Annonce
Lolland

Succes-træner døde pludseligt: Jakobs organer lever videre i andre mennesker

Jakob Vildenfelt fik aldrig meldt sig som organdonor, men havde flere gange sagt til familien, at "den dag, jeg ikke er her mere, kan de bare tage fra mig, hvad de skal bruge. Jeg skal jo bare i et hul i jorden…”. Så familien var ikke i tvivl. Privatfoto
Da familiefar og fodboldtræner Jakob Vildenfelt døde, blev flere af hans indre organer givet videre.

”Den dag, jeg ikke er her mere, kan de bare tage fra mig, hvad de skal bruge. Jeg skal jo bare i et hul i jorden…”

Nogenlunde sådan sagde Jakob Vildenfelt fra tid til anden til sine nærmeste pårørende.

Og en nat i juni i år var han her ikke mere. På en villavej i Nakskov holdt hans 51-årige hjerte op med at slå.

Artiklen fortsætter efter annoncen

To unge mænd fik i nattens mørke gang i hans hjerte igen, politiet blev tilkaldt - og snart landede den gule lægehelikopter nær ved, fik Jakob ombord og påbegyndte den lange flyvning fra det vestlige Lolland mod Rigshospitalet i København.

I helikopteren stoppede hjertet igen med at slå. Der blev gjort alt, men denne gang kom det ikke i gang igen.

Jakob Vildenfelt blev lagt i respirator. En mikroskopisk dråbe blod fandt vej til hans hjerne - og så længe der er blod, kan man ikke erklæres hjernedød. Men der kom ikke mere blod. Og efter et par døgn var det endegyldigt slut.

- Klokken 11.29 blev han erklæret hjernedød.

Anne Merete Vildenfelt, Jakobs mor, husker tydeligt det præcise tidspunkt, da hun mistede sin søn Jakob.

Denne efterårsdag nogle måneder senere sidder hun og ægtefællen Peter i deres hjem på Hans Fugls Vej i Horslunde, Jakobs barndomshjem, og fortæller.

Også Jakobs datter, 23-årige Emilie, sidder med ved bordet i den hyggelige stue. Som de så ofte gør. Snakken går om bordet - også om de svære dage i juni, da de mistede Jakob.

Peter og Anne Merete Vildenfelt foran deres hjem på Hans Fugls Vej i Horslunde, Jakobs barndomshjem. Foto: Lars Hovgaard

En meget svær tid

Sammen gennemlevede den nærmeste familie og nære venner en meget svær tid. De havde boet på Rigshospitalet i flere dage, de havde våget over Jakob, inden det endegyldigt var forbi.

Nu trøstede de hinanden. Og så kom det uundgåelige spørgsmål - vil Jakob donere sine organer?

- Han havde jo et par gange sagt til os, at den dag, han døde, så kunne ”de tage, hvad de skulle bruge…”.

Emilie Vildenfelt, den ældste af Jakobs to børn, mindes ganske tydeligt tiden på Rigshospitalet. Og her op mod juletid fortæller hun afklaret om de dage, da hun mistede sin far under dybt tragiske omstændigheder. Og samtidig skulle tage en meget skelsættende beslutning om sin fars organer.

- Den endelige beslutning lå hos mig og min mor, Janni, som min far var blevet skilt fra, men stadig havde nære bånd til. Vi vidste, at han mente det, han havde sagt. Så vi var ikke i tvivl. Jakobs organer skulle gives til andre. Det eneste, vi faktisk var i tvivl om, var, om det både var det indre og ydre, der skulle doneres. Så det skulle vi snakke igennem, fortæller Emilie.

Vi vidste, at han mente det, han havde sagt. Så vi var ikke i tvivl.

Emilie Vildenfelt

Hun blev kortvarigt grebet af følelsen af, at folk, hun mødte på sin vej, måske bar noget af hendes far på det ydre. Og den følelse kunne hun ikke forlige sig med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hurtig beslutning

Beslutningen blev truffet hurtigt. Det skulle gælde de indre organer. Og der var ingen tvivl på baggrund af det, som Jakob havde sagt tidligere. Familien fandt ro i, at det var det, som Jakob selv havde valgt med ordene ”den dag, jeg ikke er her mere, kan de bare tage fra mig, hvad de skal bruge. Jeg skal jo bare i et hul i jorden…”

Emilie Vildenfelt, Jakobs datter, ved gravstedet på kirkegården i Horslunde, hvor brødrene Jakob og Martin i dag hviler side om side. Foto: Lars Hovgaard

Det virkede roligt og betryggende i situationen, fortæller familien. Vennerne støttede op. Og enigheden betød rigtig meget, siger Anne Merete Vildenfelt i dag.

Organdonorer

Nogle mennesker er så syge, at de kun kan overleve, hvis de får et nyt organ ved en transplantation.

  • I 2022 var der 84 afdøde organdonorer i Danmark: Det vil sige, at der var givet samtykke til organdonation, donor var vurderet egnet, og donoroperationen blev påbegyndt.
Kilde: Dansk Center for organdonation

Så de indre organer skulle doneres, hvis ellers de kunne bruges. Og det kunne de. Der blev handlet hurtigt. Et lægehold trådte til. Og i dag lever Jakobs organer i flere andre personer.

