Annonce
Politik

Fogh: Schlüters personlighed muliggjorde hans politiske resultater

Poul Schlüter er en af de mest betydningsfulde personer i nyere dansk historie ifølge Anders Fogh Rasmussen.

Det var en kombination af tidligere statsminister Poul Schlüters (K) politiske talent og personlige egenskaber, der muliggjorde en række forbedringer af dansk økonomi og gjorde Schlüter til en af nyere dansk histories mest betydningsfulde mennesker.

Sådan lyder eksstatsminister Anders Fogh Rasmussens (V) vurdering af sin forgænger og tidligere chef.

- Poul Schlüter er en af de mest betydningsfulde og indflydelsesrige personer i nyere dansk historie. Og hans folkelige og bredtfavnende person vil blive husket med stor respekt af hele Danmark, lyder det fra Fogh fredag.

- Han var en meget folkelig og bredt favnene person, hvilket hjalp ham til at holde sammen på sin koalition og skabe de nødvendige flertal i Folketinget, hvilket ikke altid var nemt.

Poul Schlüter blev i 1982 statsminister som den første fra Det Konservative Folkeparti. Han ledede forskellige regeringer indtil 1993.

Fra 1987 inkluderede det Anders Fogh Rasmussen i rollen som skatteminister. Schlüters tid i regering bør blandt andet huskes for en "genopretning af dansk økonomi", hvis man spørger Anders Fogh Rasmussen.

- Han tog statsministerposten i 1982, da Anker Jørgensen gik af uden valg, og på en baggrund hvor den tidligere finansminister Knud Heinesen sagde, at vi var på vej mod afgrundens rand. Og det var virkelig situationen.

Fogh fremhæver særligt, at Schlüter lagde kronens værdi fast, efter flere år hvor kronens værdi var blevet nedskrevet, samt at dyrtidsreguleringen blev afskaffet.

Som et sidste element fremhæver Fogh starten på arbejdsmarkedsopsparingerne.

- Det var en radikal omlægning af dansk økonomisk politik, som skiftende regeringer har holdt fast i siden, siger Anders Fogh Rasmussen.

De svære beslutninger blev gjort mulige, fordi Poul Schlüter forstod at tilgodese sine koalitionspartnere. Venstres formand fra 1984 og dermed en af Schlüters nærmeste koalitionspartnere var Uffe Ellemann-Jensen.

Han husker særligt en historie fra dengang om Poul Schlüters indsats for, at De Konservatives ministre ikke skulle tryne de andre partiers ministre.

- Der går den der myte om, at han havde sagt til sine egne: Hvis I kommer og brokker jer over nogle af de andre, så er det dem, der får ret. Så I kan lige så godt lade være, husker Uffe Ellemann-Jensen og klukker:

- Det er meget skægt, for det siger noget om hans måde at styre tingene. Det var godt kørt.

Selv om der var hensyn til de andre partierne i regeringen, måtte Uffe Ellemann-Jensen som udenrigsminister også stå sammen med regningen om et af de helt store politiske kompromisser i Poul Schlüters regering.

For mens Schlüter havde opbakning fra De Radikale og dermed et flertal i Folketinget til sin økonomiske politik, dannede De Radikale et flertal uden om regeringen, der pålagde den en anden sikkerhedspolitik end dens egen.

- Det var beslutningen i regeringen, at vi ikke turde lade Socialdemokraterne komme tilbage til magten. Nu var vi lige ved at få styr på økonomien, siger Uffe Ellemann-Jensen.

- Så vi åd en utrolig masse. Og det var mig, der især måtte ud og forklare ude i verden. Det var sgu ikke let, men okay: Det var opgaven. Og vi var fælles om at tage ansvar for det.

Både Anders Fogh Rasmussen og Uffe Ellemann-Jensen fremhæver, at De Radikale i 1988 gik med i Schlüters regering, og at Schlüter dermed fik brudt flertallet imod regeringen på sikkerhedspolitikken.

Begge de tidligere Venstre-formænd mener, at den udvikling var afgørende for, at Danmark senere fik det, der kaldes en aktivistisk udenrigspolitik med deltagelse i militære operationer i det daværende Jugoslavien og senere Afghanistan og Irak.

Efter Poul Schlüters fratræden som statsminister havde Danmark en socialdemokratisk regering frem til 2001, hvor Anders Fogh Rasmussen og Venstre genvandt statsministerkontoret.

Den næste statsminister hed Lars Løkke Rasmussen (V), og han mindes hovedsagelig Poul Schlüter fra sin ungdom, men kalder ham "en meget stor statsmand, der var den rigtige mand på det rigtige tidspunkt."

- Da jeg var ung under Poul Schlüter frygtede vi ungdomsarbejdsløshed. Renterne var tårnhøje. Vi var faktisk som unge bekymrede for, hvad der skulle blive af os, siger Lars Løkke Rasmussen fredag.

- Det rettede han så op på sammen med Henning Christophersen (Venstres formand til 1984, red.).

Også Helle Thorning-Schmidt mindes fredag Poul Schlüter. På Instagram har hun skrevet:

- En statsmand er gået bort. Tak for at tjene vores land og turde tage de svære beslutninger.

Annonce
Politik

Nu sker det: Fra i dag kan du brevstemme

Annonce
Annonce
Lolland

Henrik er ikke i tvivl: Den vil ødelægge vores by

Lolland

Trods store ændringer: Gode nyheder fra Dølle

Sport

Overrasket Kielstrup efter drama:  - For fanden da. Vi er i semifinalen

Indland

Brand i skib i Køge: Nu kan borgere færdes frit

Sport

NFH i DM-semifinalen efter gigantisk drama

Lokal nyt

Melder tæt på udsolgt

Guldborgsund

Har ligget der i årtier: Nu skal den rives ned

Dølle

Husker du? Når damerne går fest-amok

Sport

Skæbnekamp for NFH: - Det vil være en kæmpe skuffelse

112

Skib i brand i Køge - sundhedsskadelig røg driver ind over byen

Lolland

Vestas udvider i Nakskov og søger ansatte

112

Se video af voldsom bådbrand: - Det så grimt ud

Lokal nyt

- De er lige så farlige, som lastbilerne er i trafikken

Indland

EasyPark får millionbøde: Oplyste ikke tilstrækkeligt om gebyr

Lokal nyt

TV2 Øst-direktør færdig: Her er afløseren

Annonce
Annonce
Lolland

Lokal kirke får over 700.000 kroner til istandsættelse

Dølle

Dansk toppolitiker besøger Dølle

Indland

Sjællændere indtager frontlinjen i kampen mod sjælden flåtvirus

Guldborgsund

Ny redningsbåd til Gedser endelig i udbud

112

Butikstyve scannede selv - men de glemte noget

Guldborgsund

Tekniske problemer: Bro lukket

Guldborgsund

Fra Lolland til Vendsyssel: Blomsterkongen Mark erobrer Nordjylland