Annonce
Udland

EU kræver indrømmelser på handel på topmøde med Kina

Det obligatoriske statsmandshåndtryk udveksles mellem EU-præsident Donald Tusk og Kinas premierminister, Li Keqiang ved sidstnævntes ankomst til topmødet i Bruxelles. EU vil kræve, at en række indrømmelser bliver skrevet ind i topmødets sluterklæring. Foto: Susana Vera/Reuters

Op til årligt topmøde med Kina har EU ændret officielt syn på landet, som nu kaldes en "systemisk rival".

EU har skærpet tonen over for Kina op til et topmøde i Bruxelles tirsdag, hvor blandt andet Kinas omstridte handels- og investeringspraksis vil blive diskuteret.

- Vi vil forklare, at i Europa insisterer vi på, at europæiske virksomheder, burde nyde samme rettigheder i Kina, som kinesiske virksomheder gør i Europa, siger EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker forud for topmødet.

Flere medier, eksempelvis nyhedsbureauet Reuters, har sået tvivl om, hvorvidt topmødet vil ende ud med en fælles erklæring mellem parterne.

EU har for nylig har for nylig henvist til fundamentale modsætninger i relationerne til Beijing, da det i en anden erklæring omtalte Kina som en "systemisk rival".

Uenighederne omkring erklæringen beror på, at EU vil have specifikke indrømmelser fra Beijing - specielt omkring handel og investeringer - skrevet ind i erklæringen.

En af de store knaster er, at Kina i årevis har tvunget europæiske virksomheder til at dele teknologiske hemmeligheder, hvis de ville samarbejde med virksomheder i Kina for at få adgang til landets enorme marked.

Det har blandt andet hjulpet Kina med at opbygge en avanceret bilindustri på rekordtid.

EU har i en årrække argumenteret for, at Kina med denne praksis overtrådte sine forpligtelser i Verdenshandelsorganisationen (WTO).

Dernæst er der knaster, som relaterer sig til Kinas omstridte Belt and Road-initiativ - en langsigtet plan om blandt andet at genoprette Silkevejen mellem Kina og Europa via kæmpemæssige investeringer i jernbaner, havne, veje og anden infrastruktur i Europa.

EU's bekymring er her, at kinesiske virksomheder med økonomisk støtte fra Beijing laver investerings- og låneaftaler med europæiske lande - senest Italien - med vilkår, som giver Kina kontrol over kritisk infrastruktur i EU-lande.

Den skærpede tone markerer EU's generelle kursskifte i forholdet til Kina, som er unionens næststørste handelspartner efter USA.

Et skifte, som EU-Kommissionen udtrykte i en 10-punktsplan, der blev offentliggjort i marts som optakt til topmødet. EU kalder heri Kina for en vigtig strategisk partner på en række områder men en "systemisk rival".

EU presser desuden på for, at Beijing får sat skub i forhandlinger af en bilateral investeringspagt imellem Kina og unionen.

I årtier betragtede europæerne Kina som et udviklingsland, som man var politisk uenig med, men som havde et enormt handelspotentiale. Derfor fik landet relativt lang snor i handels- og investeringsspørgsmål.

Det er slut nu, da EU anerkender, at Kina har opbygget en enorm økonomisk styrke og bruger den som løftestang til at få global politisk indflydelse.

Kinas premierminister skrev mandag sin egen optakt til topmødet i form af en kronik i den tyske finansavis Handelsblatt.

Heri understreger han, at Kina stadig skal betragtes som et udviklingsland, der har "lang vej endnu i forhold til modernisering af et væld af områder".

  • EU-China summit in Brussels
    Det obligatoriske statsmandshåndtryk udveksles mellem EU-præsident Donald Tusk og Kinas premierminister, Li Keqiang ved sidstnævntes ankomst til topmødet i Bruxelles. EU vil kræve, at en række indrømmelser bliver skrevet ind i topmødets sluterklæring. Foto: Susana Vera/Reuters
Annonce
Annonce
Annonce
Lokal nyt

Simon fik varmen i toget - nu skylder han DSB 400.000 kroner

Erhverv

Medie: Calle-firmaer har snydt for flere millioner

Sport

TSØ-spiller er tvunget til karrierestop

112

Voldtægtsanklaget rumænsk mand har ingen forklaring på DNA-spor

112

18-årig gik amok: Trampede på hund

Guldborgsund

Blev fundet ved børnehave: Vild bæver er nu tilbage på Sydhavsøerne

112

Kørt på sygehuset efter trafikuheld

112

Bøderegn: Næsten hver anden kørte for stærkt

112

Medie: Illegale håndværkere skyld i Novo-brand

Femern

Kæmpe tunnelelement indviet af kongen: Se dronevideo

Royalt besøg

Se video: Her kommer kongen til Lolland

Indland

Sommervarmen er på vej: Så varmt bliver det

Politik

Lokal S-formand stemte på andet parti: - Jeg er i politisk identitetskrise

Vejret

Det seneste år er det vådeste i dansk vejrhistorie

Liveblog

Iført hjelm og vest indviede kongen tunnelelement

Annonce
Annonce
Sundhed

Ingen andre gør det: Nu kan din idé ændre sygehusene

Guldborgsund

En af de helt tunge attraktioner kommer til Gedser

112

31-årig mand stikker læge på psykiatrisk afdeling med en kniv

Rødby

Mest omfattende ændring i 60 år: Slut med lange køer

Lolland

Heidi slår dørene op til ny butik

112

Alvorligt færdselsuheld spærrede landevej

Sport

Sådan! Lollandsk OL-håb vinder EM-guld