Annonce
Ugeavisen Lolland

BORGMESTER: DEN DEMOKRATISKE DEBAT ER UDFORDRET

Holger Schou Rasmussen har ikke noget imod kritik af hans planer for udviklingen på Lolland. Men ind imellem mener han, at kritikerne ikke har sat sig ind i, hvordan en kommune fungerer. Foto: Daniel Brøns
Ugeavisen fylder tre år i denne uge i en tid, hvor markedet for den lokale journalistik er presset som aldrig før. Borgmester Holger Schou Rasmussen er bekymret over udviklingen. Han kunne godt ønske sig, at der var råd og tid til mere debat og historier, der går i dybden - også så læserne forstår baggrunden for kommunens beslutninger.

LOLLAND: Er det godt for den demokratiske debat, når forældre står frem i Folketidende og fortæller om en daginstitution på Vestlolland, der ikke fungerer? Er det befordrende for debatten om ressourcemangel i ældreplejen, når to damer til Ugeavisen beretter, at de mener at have belæg for at mene, at kommunale fejl er medvirkende til deres mors død? Og er det i bund og grund positivt, når borgere massivt presser på i avis-spalterne med læserbreve, når de kan se frem til højhuse eller gigantiske møller lige ved deres baghaver?

Sager som disse ender meget ofte med et interview eller en henvendelse til borgmester Holger Schou Rasmussen, der ikke altid synes, at sagerne bliver præsenteret på den rigtige måde:

- Det er godt med historier, der fører til refleksion og debat, og jeg er også helt åben over for kritik af de ting, som jeg arbejder for. Men samtidig oplever jeg, at en del kritik bunder i uvidenhed eller mangel på tid til at undersøge tingene ordentligt, siger han og peger på flere eksempler på, hvordan tingene kan gå galt.

Annonce

- Måske ringer journalisten til et nyvalgt udvalgsmedlem, der ikke er inde i sagerne. Vil vedkommende ikke udtale sig, bliver vi beskyldt for at være lukkede og topstyrede, selv om det i virkeligheden handler om, at mange ikke tør udtale sig, hvis de ikke har dannet sig en holdning og ikke er godt nok klædt på endnu. På samme måde er det ikke i orden, hvis der bringes enøjede artikler, der ikke kommer hele vejen rundt. Vi bruger meget tid på at tale med medierne og finde informationer til journalister, og så forventer vi også, at de bruger tid på at høre på os, siger han.

Mange misforståelser

Borgmesteren oplever også, at mange angriber kommunen uden at forstå, at kommunen er underlagt lovgivning – og er påvirket af private investorers ønsker.

- Hvis vi ser på høringen om den nu skrinlagte sag om et højhus ved Sundhedscentret, så troede mange borgere, at det var kommunen, de ønskede det højhus. Det var det ikke. Men som myndighed er vi jo forpligtet til at lytte, når en lodsejer ønsker at bebygge sin grund. Viser det sig, at der er saglige indvendinger ved høringen, så lytter vi politikere til borgerne, og netop i den sag blev sagen jo droppet, siger borgmesteren, der lige nu konfronteres med protesterne mod et andet højhus - det kommende højhus-hotel i Rødbyhavn, der bliver lige så højt som Rundetårn.

- I den sag bliver vi beskyldt for at have solgt grunden til Bach Gruppen, som der er delte meninger om. Men sagen er altså, at der ikke var andre, der bød på grunden. Nu ejer virksomheden en grund, der må bebygges højt. Det tillader lokalplanen, men det er og bliver stadig en politisk afgørelse, om vi vil godkende et byggeri. Naturligvis lytter vi til indvendinger fra høringen, inden vi træffer en afgørelse, siger borgmesteren, der dog ikke lægger skjul på, at han personligt går ind for netop det byggeri.

Annonce

160 millioner mangler

- I en tid, hvor Lolland Kommune ser ind i et underskud på 160 millioner kroner årligt har vi slet, slet ikke råd til at se bort fra de udviklingsmuligheder, der kan ændre den økonomiske situation. I Rødbyhavn kan vi måske skabe 2-3000 nye arbejdspladser på turismen. Og vi kan skabe mange flere arbejdspladser i offshore-industrien, når vindmølleindustrien kommer op i gear, og så nytter det altså ikke at bremse op, siger borgmesteren, der åbent erkender, at kommunen godt kunne stoppe højhushotellet, hvis den ville.

- Det er helt rigtigt, at vi kunne have valgt at beholde grunden og udlægge den som fuglereservat. Personligt mener jeg, at det ville være forkert, da der kommer så mange nye naturområder andre steder, der mere end rigeligt kompenserer for, at der kommer et hotel her, siger han og peger blandt andet på, at Femern har pligt til at oprette ny natur til erstatning for Femern-byggeriets natur-ødelæggelser, ligesom en stor fond for nylig har opkøbt kæmpe arealer, som skal udlægges til natur.

