cookie-og-privatlivspolitik
De ældste af sten-graffitierne har ligget på stedet i næsten 70 år.
De ældste af sten-graffitierne har ligget på stedet i næsten 70 år.
Foto: Privat

WeekendTid

En ørken med graffiti on the rocks

Ferietips fra Folketidendes rejseskribent.
10. september 2018 kl. 18:00 Af Jørgen Lind

Annonce

Uden for byen Yuma i Arizona i nærheden af den mexicanske grænse ligger verdens eneste og i hvert fald uden sammenligning største samling af graffiti, lavet i sten.

Det seneste trekvarte århundrede har folk kørt ud i ørkenen for at skrive deres navne eller afsætte budskaber som "George loves Gayle" eller "Joe was here" - alt ved hjælp af store klippestykker eller mindre sten, som er lagt dekorativt i det lysegule sand.

Det hele begyndte under Anden verdenskrig, da den amerikanske hær på stedet lavede historiens største militære træningslejr. Af kedsomhed begyndte soldaterne at sætte sten sammen til initialer, navne eller andre ord.

Efter krigen blev ideen taget op af civile, og i tresserne blev det ligefrem et must for familier i autocampere at slå et slag forbi området, som nu i folkemunde hed Graffiti Mesa eller The Valley of Names.

Hvad der begyndte som et stykke ørken på 150 x 100 meter har udviklet sig til et næsten fem kvadratkilometer stort område med tusinder af stenbudskaber. Frivillige udbedrer med mellemrum, hvad dyr, tankeløse turister eller ørkenvinden har lavet af ødelæggelser.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

AF: BJARKE ROSENKILDE

De kære konventioner. 11. juli 2019 kl. 15.26

AF: MARTIN WOUTERS

cykelbro, lille ekstra ø og… 08. juli 2019 kl. 09.07

AF: JOHN WENNERWALD

Fattigdomsgrænsen genindføres 07. juli 2019 kl. 22.38

AF: BJARKE ROSENKILDE

Sandheden er ilde hørt 07. juli 2019 kl. 16.31

AF: JOHN WENNERWALD

Brystkræftsafdeling flyttes 30. juni 2019 kl. 22.05

Annonce