Annonce
Ugeavisen Guldborgsund

Stubbekøbing Vandværk frikendt

Drikkevandet fra Guldborgsund Kommunes fire vandforsyninger frikendt for indhold af nyopdaget pesticid. Foto: Guldborgsund Kommune

Sammen med vandet fra vandværker i Nykøbing, Sakskøbing og Nysted er vandet fra Stubbekøbing Vandværk frikendt for indhold af det nyopdagede pesticid, CTA.

Folk kan trygt fortsætte med at drikke vandet fra Stubbekøbing Vandværk. Drikkevandet herfra og fra vandværker i Nykøbing, Sakskøbing og Nysted er blevet analyseret for indhold af det nyopdagede pesticid, chlorothalonil-amidsulfonsyre - CTA. Alle fire analyser viste, at stoffet ikke kan måles i drikkevandet fra nogen af de fire nævnte vandværker.

Drik trygt vandet

- Den gode nyhed er altså, at kunderne fortsat kan drikke vandet fra vores fire vandværker, siger Niels Rasmussen, produktionschef i Guldborgsund Kommune.

Miljøstyrelsen meldte 23. april ud til kommunerne, at det nye stof skal på den nationale liste over pesticider, som der regelmæssigt skal kontrolleres for i drikkevand og grundvand. Allerede dagen efter iværksatte produktionschefen i Guldborgsund Kommune en analyse af vandet fra Guldborgsund Forsynings vandværker. Resultatet, der frikender selskabets vandværker, forelå for kort tid siden.

CTA er et nedbrydningsprodukt fra Chlorothalonil, der har været godkendt i Danmark fra 1982-2000 som svampemiddel i hvede, kartofler, ærter, løg, porrer, solbær, ribs og jordbær på friland, samt agurker og prydplanter på såvel friland som i drivhus. Desuden har stoffet været anvendt til træbeskyttelse og som biocid i træ- og bundmaling.

Stoffet anses for farligt, og derfor er den sundhedsmæssige grænseværdi sat helt ned til 0,01 mikrogram pr. liter, hvilket er en tiendedel af de grænseværdier, som normalt gælder for pesticider.

Grænseværdien er sat så lavt, fordi der mangler information om stoffet, som imidlertid mistænkes for at være kræftfremkaldende og kunne give skade på menneskers arveanlæg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ser alvorligt på pesticidet

CTA er blandt andet konstateret i Ledøje Vandværk i Rudersdal Kommune. Da mængderne oversteg grænseværdierne, har Styrelsen for Patientsikkerhed anbefalet, at vandet ikke drikkes eller bruges til madlavning. De cirka 300 kunder i Ledøje Vandværk har siden begyndelsen af maj måttet tappe deres drikkevand fra lokalt opstillede tanke.

- Dette understreger, hvor alvorligt myndighederne specifikt ser på dette pesticid, mener produktionschefen i Guldborgsund Kommune.

  • Drikkevandet fra Guldborgsund Kommunes fire vandforsyninger frikendt for indhold af nyopdaget pesticid. Foto: Guldborgsund Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

Trods store ændringer: Gode nyheder fra Dølle

Sport

NFH i DM-semifinalen efter gigantisk drama

Sport

Overrasket Kielstrup efter drama:  - For fanden da. Vi er semifinalen

112

Skib i brand i Køge - sundhedsskadelig røg driver ind over byen

Guldborgsund

Har ligget der i årtier: Nu skal den rives ned

Lokal nyt

Melder tæt på udsolgt

Lokal nyt

- De er lige så farlige, som lastbilerne er i trafikken

Dølle

Husker du? Når damerne går fest-amok

Sport

Skæbnekamp for NFH: - Det vil være en kæmpe skuffelse

Indland

EasyPark får millionbøde: Oplyste ikke tilstrækkeligt om gebyr

Lolland

Vestas udvider i Nakskov og søger ansatte

112

Se video af voldsom bådbrand: - Det så grimt ud

Lolland

Lokal kirke får over 700.000 kroner til istandsættelse

Guldborgsund

Ny redningsbåd til Gedser endelig i udbud

Lokal nyt

TV2 Øst-direktør færdig: Her er afløseren

Annoncørbetalt indhold

Suveræne SUV’er til skarpe priser

Annonce
Annonce
112

Butikstyve scannede selv - men de glemte noget

Dølle

Dansk toppolitiker besøger Dølle

Indland

Sjællændere indtager frontlinjen i kampen mod sjælden flåtvirus

Guldborgsund

Tekniske problemer: Bro lukket

Femern

Medie: 41-årig dræbt i ulykke på Femern-byggeplads

Guldborgsund

Fra Lolland til Vendsyssel: Blomsterkongen Mark erobrer Nordjylland

Lolland

Undrer sig over færges sejlmønster: Hvad sker der?