Ugeavisen: Men kan du så ikke forstå, at mange borgere kan få den opfattelse, at høringen om højhushotellet er et skuespil, når flertallet i byrådet allerede har taget så klar en positiv stilling til byggeriet? Især når kommunen ovenikøbet på forhånd har lagt billet ind på at leje en del af byggeriet?

- Vi har reelt ikke aftalt noget endeligt, men det er naturligt at lægge en billet ind, når vi skal bruge et nyt domicil til teknik og miljø. Hvad ville være mere naturligt end at få kontor lige midt i det turistområde, der skal udvikles, siger han og gentager, at intet er sikkert, før høringen er overstået – og politikerne har taget deres endelige beslutning.

- Jeg tror ikke, at det bliver droppet, men det kan da godt være, at det ender med, at byggeriet bliver lavere eller anderledes. Vi lytter, men vi skal som politikere tage den endelige beslutning, siger borgmesteren, der tilføjer, at det er naturligt, at de private aktører har stor indflydelse.

- Vi kan jo ikke bede Bach Gruppen bygge et hotel, der ligner Operahuset i Sidney. Vi må respektere, at det er deres grund, og de ved, hvad der kan lade sig gøre forretningsmæssigt, siger han.

Annonce

Donationer styrer

Med andre ord giver udviklingspenge indflydelse. Og det gælder alle steder:

- Det ser man jo også i Nakskov, hvor bymidtefondens donorer tager stilling til, hvordan de ønsker at støtte. Det sker naturligvis i samarbejde med kommunen, men er man ikke enig i fondens brug af pengene, så kan kommunen jo ikke bruge dem på noget andet, siger borgmesteren, der i forbindelse med processen jævnligt er blevet beskyldt for manglende borger-inddragelse.

- Jeg synes, at vi lytter, men nogle gange må man også slå en streg i sandet, når en debat ikke kan fortsætte i det uendelige. I Nakskov gælder det renoveringen af Axeltorv, som har været et stort ønske for mange i byen i mange år. Nu har Nakskov 2030 besluttet at bekoste det, og så synes jeg, at det er svært at forstå, at alle ikke bare er glade for gaven. Det sker som en del af et samlet udviklingsprogram for byen på 150 mio. kr. hvor tre parter bidrager med 50 mio. kr. – og jeg synes egentlig også, at torvet har trængt til en opdatering længe, siger borgmesteren, der er sikker på, at man aldrig får et torv, der tilfredsstiller alle.

Når det er sagt, så er Holger Schou Rasmussen dog glad for, at meget debat foregår i aviserne stadig, hvor man har en fælles dagsorden – og har nogen at ringe til, hvis der er en misforståelse.

- Bliver man træt af misforståelser i aviserne, så kan man prøve at få det rettet. Men på facebook er det jo værre. Her kan ”sølvpapirshatte” i fred og ro overbevise hinanden om deciderede løgne og konspirationsteorier i debatfora, hvor ingen stopper dem og fortæller dem, hvordan tingene hænger sammen. Det er lidt skræmmende, siger han.

Annonce

Bladdød truer

Derfor håber borgmesteren, at det – trods stigende papirpriser og manglende annoncer og abonnenter – lykkes at holde liv i den debat og de historier, der findes i Folketidende og Ugeavisen.

- Det er vigtigt, at der findes nogen, der sætter en dagsorden og undersøger tingene kritisk og reflekterende. Desuden er en måske overset funktion i aviserne, at de sikrer, at det lokale foreningsliv bliver set, så folk opdager de rige kulturtilbud, som der findes og flere engagerer sig i tingene, siger borgmesteren, der ikke er begejstret for udsigten til en tid, hvor aviserne er væk – og værdien af antal klik på journalistik kommer til at afgøre, om en artikel bliver skrevet.

Det er vigtigt, at der findes nogen, der sætter en dagsorden og undersøger tingene kritisk og reflekterende. Desuden er en måske overset funktion i aviserne, at de sikrer, at det lokale foreningsliv bliver set, så folk opdager de rige kulturtilbud, som der findes og flere engagerer sig i tingene

Holger Schou Rasmussen

- Det vil bare give grobund for useriøs journalistik i stedet for det mere baggrunds-søgende og reflekterende. Derfor håber jeg virkelig, at de trykte medier klarer sig i en eller anden form i årene fremover, siger borgmesteren, der dog tror, at det bliver sværere at finde folk, der vil betale for deres trykte avis.

- Jeg tror, at Ugeaviserne har den største overlevelses-chance, men omvendt kan jeg godt se, at de jo skal have annoncører. Det kan være, at redningen kommer, hvis flere fravælger at få trykte reklamer i deres postkasser. Er Ugeavisen god nok, så vil borgerne ikke fravælge den, og flere budskaber fra de andre trykte reklamer vil flytte over i avisen. Man kan håbe, at det giver bedre råd til journalistikken, siger han.

