Annonce
Lolland Falster 2020

Madglæden er en drivkraft

På Hvidkildegård har René Lærke 220 kvæg. De fleste er limousinekvæg. Foto: Claus Hansen

På Hvidkildegård har René og Pernille Lærke specialiseret sig i limousinekvæg.

Hvis du har gået tur ved Fuglsang Kunstmuseum og Skejten på det østlige Lolland i sommerhalvåret, har du måske bemærket de store Limousine-kvæg, som græsser på naturarealerne. Kvæget tilhører Hvidkildegård ved Bregninge.

Her producerer René og Pernille Lærke økologisk oksekød, som blandt andet sælges i gårdbutikken på Bregningevej.

- Vi vil gerne lave et kvalitetsprodukt, hvor køerne har været på græs, siger René Lærke.

Han er tredje generation på gården, hvor hans far også havde Limousine-kvæg. Efter René overtog Hvidkildegård i 2002, har han bygget to nye store kostalde og udvidet besætningen til i dag at omfatte 220 kvæg, hovedsageligt af racen Limousine.

Derudover producerer René og Pernille Lærke lidt svinekød i form af brune grise, der er en blanding af Duroc og Sortbroget Dansk Landrace, som udelukkende sælges i gårdbutikken.

Madglæden er en af de vigtigste årsager til, at René og Pernille Lærke har valgt at holde liv i gårdbutikken.

- Vi kan godt lide selv at lave mad, og vi udveksler opskrifter med kunderne og prøver at inspirere dem til at prøve nogle nye udskæringer, de ikke har prøvet før, siger Pernille Lærke.

- Det er sjovt at handle direkte med slutbrugeren, men vores interesse for mad er helt sikkert også med til, at vi holder liv i gårdbutikken, for det ville jo egentlig være nemmere bare at sælge det hele til grossisten, tilføjer René Lærke.

Gennem grossisten bliver det økologiske kød solgt til Irma-butikker og sygehuse i Region Hovedstaden.

René og Pernille Lærke sælger blandt andet kødet i gårdbutikken, hvor de udveksler opskrifter med kunderne og prøver at inspirere til at prøve nye udskæringer. Foto: Claus Hansen

Forskellige udskæringer

I gårdbutikken sælges kun kød fra Hvidkildegård. I de store dybfrysere er der udskæringer af enhver slags fra farmerbøffer, rib-eye steaks og oksemørbrad til hakket kød, pølser og flæskestege. Udskæringerne står Slagter Engdahl i Holeby for.

- Vi vurderer løbende ud fra salg og højtider og årstider, hvilke udskæringer vi har brug for. Om sommeren skal vi for eksempel have flere koteletter og pølser end oksestege, mens vi op til jul skal have flere flæskestege. Og så skal vi ellers sørge for at have lidt på lager af det hele, så der er noget at komme efter i gårdbutikken, forklarer René Lærke.

Hvidkildegård begyndte omlægningen til økologi i 2012, da der viste sig efterspørgsel på økokød.

- Grossisten var interesseret i at købe økologisk kød, så på den måde var der en økonomisk gulerod i det for os, men vi havde også lyst til at prøve kræfter med økologien, forklarer René Lærke.

Han har et deltidsjob ved siden af som graver ved Godsted Kirke men passer ellers selv Hvidkildegård med en fleksjobber som medhjælper. Pernille hjælper til med gårdbutik og salg ved siden af sit job som lægesekretær.

45-årige René Lærke er ikke typen, der stiller op til dyrskuer med sine Limousiner, som mange kvægavlere ellers ynder.

- Det tager simpelthen for lang tid at klargøre dyrene, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arrangerer rundvisninger

Til gengæld gør han en del ud af at arrangere rundvisninger på Hvidkildegård for erfa-grupper, foreninger og landbrugsskoler.

- Vi har blandt andet et samarbejde med kokkeskolen Copenhagen Cooking Class, hvor deres elever som en del af deres madkursus får en rundvisning her på gården og får kød med herfra, som de skal tilberede på Madskolen i Sakskøbing, forklarer René Lærke.

Limousine-kvæget græsser på engarealerne ved Fuglsang Kunstmuseum fra slutningen af april til november. Vinteren tilbringer de i læ og tørvejr i de store kostalde på Hvidkildegård.

Siden Hvidkildegård i 2008 begyndte at udføre naturpleje ved Fuglsang Kunstmuseum og Skejten, er græsningsarealet ifølge René Lærke blevet fire hektar større, fordi kvæget spiser siv. Det har givet bedre lysindfald, så græsset bedre har kunnet gro, og dermed er levevilkårene for fugle og insekter blevet forbedret i området.

  • På Hvidkildegård har René Lærke 220 kvæg. De fleste er limousinekvæg. Foto: Claus Hansen
  • René og Pernille Lærke sælger blandt andet kødet i gårdbutikken, hvor de udveksler opskrifter med kunderne og prøver at inspirere til at prøve nye udskæringer. Foto: Claus Hansen
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

Klar med gigantisk findeløn: - Una er som et familiemedlem

112

Frækt jakke-tyveri i Nakskov

112

Voldsom brand ved motorvejen: - Han skulle ud i en fart

Leder

Et skoleeksempel på social darwinisme

Sport

Gerts vanvittige projekt: - Jeg var helt ristet og forvirret

112

Politiet brugte deres næse: Og så blev tre anholdt

112

Vold i Nakskov: Blev slået flere gange i ansigtet

Guldborgsund

Konservative har fundet deres borgmesterkandidat

Erhverv

Hvordan tjekker jeg, om min nye chef er ok?

Indland

Arbejdsuge på fire dage kan presse børnefamiliers hverdage

Politik

Regeringen sender kvart milliard til nødhjælp i Ukraine

Lolland-Falster

Opdaget i supermarkedet: Butikstyv gik ud med mayonnaise under armen

Nykøbing

Nedslående besked fra legendarisk værtshus

112

Helikopter måtte redde mand til havs

Sport

Efter enorm skuffelse: - Det bliver en hård omgang

Annonce
Annonce
Lolland

Fejrede årsdagen: Men en ville ikke ned at kigge

Guldborgsund

Hhx-elever til gallafest: Se de flotte ankomster

Lolland

Skolekritik: Der er brug for økonomisk støtte

Skole

Tesfaye: Folkeskoleaftale skal tage hånd om lav bestå-procent

Lolland

Vil af med sine apoteker: - Vi har ikke holdt ferie i 10 år

Indland

Statsministeren venter flere russiske hybridangreb

Lolland

Flest i landet: Så mange dumper dansk og matematik på Lolland