Annonce
Ugeavisen Lolland

CTU har hjulpet vores børn i skole

Tea Skailand møder børnene her i lokalerne i Jernbanegade, hvor de trygt kan betro sig til hende og hinanden. Foto: Daniel Brøns
Har man – eller har man haft – udfordringer med rusmidler i familien, kan det også påvirke trivslen i skolen. Og uden hjælp udefra kan man se frem til årevis i kø til psykologbistand. Vi har mødt to familier, der blev hjulpet videre.

LOLLAND: Hvad gør man, hvis storebror tager stoffer – og hele familien er i krise? Og hvad gør man, hvis bedstefar drikker og skaber bekymring for mor og far? Man lukker sig måske lidt mere inde i sig selv end alle andre, og det kan gøre det rigtigt svært at gennemføre en almindelig skoledag.

Det fortæller Charlotte Lange, der for cirka et år siden oplevede, at det var helt umuligt at få hendes 12-årige søn til at gå i skole.

- Kommunen bad os grundlæggende om at løse problemet selv, for de mente, at vi var en ressourcestærk familie. Vi forsørger jo os selv, men når man pludselig oplever, at den ellers så kærlige storebror pludselig er blevet aggressiv og mærkelig, så påvirker det jo psykisk – uanset familiens baggrund, husker Charlotte, der var så heldig, at skolen havde en ansat, der kendte tilbuddet i ”CTU”, der står for ”Center for Trivsel og Udvikling” og er et projekt under ”Den Boligsociale Fond” med to ansatte på Lolland og Falster.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ulla Petersen er også til stede i dag, og hendes oplevelse minder meget om Charlottes. Selvom rusmiddelproblemerne i hendes familie var af ældre dato, var det stadigvæk muligt for ”CTU” at tage opgaven til sig, da hun også blev anbefalet af en skolelærer at søge hjælp til hendes 12-årige søn som lider af skolevægring.

Begge mødre fortæller enslydende, at det er en meget stor belastning, når et barn ikke vil gå i skole.

Under interviewet ringer Charlotte Langes telefon:

- Det er min søn. Han bliver meget hurtigt usikker, hvis jeg ikke hjemme, når han har fri, så man er simpelthen på arbejde i familien hele tiden, når man har et barn, der er er blevet utryg, fordi mennesker kan ændre sig så radikalt, siger hun.

Men uden samtalerne med Tea Skailand fra CTU, var det ikke gået. Hun er uddannet cand.pæd. i pædagogisk psykologi og udgør sammen med psykolog Jane Touzari CTUs bemanding, som Charlotte Lange har været meget glad for.

- Hvis man oplever, at nogen truer storebror på gaden på grund af hashgæld, så er det altså virkelig rart at have nogen at læsse af hos. Det har hjulpet utrolig meget at tale med en voksen, der ikke er en del af familien, som han har tillid til. Og han er ved at forstå, at hans rigtige bror er den gamle udgave, som inderst inde er kærlig og omsorgsfuld, siger hun og fortæller, at det naturligvis også har hjulpet, at stofmisbruget i mellemtiden er ophørt, fordi familien selv har taget affære og i en periode flyttede ham til en onkel, der fik ham på rette vej.

Hvis man oplever, at nogen truer storebror på gaden på grund af hashgæld, så er det altså virkelig rart at have nogen at læsse af hos.

Charlotte Lange

- Jeg tror også, at det hjalp, at jeg viste ham sin farfars gravsted og fortalte, at der også var plads til ham der, hvis han ikke ændrede kurs nu, siger hun.

Ned med stress

Charlotte Lange understreger dog, at det hele næppe var lykkedes, hvis hun ikke var hjemmegående på førtidspension. Det er Ulla Petersen ikke, og det udfordrer en del i det daglige, når man både skal være nærværende og passe sit job.

- Det er helt vildt hårdt, og havde vi ikke haft støtten fra Tea, så var jeg aldrig kommet tilbage på jobbet efter den stress-sygemelding, jeg fik på et tidspunkt, siger hun og kniber en tåre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere får skolevægring

Tea Skailand oplever generelt, at angst for at gå i skole fylder mere og mere hos børn, også i CTU.

- Måden vi ofte griber børns skolevægring an på, er ved at vi med udgangspunkt i barnet, undersøger problematikkerne og hvad der er på spil for barnet. Så vi arbejder terapeutisk med barnet og parallelt med det, inddrager vi forældre og skole ift. hvad der er barnets behov, siger Tea Skailand der ligesom Charlotte nu kan glæde sig over, at der er kommet bedre rammer om tingene.

- Han går i skole i en aftalt periode, og han overholder aftalerne. Det er et fremskridt, så vi er på rette vej, siger hun og suppleres af Charlotte:

- Min søn har desværre noget autisme, som han aldrig slipper helt af med, men han er blevet meget gladere og meget mere rolig. Det er nødvendigt, når man skal passe sin skole og fungere socialt, siger hun og tilføjer, at Tea har haft en vigtig rolle ift. skolen netop fordi hun ud fra et professionelt og fagligt udgangspunkt har kunnet understøtte samarbejdet mellem forældrene og skolen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gruppeforløb hjælper

Udover den individuelle behandling tilbyder CTU også gruppeforløb, som Tea fortæller at børn har særlig stor gavn af:

- Mange børn har glæde af gruppeforløb, hvor man kan møde nogle andre børn, der også har rusmiddelproblemer i familien, siger hun og forklarer, at et trygt fællesskab kan gøre en enorm forskel.

