Annonce
Politik

Regeringen er klar til at undersøge muligheder for Kattegatbro

- Potentialet ved en fast Kattegatforbindelse er enormt, og hvis beregningerne bekræfter, at det kan realiseres ved brugerbetaling, er det oplagt at gå videre med en egentlig forundersøgelse hurtigst muligt, siger transportminister Ole Birk Olesen (LA). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Hvis en Kattegatbro kan finansieres af brugerbetaling, vil regeringen bruge 60 millioner på forundersøgelse.

Regeringen vil sætte 60 millioner kroner af til en forundersøgelse af mulighederne for en fast forbindelse over Kattegat. Det oplyser Transport-, Bygnings- og Boligministeriet.

Pengene er en del af regeringens finanslovsudspil. De skal sættes af allerede nu, selv om det fortsat er usikkert, om projektet nogensinde kommer så langt.

- Potentialet ved en fast Kattegatforbindelse er enormt, og hvis beregningerne bekræfter, at det kan realiseres ved brugerbetaling, er det oplagt at gå videre med en egentlig forundersøgelse hurtigst muligt, siger transportminister Ole Birk Olesen (LA).

- Derfor er jeg glad for, at vi vil afsætte penge til en forundersøgelse allerede fra 2019, hvis screeningen altså viser, at det giver mening at arbejde videre med projektet, siger han.

En forundersøgelse er en forudsætning for, at politikerne kan træffe en endelig beslutning om at bygge en fast forbindelse over Kattegat.

Ifølge transportministeren afventer man altså fortsat en screening med nye beregninger på, om en bro eller tunnel kan finansieres af brugerne og altså uden brug af skattekroner. Svaret kommer formentligt i oktober.

En fast forbindelse over Kattegat skal forbinde Østjylland og Sjælland og har været til debat i flere år. Den står højt på ønskelisten for en række erhvervsfolk og borgmestre. Transportministeren fremhæver også de store fordele ved en fast forbindelse.

- Det er en investering i vores infrastruktur, som vil gøre livet bedre og lettere for rigtig mange mennesker, der krydser landsdelene i Danmark. Man vil kunne spare over en times transport, hvis man for eksempel kører mellem København og Aarhus.

- Det er også derfor, at vores foreløbige tal viser, at dem, der kører over i bil, er villige til at betale de omkring 240 kroner, det vil koste at finansiere selve forbindelsen, siger han.

Tidligere i år fremlagde transportministeren en foreløbig beregning, som viste, at en ren bilbro kan laves for 58 milliarder kroner, finansieret af brugerne.

En forbindelse til både biler og tog vil derimod komme til at koste 124 milliarder kroner og vil kræve et statstilskud på 42 milliarder kroner.

- På baggrund af de foreløbige beregninger ser bilbroen meget realistisk ud, mens den kombinerede ikke ser realistisk ud, siger ministeren.

Den igangværende undersøgelse skal dog se på begge muligheder. Resultatet skal danne grundlag for, om en egentlig forundersøgelse kan sættes i gang.

- Hvis det sker, så er det, at det bliver meget seriøst, siger ministeren.

  • PLUS Blåt flertal vil bygge bro over Kattegat
    - Potentialet ved en fast Kattegatforbindelse er enormt, og hvis beregningerne bekræfter, at det kan realiseres ved brugerbetaling, er det oplagt at gå videre med en egentlig forundersøgelse hurtigst muligt, siger transportminister Ole Birk Olesen (LA). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annonce
Politik

Lokal S-formand stemte på andet parti: - Jeg er i politisk identitetskrise

Politik

Forsvarsminister: Danskerne skal kunne klare sig selv i tre dage i krisesituation

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Simon fik varmen i toget - nu skylder han DSB 400.000 kroner

Erhverv

Medie: Calle-firmaer har snydt for flere millioner

Guldborgsund

Begejstrede anmeldere: Masser af stjerner til revyen

112

Voldtægtsanklaget rumænsk mand har ingen forklaring på DNA-spor

112

18-årig gik amok: Trampede på hund

Sport

TSØ-spiller er tvunget til karrierestop

112

Kørt på sygehuset efter trafikuheld

Guldborgsund

Blev fundet ved børnehave: Vild bæver er nu tilbage på Sydhavsøerne

112

Bøderegn: Næsten hver anden kørte for stærkt

112

Medie: Illegale håndværkere skyld i Novo-brand

Femern

Kæmpe tunnelelement indviet af kongen: Se dronevideo

Royalt besøg

Se video: Her kommer kongen til Lolland

Politik

Lokal S-formand stemte på andet parti: - Jeg er i politisk identitetskrise

Indland

Sommervarmen er på vej: Så varmt bliver det

Vejret

Det seneste år er det vådeste i dansk vejrhistorie

Annonce
Annonce
Sundhed

Ingen andre gør det: Nu kan din idé ændre sygehusene

Liveblog

Iført hjelm og vest indviede kongen tunnelelement

Guldborgsund

En af de helt tunge attraktioner kommer til Gedser

Rødby

Mest omfattende ændring i 60 år: Slut med lange køer

Lolland

Heidi slår dørene op til ny butik

112

Alvorligt færdselsuheld spærrede landevej

Sport

Sådan! Lollandsk OL-håb vinder EM-guld