Annonce
Politik

Partier indgår alliancer frem mod valg

Valgdagen er endnu mere end syv måneder væk, men udover at finde kandidater er mange partier og lister nu også ved at have fundet sammen i valgforbund. De kan sikre et af partierne et ekstra mandat i byrådet, da parterne så, hvis de begge mangler stemmer til et mandat, giver overskydende stemmer videre til dem, der er tættest på at få et (ekstra) mandat. Foto: Flemming Keith Karlsen/arkiv

Gamle samarbejder om valgforbund bevares, og nye opstår i Guldborgsund Kommune forud for kommunalvalget i efteråret.

GULDBORGSUND Mit navn det står med prikker ...

Mens nogle skal finde ud af, hvem de har modtaget gækkebreve fra eller måske sende til, foregår der også et spil i det politiske liv i Guldborgsund Kommune for tiden. Her skal parterne forud for kommunalvalget i november finde ud af, hvem de skal indgå i valgforbund med for at undgå stemmespild.

Aftalen er ikke endelig, men der tegner sig allerede et forbund mellem en række blå-lilla partier. Her dannede Guldborgsundlisten, Venstre, De Konservative, De Radikale, Kristendemokraterne og Liberal Alliance fælles front i 2017.

For indeværende er de tre førstnævnte gået sammen, fortæller formand for Venstre i Guldborgsund Kommune, Bo von Würden.

- Aftalen er ikke skrevet under endnu, men den er forhandlet på plads, siger han og begrunder samarbejdet med, at parterne politisk er tæt på hinanden.

Han ser gerne, at for eksempel Liberal Alliance eller Alternativet kommer med. Og faktisk er Alternativet også med i folden, afslører borgmester fra Guldborgsundlisten, John Brædder:

- Det synes jeg er rigtig fint, for så er der lidt fra begge sider af salen.

Popularitet giver interesse

De Konservatives lokalformand Anders Stausholm påpeger, at aftalen om valgforbundet ikke er endelig.

- Vi har snakket om det, og det er vores indstilling for nuværende. Vi har fået henvendelser fra flere steder om valgforbund, siger han, afviser at afsløre hvorfra, og fortsætter:

- Det er klart, at nogen ser på Konservative i meningsmålinger, og så er vi pludselig meget interessante. Men vi vil prøve at lægge vores sten i den vægtskål, hvor vi får mest ud af det.

Med Alternativets deltagelse her skifter det fra valgforbundet fra sidste valg med SF og Enhedslisten. Det er der en forklaring på, fortæller spidskandidat Flemming Engler, der betoner, at der er forskel på lands- og kommunalpolitik.

- Vores udgangspunkt er, at en borgmester fra en lokalliste er mindre styret fra Christiansborg, og det synes vi er det bedste for en kommune. Derfor har vi kontaktet Guldborgsundlisten, der sagde ja. De havde dog allerede en aftale med Venstre og Konservative, hvilket vi måtte tage med, og det har vi gjort efter moden overvejelse.

Alternativets fravalg af det tidligere valgforbund ærgrer Enhedslistens Christian Tastrup, der selv stiller op ved valget.

- Men hvis vi skal være ærlige, så er der socialismen til forskel på os. Vi skal ikke samme vej, selv om vi har noget tilfælles omkring miljøet, siger han og tilføjer, at listen endnu ikke er indgået i noget valgforbund:

- Men vi har en fornemmelse af, at der på venstrefløjen er interesse i at lave et valgforbund med Enhedslisten, og det er vi absolut åbne over for.

Valgforbund ved kommunalvalget i 2017:
- Guldborgsundlisten, Venstre, De Konservative, De Radikale, Kristendemokraterne og Liberal Alliance
- DF og Nye Borgerlige
- SF, Enhedslisten og Alternativet
- Socialdemokratiet, Borgerlisten og Uniq indgik ikke i valgforbund

Artiklen fortsætter efter annoncen

Store partier uafklarede

De Radikale og Kristendemokraterne har denne gang valgt at lave et valgforbund for dem selv, fortæller formand i Radikale Venstre Lolland-Falster, Jes V. Larsen.

- I forhold til det grønne og det sociale har vi og de nogle berøringsflader, hvor vi sagtens kan arbejde sammen, siger han og begrunder yderligere valget:

- Denne gang mener vi, at vi har en reel chance for at komme ind, fordi vi stiller med et meget stærkt kandidatfelt. Derfor ønsker vi ikke at gå sammen med nogen, der er væsentlig større end os, for det er altid de små, der bliver klemt.

Formand og kandidat for Kristendemokraterne lokalt, Henning Østergaard-Christensen, medgiver, at det er svært for et lille parti at få noget ud af at gå i valgforbund med et langt større.

Socialdemokratiets spidskandidat, Simon Hansen, og DF's ditto, René Christensen, meddeler begge, at deres partier fortsat ser på, om og hvem de skal indgå i valgforbund med.

Det er ikke lykkedes Folketidende at få kommentarer fra SF, Nye Borgerlige og Liberal Alliance til processen, der kan lede til noget mere end et påskeæg: et ekstra mandat i byrådet.

Artiklen er bragt i Folketidende 3/4-2021

  • Valgdagen er endnu mere end syv måneder væk, men udover at finde kandidater er mange partier og lister nu også ved at have fundet sammen i valgforbund. De kan sikre et af partierne et ekstra mandat i byrådet, da parterne så, hvis de begge mangler stemmer til et mandat, giver overskydende stemmer videre til dem, der er tættest på at få et (ekstra) mandat. Foto: Flemming Keith Karlsen/arkiv
Annonce
Indland

Første skridt mod lavere moms? Skatteminister vil kigge på muligheden

Politik

Løkke erkender at have gennemført skadelig politik

Annonce
Annonce
Sport

Esbjerg med igen: NFH i større problemer

Rødby

Troppede op i byen med stor kniv: Nægtede at følge politiet

Indland

Efter stort skænderi: Nu vender flere kendte kanaler tilbage til dit tv

Indland

Advokat kræver knap 600.000 i erstatning til bortført pige

Nykøbing

God nyhed til NFH før finalen: Vi er helt oppe at ringe

Indland

Første skridt mod lavere moms? Skatteminister vil kigge på muligheden

Guldborgsund

Stort potentiale: Vil gøre anonym gågade til et sprudlende torv

NFH i DM-finalen

Radiokommentator gik amok over NFH's finaleplads: Hør klippet her

NFH i DM-finalen

Spændt formand inden håndbold-braget: - Det vil være det største

Sport

Lokalt brydehåb er usikker på karrieren efter misset OL

Indland

Regioner: Der er behov for 1,1 milliarder til hospitalsudstyr

Falster

Krølls kvaler fortsætter: Skal indlægges igen

112

128 taget i fartkontroller

Vejret

Varm uge skydes i gang med høj sol: Men regn truer

nfh i DM-finalen

Guldfest i Guldboxen: Biletterne rives væk

Annonce
Annonce
Sport

Ekspertens hårde dom: Der er nul procents chance

112

Kirkerup-sagen: Advokat kræver over en halv million i erstatning

Politik

Løkke erkender at have gennemført skadelig politik

Indland

Sender nødråb til minister: Levestederne forsvinder

Guldborgsund

Der kom 267 motorcykler: Uventet kæmpe-opbakning til konfirmation

Udland

Irans præsident og udenrigsminister er døde efter helikopterstyrt

Lolland

Efter stormen: Nakskov får penge til genopbygning