Annonce
112

GIK BERSÆRK I FÆNGSEL: NU ER FIRE VARETÆGTSFÆNGSLET

Annonce
Annonce
112

SE VIDEO: - NÅR BRANDEN GÅR OP I TAGET, GÅR DET STÆRKT

112

UTRYGGE BEBOERE: VOLDSOM RØG OG VARME

112

GIK BERSÆRK I FÆNGSEL: NU ER FIRE VARETÆGTSFÆNGSLET

Lolland

- ALLE MINE BEDSTE VENNER ER FRA LOLLAND

112

FULDE BILISTER GØR GADERNE FARLIGE

Guldborgsund

NU FORBYDER GULDBORGSUND DET OGSÅ

112

BILBRAND VAR TÆT PÅ AT SPREDE SIG

Sport

SMADRER RUMÆNERE - NFH I EUROPÆISK FINAL4

112

INDSATTE AMOK: STUKKET MED SMØRKNIV

112

STØRRE FORURENING: BRANDFOLK BRUGTE ET TON KATTEGRUS

112

15 ÅR GAMMEL DRABSSAG DUKKEDE OP IGEN

Udland

KVINDE BAG SKOLESKYDERI: FLERE DØDE BØRN OG VOKSNE

Guldborgsund

SLUT: LÆS ELLER GENLÆS LIVEBLOG FRA THOR MASTERS

Lolland

STRØMMEN FORSVANDT I NAKSKOV: ÅRSAG UKENDT

Indland

REGLER TJEKKES EFTER KRÆFTSAG: - DET HER ER ET VIGTIGT OMRÅDE

Sport

FØRSTE NEDERLAG EFTER TRÆNERURO

Annonce
Erhverv

HAR DU OGSÅ FÅET FLERE PENGE? DANSKERNES OPSPARING VOKSER

Vejret

KOLD OG VARM LUFT I KAMP OM AT STYRE UGENS VEJR

Politik

HAN BLIVER MÅSKE KANDIDAT TIL EUROPA-PARLAMENTSVALGET

Guldborgsund

ADVARER: PLETVIS GLATTE VEJE

112

NYT REGISTER SKAL MINDSKE ANTALLET AF INDBRUD

lolland

FRANSK SOIRÉ PÅ SALON SVUPSAK

Ugeavisen Guldborgsund

GÅ EN TUR FOR SVANEVIG HOSPICE 1. APRIL

Erhverv

DYBT GODNAT? SKAL VINKE FARVEL TIL 15 MIO OM ÅRET

Erhverv

5000 KRONER I DUSØR GIVES: SKAF OS MERE ARBEJDSKRAFT

Lokal nyt

- HAR ALDRIG SET EN I 40 ÅR SOM NATURFOTOGRAF

Guldborgsund

- JEG MÅTTE HELT TIL NYKØBING FOR AT FÅ NOGET ORDENTLIGT MORGENBRØD

Lolland

KEN OG CHRISTINA KØRER GÆSTERNE TIL DERES KRO - OG HJEM IGEN

Guldborgsund

NYT PARTI MARKERER SIG: VIL HAVE EKSTRA FRIDAG I GULDBORGSUND

Erhverv

SKETE UVENTET: SØREN OG ULLAS OMFATTENDE EVENTYR

Indland

BAKTERIER I MEDICIN: HER ER ÅRSAGEN

Nordfalster

VREDE OVER FOTOFORBUD: - DER SKAL NOK KOMME BILLEDER ALLIGEVEL

Guldborgsund

MILLIARDÆR HAR KØBT LOKALT LANDBRUG

112

HISTORISK BØDE: FOR FØRSTE GANG LYKKEDES DET

TRAFIK

TOGKAOS PÅ SYDSJÆLLAND

112

ALARMEN GIK I VASKERI: DET VAR DER SKET

Annonce
Annonce
Sport

OVERVÆLDENDE INTERESSE: LÆKKERBISKEN MED STORE STJERNER

Ugeavisen Guldborgsund

TONIES BAKERY MED SMØRREBRØD OG LEGEPLADS

112

ALARMEREDE BRANDVÆSNET: VOLDSOM RØG FRA SKORSTEN

Indland

FRIST FORLÆNGES: DISSE UDLÆNDINGE KAN SØGE OM OPHOLDSTILLADELSE

Ugeavisen Lolland

SÅDAN FIK RASK SIN SUCCES GENNEM 25 ÅR

Sport

EFTER TURBULENT UGE: - VI ER IKKE ROBOTTER

Kultur

DE ER IKKE I TVIVL: NU RYGER HUN UD

112

FULD OG FARLIG KVINDE DRØNER IND I BILER

112

POLITI PÅ KONTROL: SÅ MANGE GRAM GEMTE HAN

Skolelukning

KLAGER OVER KOMMUNEN

Guldborgsund

HER ÅBNER NYT TILBUD TIL BØRN MED SÆRLIGE UDFORDRINGER

112

SUSTE AFSTED PÅ MOTORVEJ: SÅ HURTIGT BLEV DER KØRT

112

FORSØGTE AT SMUGLE SIG IND: NU ER HAN DØMT

Indland

NU BJÆRGES MYSTISK OBJEKT