif Due, der oplyser, at foreningens økonomi heldigvis er god takket være mådehold på udgiftssiden.

Evig lejekontakt

Leif og Inge Due undrer sig over, at der ikke er flere, som ønsker sig en have i det smukke område.

- Selv om vi har hus og have i Søllested, så nyder vi virkelig at komme her også. Huset har vi bygget næsten gratis af overskuds-materialer, og haven har vi gradvist udviklet til det, som du ser i dag, siger Leif Due, der også har solcelle-anlæg, så der er strøm til køleskab, lys og tv.

- Og vi bliver aldrig smidt ud, for lejekontrakten med kommunen er uopsigelig, selv om den skal forhandles ind imellem, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ny mentalitet

Det eneste problem er derfor foreningens fremtid - og den manglende fælles kamp for at udvikle stedet.

- Med 90 udlejede haver burde vi jo have en basis for at lave nogle gode fælles projekter, men der kommer aldrig nogen, når vi inviterer til fælles-arbejde, siger Jørgen Jepsen, der kan huske, at det var helt anderledes for 38 år siden.

- Dengang kunne man godt motivere folk til at stille op i en flok og på en formiddag hjælpes ad med at sprede grus på en af gangene og den slags. I dag er vi i en situation, hvor vi uden folk udefra slet ikke kan holde fælles-aktiviteter, hvis vi skal være mere end ti. Så vi må tænke helt nyt, siger formanden, der overvejer, om man burde kræve betaling, når folk ikke klipper hækken eller ikke deltager i fælles-arbejde.

Han er heller ikke afvisende over for tanken om at invitere havejere ind fra andre kommuner end Lolland.

- Som det er i dag, skal man bo i Lolland Kommune for at søge om have her, men kunne man udleje de sidste 52 haver også, så ville de da gøre en forskel. Lige nu har vi dog en kontrakt, der gælder til 2029, så inden den udløber, kan man ikke ændre på betingelserne for at købe have her, siger formanden, der undrer sig over den ansvarsløshed, som mange mennesker har i dag.

- Nogle haveejere forlader bare grunden, når de ikke gider være her mere - helt uden at give besked og opsige. Det kan man da ikke, når man har en kontrakt, sukker formanden, der i alt råder over 11 tønder land, hvorpå en stor del af de 90 udlejede parceller faktisk er rigtigt flotte.

- Det kunne virkelig være fint, hvis vi kunne få de sidste i drift også, men vigtigst er det altså, at flere bakker op om fællesskabet. Det er jo hele idéen med kolonihavebevægelsen, som jeg har arbejdet for i 38 år.

  • Leif og Inge Due (th) er sammen med formanden Jørgen Jepsen (tv) er typisk alene sammen med Jørgen Jepsens barnebarn om alt arbejdet, når der skal klippes hække og græs i området. Foto: Daniel Brøns
Annonce
Lolland

Milliondyrt vartegn: Nu er vinderne fundet

Maribo

Var selv med til at lukke dem: Nu var han med til åbningen af en ny

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Mark O. Madsen overrasker: Går ind i politik

Lolland

Milliondyrt vartegn: Nu er vinderne fundet

Dølle

Unge Dølle-veteraner: Der er nok mange, der pjækker fredag

Indland

Messerschmidt måtte aflyse 1. maj-møde på grund af sikkerhed

Dølle

Kondomer, bolcher og slikkepinde i lange baner

112

Fik slag i hovedet på marken

Dølle

Så er vi i gang: Gobs fyrede op under festen i Markedsteltet

112

Hurtigt personale fik slukket brand

Guldborgsund

René fordobler overskuddet

Indland

86.000 danskere er afhængige

Lolland

50.000 træer og buske plantes: Ny skov indvies

Guldborgsund

Helt vildt: Lokal forestilling nomineret til landets største teaterpris

Dølle

Harske Hubbi går efter Dølle-rekord

112

Snuppet med stor mængde narko: Skjult i hemmelige rum i bilen

Sport

NFH-semifinalemodstander fundet

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Chok, chok, chok fra Vestlolland

Politik

Dansk minister afbryder 1. maj-tale

Indland

Ung kvinde løsladt i mørklagt terrorsag

Guldborgsund

Kampfly spottet over Falster: Her er forklaringen

Maribo

Var selv med til at lukke dem: Nu var han med til åbningen af en ny

Guldborgsund

Fagforeninger på 1. maj: Vi drukner i vores egen succes

Lolland

Utæt pakning stopper færge