- Man finder ud af, at man ikke er alene, og at andre har det på samme måde. Og så finder mange ud af, at de har værdi for andre, når de støtter og forstår hinanden, siger hun og tilføjer, at mange børn får varige venskaber ud af terapien, der også har til formål at hjælpe børnene til at forstå, hvad der er rigtigt og forkert i relationer med andre.

- Når man har oplevet unormal adfærd i familien, så er det godt at få sat ord på, hvor grænserne skal gå, og hvad der ikke er i orden, når andre siger og gør ubehagelige ting, siger terapeuten, der er sikker på, at de otte mødegange er med til at skabe nogle lidt stærkere mennesker i den anden ende.

Forældrene i denne artikel ønsker at være anonyme. Derfor er navnene opdigtede.

CTU tilbyder hjælp til børn og unge fra Lolland-Falster i alderen fra 8-24, men gruppeforløbet er for de 11-15-årige. Er du interesseret i at komme med i gruppeforløbet, som kaldes ”FriRum”, kan du kontakte Tea på 28152244 eller ts@boligsocial.dk. Terapien foregår i Jernbanegade 1 nær stationen i Nakskov om torsdagen mellem 15 og 17. Forløbet er gratis og for børn, der har - eller har haft - en voksen i deres liv, der på et tidspunkt har haft en rusmiddelproblematik

  • Tea Skailand møder børnene her i lokalerne i Jernbanegade, hvor de trygt kan betro sig til hende og hinanden. Foto: Daniel Brøns
Annonce
Lolland

Smidt ud igen og igen: Nu laver drengene dokumentar om det

Annonce
Annonce
Erhverv

Stor drejning i Aldi-salg: Her åbner Netto alligevel ikke

Lolland

I over 20 år har Erik hjulpet fattige familier: - Det er ganske forfærdeligt og gør indtryk

Lolland

Smidt ud igen og igen: Nu laver drengene dokumentar om det

Nykøbing

Advarede efter voldsomt snefald: Vejene var spejlglatte

Vejret

Dækket af sne: Sådan oplevede læserne snevejret

Lokal nyt

Direktør løfter sløret for zoo-fremtid

Guldborgsund

Kanyler, bilbatteri og byggeaffald lå gemt ved lokal strand

Sygdom

Danmark er ramt af ny epidemi

Lokal nyt

Trist topscorer: Her er der flest fattige børn

Lolland

Nu har folket talt: Et af Danmarks bedste bagerier ligger på Lolland

Vejret

Sneen daler: Så mange har haft brug for vejhjælp

Politik

Minister afsætter 10 millioner kroner ekstra til julehjælp i år

Erhverv

Business Lolland-Falster stifter investeringsselskab

Politik

Regeringen vil hjælpe lokale ildsjæle med nem bankkonto

Annonce
Vejret

- Vi forventer, at det tager til

112

Kvinde stoppet med amfetamin og joints i bilen

Guldborgsund

Brud på fjernvarmen: Forsyning beder borgerne om hjælp

Indland

Fem partier truer med at forlade forhandlinger om 2025-mål

Indland

Dyrenes Beskyttelse: Derfor skal du droppe foderbrættet

Nykøbing

Lækkersulten tyv: 40 minutter senere bankede de på hans dør

Nakskov

Kan det ikke sælges, ender det med den dyreste løsning

Samfund

Efter trist rekordår: - Der er et enormt behov

Indland

Medie: Tusindkronesedlen kan blive fortid i Danmark

Guldborgsund

Lones ulykkelige gåtur: Ben i gips, knæskal flækket og hælen knust

Guldborgsund

Fire turistaftaler er i hus og han er i dialog med flere

Lolland

Enlig mor til fem: Håber inderligt at jeg får hjælp igen i år

Guldborgsund

Biografkæde vil lokke flere i biografen med ny ordning

Politik

Sårede betjente og kvinder med samlejesmerter er på finansloven

112

Standset ved færgen: Ulovlige piller og forfalsket pas

Lolland

Hundeejer blev vred på politiet: "Schweinhunde!"

Udland

Google begynder at slette inaktive konti på fredag

Vejret

Brr... Frost hele dagen: Så koldt vil det føles

112

Ung mand fra Lolland sigtet: Kørte 70 gange med toget uden billet

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Fødende kvinder kan blive flyttet fra Nykøbing

Ugeavisen Guldborgsund

Køb julehjerter i træ og støt

Guldborgsund

- Det er min: Tyv afsløret mens han talte med politiet

Guldborgsund

- Det er et stort boost: Million til Madens Folkemøde

112

345 taget i fartkontroller

Samfund

Stort millionbeløb på vej: Har betydning for Lolland-Falster

Lokal nyt

Giv din støtte: Lokal bager kan vinde stor pris

112

Tog våben med på værtshus

Guldborgsund

Tager drastisk beslutning efter strid med gigant: - Vred, harm og bitter

Udland

Våbenhvilen i Gaza er forlænget med to dage

112

Tip om pistol endte med fængsling

Guldborgsund

Flydespærrer lagt ud: Olie løber ud i åløb

Lokal nyt

Nyt stort projekt skal udvikle by og land på tværs af Femern Bælt