Annonce
Ugeavisen Guldborgsund

LÆR AT DYRKE KØKKENHAVE

Mette Nørgaard har selv dyrket køkkenhave siden hun var seks år. Foto: Thomas Evaldsen
Haveselskabet laver online kursus i køkkenhavedyrkning.

KØKKENHAVEN: Tusindvis af danskere drømmer om at høste gulerødder, kartofler og tomater fra egen have, og forskellige kriser rundt i verden får det kun til at krible endnu mere i fingrene. Men mange aner ikke, hvordan de kommer i gang, for meget haveviden er gået tabt over en generation, hvor der ikke har været behov for selv at dyrke. Men det er slet ikke så svært, lyder det fra Haveselskabet, der lancerer sin første køkkenhaveskole.

De seneste års kriser har fået tusindvis af danskere til at dyrke køkkenhave og servere hjemmedyrkede kartofler, gulerødder, tomater og jordbær for familien. Den enorme interesse har fået telefonerne til at kime hos Haveselskabet, der som landsdækkende forening arbejder for at formidle haveviden, skabe fællesskab mellem haveejere og hjælpe haveejere gennem sin telefonrådgivning.

- En del har spørgsmål om, hvilke sorter, der er bedst til højbede eller tidlig høst. Men der er også kommet mange spørgsmål, som har vist sig at være forklaringen på, hvorfor mange aldrig kommer i gang i køkkenhaven, selv om de drømmer om bede med lange rækker af radiser, bønner og salat, fortæller Bente Yde Enert, kommunikationschef i Haveselskabet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mange aner ganske enkelt ikke, hvordan de kommer i gang med køkkenhaven. Hvor skal de starte? Hvornår skal de starte? Og hvordan skal de starte? Det er, som om der er en generation, hvor det at dyrke have og køkkenhave ikke har været i fokus. Grundlæggende viden om sæson, sædskifte og sorter er ikke givet videre. Derfor holder mange sig helt tilbage fra at prøve at dyrke selv, men heldigvis er der en ny generation på vej, der rigtig gerne vil dyrke selv, siger hun.

Selvforsyning i parcelhushaven

Køkkenhaveskolen er et online forløb, hvor køkkenhaveeksperter i et lukket forum vejleder til bedplaner, sorter, jordforhold og høst. Eksperterne tæller Haveselskabets egne fagfolk og erfarne køkkenhavedyrkere udefra.

En af de rutinerede køkkenhavedyrkere er Mette Nørgaard, som dyrker frugt og grøntsager i sin parcelhushave i Greve og deler sine erfaringer på instagramprofilen @metteskreaunivers. Hun lærte at dyrke køkkenhave hjemmefra og fik sit eget lille bed som seksårig.

- Målet behøver jo ikke være selvforsyning, men for mig går der sport i at se, hvor meget jeg kan få ud af en almindelig parcelhushave. Fra marts til oktober lever vi næsten kun af grønt fra haven. Om vinteren dækker det 50 procent af vores forbrug, siger hun.

Mette Nørgaard er uddannet biolog, men arbejder i dag med it-ledelse og bruger mange timer på arbejde. Hun går gerne i køkkenhaven om aftenen med et glas vin og en frøpose. Selv med hendes 15 højbede, krukkekøkkenhave, drivhus, orangeri, 35 frugttræer og frugtbuske kan man nå langt med nogle timer om ugen, pointerer hun.

Som forberedelse til Køkkenhaveskolen allierede hun sig med en veninde, som er helt grøn.

- Efter mange år med egen køkkenhave havde jeg glemt, at ikke alle ved, at rødderne på et sætteløg peger nedad i jorden, eller at store flade frø sættes på højkant for at sikre en bedre spiring. Det vidste mine veninde ikke. Det har været en øjenåbner og betyder, at vi i Køkkenhaveskolen selvfølgelig også guider til de her ting, for alle skal kunne være med, siger Mette Nørgaard.


Artiklen fortsætter efter annoncen

Køkkenhave i ét bed

Man behøver dog ikke en køkkenhave på størrelse med Mette Nørgaards. Et frilandsbed på fem kvadratmeter eller to-fire højbede er nok til at komme i gang. ’Skolebogen’ bliver ”Køkkenhave i et bed”. Den er skrevet af engelske Huw Richards, som viser, hvordan man let kan dyrke økologiske grøntsager i ét bed, så der er noget at spise hver måned.

- Vi glæder os til at byde indenfor i Køkkenhaveskolen, men vi glæder os især også over at se, hvor mange der søger ud i haven og finder ud af, hvad de også kan bruge den til, siger Bente Yde Enert.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Køkkenhaveskolen

Køkkenhaveskolen foregår online, så alle kan være med, uanset hvor i landet de bor.

Haveselskabets fagfolk og erfarne havedyrker står for undervisning og rådgivning og har også sammensat den frøpakke, deltagerne får tilsendt. Forløbet består af nyhedsbreve, online-seancer, live-rådgivning, adgang til et lukket forum, hvor man kan vende udfordringer og stille spørgsmål og invitationer til digitale havevandringer.

Det kræver minimum et jordbed på fem kvadratmeter eller to-fire højbede at være med. Man får tilsendt frø til at så på mere plads, hvis man har det.

Tilmeldingsfristen er 7. februar. Køkkenhaveskolen koster 1000 kr + medlemskab af Haveselskabet (660 kr årligt) og inkluderer frøpakke til hele forløbet.Radiser er noget af det nemmeste at få hurtigt resultat med i køkkenhaven. Foto: Haveselskabet  • Mette Nørgaard har selv dyrket køkkenhave siden hun var seks år. Foto: Thomas Evaldsen
  • Radiser er noget af det nemmeste at få hurtigt resultat med i køkkenhaven. Foto: Haveselskabet
Annonce
Annonce
Annonce
Lokal nyt

Refas bommert: Skal betale en million i erstatning

Guldborgsund

Thea, Iben og Mark overværede voldsomt overfald: Løb ud af bus for at redde offer

Lolland

Giraf født på Lolland

Indland

34-årig fængsles for hackerangreb mod offentlige myndigheder

Lolland

Grusom sag for retten: Mor og stedfar tiltalt for drab på spædbarn

Indland

Med lynets hast var pengene væk

112

Afsløret: 'Virkede noget påvirket', da han kom med færgen

Lokal nyt

Regional tv-kanal i fyringsrunde

Vejret

Risiko for tåge og glatte veje i morgentrafikken

Indland

Kommuner efterlyser flere praktiserende læger

112

"Ganske alvorligt": Politiet efterforsker sten-ulykker efter særlig paragraf

112

Måtte betale 3.000 for sin dumhed

Guldborgsund

Forskningsprojekt afdækker: Her er tilflytterne til Guldborgsund Kommune

Lokal nyt

Lokal elektrikeruddannelse bedømmes som landets bedste

Sport

Jon Dahl skal være landstræner

Ugeavisen Guldborgsund

Gode råd til at købe en sund hvalp

Annonce
Annonce
112

211 taget i fartkontroller: En kørte 179 km/t

Sport

NFH-forsvarskrumtap efter sejr: - Vi havde det mentale overtag

112

Motorvejs-spor spærret: Bil i brand

Sport

Keeper efter nederlag i topkamp: - For langt væk i begge ender

Guldborgsund

Ny konstituering behandlet i byrådet: - Jeg anfægter lovligheden af det her

Vejret

Slut med blæsevejr: Den kommende uge byder på op til 10 grader

112

Politi og PET indstiller efterforskning af Nord Stream-sprængninger