- Jeg fik et opkald fra Rigshospitalet halvanden måned efter transplantationerne af organerne og fik at vide, at modtagerne havde det godt, fortæller Emilie.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Var ikke i tvivl

I stuen i hjemmet på Hans Fugls Vej i Horslunde står og hænger mange familiebilleder. Et af de største er Jakobs portræt. Han fyldte meget. På den gode måde. Og nu lever nogle af hans organer videre i andre.

Danskernes stillingtagen

I Danmark har vi informeret samtykke til organdonation. Det betyder, at man selv skal tage stilling til, om man ønsker at være organdonor eller ej. Ved at tage stilling til organdonation, sikrer man, at både ens efterladte og sundhedspersonalet bedst muligt kan følge ens ønsker om organdonation - hvad enten man har sagt ja eller nej. For nogle er det en nem beslutning - for andre kræver det mere overvejelse eller viden om, hvordan organdonation egentlig foregår.

Der er tre juridisk gyldige måder at tage stilling til organdonation på i Danmark.

1. I Organdonorregisteret via www.sundhed.dk

2. På et donorkort som man skal bære med sig.

3. Mundtligt til sine pårørende

Dansk Center for Organdonation anbefaler, at man registrerer sin holdning i Organdonorregistret og samtidig fortæller sin familie om sine ønsker eller overvejelser.

Kilde: Dansk Center for Organdonation

- Min far fik aldrig registreret sig som donor. Men da jeg for to år siden fødte mit første barn, mistede jeg en del blod. Og Jakob var selvfølgelig hos mig og min familie, og han sagde, at man skulle se at få meldt sig som bloddonor. Han sagde også det med organdonation, både til os og nogle af hans nære venner, der støttede os i beslutningen om at donere Jakobs organer, fortæller Emilie Vildenfelt.

Hun kigger på portrættet af sin far.

- Han sagde også en gang, at vi alle automatisk burde være donorer. Og så skulle man aktivt fravælge det. I stedet for aktivt at skulle tilvælge det. Men sådan er det jo ikke. Min far fik aldrig meldt sig til. Og sådan er der nok mange, der har det. Men vi var ikke i tvivl om hans holdning. Og nu kan vi tænke på, at andre lever takket være min far.


Serie om organdonation

Hvert år donorer afdøde deres organer til patienter med alvorlig sygdom, men ikke nær nok.

For samtidig står flere hundrede patienter hvert år på venteliste til et nyt organ i Danmark, fordi der er brug for flere organer, end der er at få. Så hvad får folk til at give livet videre til andre? Hvad får dem til at lade være? Og hvad betyder det for dem, der efter organtransplantation får livet igen?

Folketidende har opsøgt pårørende til en organdonor og organmodtagere for at kunne give et indblik.

I dag bringer vi historien om Jakob Vildenfelt, som blev donor efter sin død.

I dagene mellem jul og nytår bringer vi historierne fra en nyrepatient, en leverpatient og en lungepatient, som fik livet tilbage ved transplantation.

  • Jakob Vildenfelt fik aldrig meldt sig som organdonor, men havde flere gange sagt til familien, at "den dag, jeg ikke er her mere, kan de bare tage fra mig, hvad de skal bruge. Jeg skal jo bare i et hul i jorden…”. Så familien var ikke i tvivl. Privatfoto
  • Peter og Anne Merete Vildenfelt foran deres hjem på Hans Fugls Vej i Horslunde, Jakobs barndomshjem. Foto: Lars Hovgaard
  • Emilie Vildenfelt, Jakobs datter, ved gravstedet på kirkegården i Horslunde, hvor brødrene Jakob og Martin i dag hviler side om side. Foto: Lars Hovgaard
Annonce
Lolland

- Kommunen skubber ansvaret væk, og lægger det over på de frivillige

Knuthenborg

I overskud i København: Nu får Knuthenborg glæde af dem

Annonce
Annonce
Sport

- Hold da op! Det er den største sensation i nyere tid

Sport

NFH gjorde det fandme!!!!!! Leverede miraklet og er i DM-finalen

Sport

Mulle kunne ikke stå på benene: - Jeg havde ikke regnet med en skid

Politik

SF kan blive kongemager eller ligegyldig efter EU-valg

Lolland

- Kommunen skubber ansvaret væk, og lægger det over på de frivillige

Sport

Manden bag miraklet: - Jeg kniber mig i armen

Guldborgsund

Undrer sig over helt nye detaljer i brev

Sport

Uforstående Nolsøe: Alle havde jo dømt os ude på forhånd

Udland

Premierminister udsat for attentat: Stadig i alvorlig tilstand

Musik

Nægter at have truet: Udsmidt deltager afviser alt

Knuthenborg

I overskud i København: Nu får Knuthenborg glæde af dem

Sport

Keeper reddede Nykøbing FC kort før tid

Falster

Vakte opsigt på Falster: Nu bekræfter de vildt fund

Guldborgsund

Kendt bageri skifter navn: Det skal det hedde

Boksning

18-årige Cecilie overbeviste

Annonce
Annonce
Nykøbing

Stort galleri: Elevernes imponerende galla-ankomst

Lokal nyt

Advarer før pinsen: Tænk jer om

Indland

Jagtulykke koster 53-årig mand livet

Lokal nyt

Efter lønfusk for millioner: Bemærkelsesværdig ændring møder kritik

Sport

Ljungquist med KO-sejr i eget stævne

Sport

Sendte pædagogerne op i det røde felt: Nu har han fået 3-årig kontrakt

Lolland

Lokale museer er lettede over ny reform: Mister ikke tilskud