Annonce
Politik

FAKTA: Sådan findes de nye folketingsmedlemmer

Det har stor betydning, hvordan partierne vælger at stille deres kandidater op, når stemmerne skal tælles.

Selv om folketingsvalget er overstået, kan der først sent torsdag sættes navne på de nye folketingsmedlemmer.

Det sker, når de personlige stemmer er talt op over hele landet.

Der skal vælges 175 folketingsmedlemmer blandt 900 kandidater, og dertil kommer yderligere fire mandater fra Grønland og Færøerne.

Her kan du læse om, hvordan de enkelte partier har valgt at stille deres kandidater op, og hvad forskellen er på de forskellige opstillingsformer.

* Et parti kan opstille sine kandidater sideordnet eller kredsvis. Sidstnævnte kan kombineres med partiliste, som Enhedslisten benytter sig af.

* Ved sideordnet opstilling opstiller partiet flere kandidater i hver opstillingskreds (dog ikke nødvendigvis i alle). Det er som hovedregel de personlige stemmetal, der afgør, hvem der bliver valgt.

* Ved kredsvis opstilling opstiller partiet én kandidat i hver opstillingskreds. Og samtlige partistemmer i en opstillingskreds tilfalder partiets kandidat i kredsen. En kandidat kan være opstillet i én, flere eller alle opstillingskredse i storkredsen. Her spiller de personlige stemmer som hovedregel ingen rolle.

Teoretisk vil en kandidat kunne "sprænge" partilisten, hvis vedkommende får tilstrækkeligt med personlige stemmer, men det er meget vanskeligt.

Når der er sideordnet opstilling, er de personlige stemmer altså næsten helt afgørende. Valgmatematik kan dog betyde, at en kandidat får tildelt flere partistemmer og derfor bliver valgt på bekostning af en partifælle, der har fået flere personlige stemmer.

Den situation er det nu muligt at undgå for første gang ved et folketingsvalg, hvis man opstiller sideordnet.

* Valgloven blev ændret i 2017, så partierne kan beslutte, at partistemmer ikke længere skal indgå i regnestykket. Det er altså kun de "rene" personlige stemmetal, der afgør, hvem der vælges. Det kaldes "valg alene på personlige stemmer".

* En anden ændring er, at partierne ved sideordnet opstilling nu kan prioritere rækkefølgen af kandidaterne. De behøver ikke længere stå i alfabetisk rækkefølge.

Det er stadig de personlige stemmer, der er afgørende, men ved at prioritere rækkefølgen af kandidater på stemmesedlen kan partiet fortælle vælgerne, hvem det helst ser valgt. Det kaldes "prioriteret sideordnet opstilling".

Rækkefølgen af kandidater må gerne være forskellig i de enkelte opstillingskredse i storkredsen. Der er 92 opstillingskredse fordelt på 10 storkredse.

Her oplistes, hvilken opstillingsform de 10 partier, som bliver repræsenteret i Folketinget, har valgt:

* SOCIALDEMOKRATIET og VENSTRE: Fortsætter med den traditionelle sideordnede opstilling i alfabetisk rækkefølge.

* RADIKALE: Kalder sin opstillingsform for "sideordnet nomineret". I hver opstillingskreds er der nomineret en kandidat, som vil stå øverst på stemmesedlen. I de enkelte kredse er der forskellige modeller for, hvordan rækkefølgen ser ud efter den nominerede kandidat. Men partiet har i hele landet valgt den nye variant, der hedder "valg alene på personlige stemmer". Partistemmer fordeles dermed ikke mellem kandidaterne.

* KONSERVATIVE: Anvender ikke prioriteret sideordnet opstilling bortset fra Fyns Storkreds. Partiet har dog ændret sine vedtægter, så man efter det kommende valg vil benytte de nye muligheder i valgloven.

* NYE BORGERLIGE: Tager begge de nye muligheder i brug, det vil sige prioriteret sideordnet opstilling og valg alene på personlige stemmer.

* SF: Benytter sig af prioriteret sideordnet opstilling i storkredsene Fyn, København, Københavns Omegn, Sjælland, Østjylland og Vestjylland. Det betyder, at stemmesedlen er ens i hele den pågældende storkreds. I Nordsjælland, Sydjylland, Nordjylland og på Bornholm er der sideordnet opstilling med nominering. Det betyder, at der i den enkelte kreds er udpeget en kandidat, som vil stå øverst på stemmesedlen. Til gengæld gør partiet i alle storkredse brug af valg alene på personlige stemmer.

* LIBERAL ALLIANCE: Anvender både prioriteret sideordnet opstilling og valg alene på personlige stemmer.

* DANSK FOLKEPARTI: Benytter også prioriteret sideordnet opstilling og valg alene på personlige stemmer.

* ENHEDSLISTEN: Stiller som hidtil op kredsvis med partiliste.

* ALTERNATIVET: Har ligeledes prioriteret sideordnet opstilling alle steder, men kun valg alene på personlige stemmer i halvdelen af storkredsene. Det er Københavns Omegns Storkreds, Vestjyllands Storkreds, Østjyllands Storkreds, Nordjyllands Storkreds og Sjællands Storkreds.

Kilder: Partierne, Altinget, Ritzau.

Annonce
Politik

Lollik bliver spidskandidat

Politik

Dansk minister afbryder 1. maj-tale

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Mark O. Madsen overrasker: Går ind i politik

Lolland

Milliondyrt vartegn: Nu er vinderne fundet

Dølle

Unge Dølle-veteraner: Der er nok mange, der pjækker fredag

Indland

Messerschmidt måtte aflyse 1. maj-møde på grund af sikkerhed

Dølle

Kondomer, bolcher og slikkepinde i lange baner

112

Fik slag i hovedet på marken

Dølle

Så er vi i gang: Gobs fyrede op under festen i Markedsteltet

112

Hurtigt personale fik slukket brand

Guldborgsund

René fordobler overskuddet

Indland

86.000 danskere er afhængige

Lolland

50.000 træer og buske plantes: Ny skov indvies

Guldborgsund

Helt vildt: Lokal forestilling nomineret til landets største teaterpris

Dølle

Harske Hubbi går efter Dølle-rekord

112

Snuppet med stor mængde narko: Skjult i hemmelige rum i bilen

Sport

NFH-semifinalemodstander fundet

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Chok, chok, chok fra Vestlolland

Politik

Dansk minister afbryder 1. maj-tale

Indland

Ung kvinde løsladt i mørklagt terrorsag

Guldborgsund

Fagforeninger på 1. maj: Vi drukner i vores egen succes

Maribo

Var selv med til at lukke dem: Nu var han med til åbningen af en ny

Lolland

Utæt pakning stopper færge

Guldborgsund

Kampfly spottet over Falster: Her er forklaringen