cookie-og-privatlivspolitik
Retten i Aarhus er en af landets største, når det gælder antallet af sager. Her følger man ligesom andre steder et nødberedskab. (Arkivfoto)
Retten i Aarhus er en af landets største, når det gælder antallet af sager. Her følger man ligesom andre steder et nødberedskab. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

112

Domstolene fortsætter nedlukning - men holder dør på klem

200 straffesager er udsat i Aarhus på grund af corona. Anklagere sender nye sager til retten trods nedlukning.
08. april 2020 kl. 14:04 Af Ritzau

Annonce

Domstolene fortsætter frem til 10. maj med et nødberedskab, oplyser Domstolsstyrelsen onsdag.

Det indebærer, at et stort antal retsmøder aflyses, og at der vil opstå en pukkel af sager. Samtidig fortsætter anklagere landet over med at sende nye sager frem til retterne.

Visse typer af sager anses af retsvæsenet for at være kritiske og vil blive behandlet. Det gælder for eksempel grundlovsforhør, hvor dommere skal afgøre, om en anholdt skal varetægtsfængsles.

Retsvæsenet lukkede 11. marts. Landet over er mange sager siden da blevet skubbet ud i fremtiden. Det gælder for eksempel Retten i Aarhus.

- På grund af nedlukningen har vi måttet pille cirka 200 straffesager ud, siger retspræsident Bodil Ruberg.

Det er endnu uafklaret, hvornår de mange sager skal behandles.

I Københavns Byret kan administrationschef Michael Villemoes Larsen ikke sige noget om det omtrentlige antal udsatte sager.

- Indtil videre er der tale om cirka tre ugers produktion af straffesager, som er aflyst og skal berammes på et senere tidspunkt, oplyser han.

- Det bliver en stor udfordring, når vi lukker op for retssagsbehandlingen igen, idet vi - ud over de allerede berammede sager - vil have de aflyste sager og et ikke ubetydeligt antal nye sager, som anklagemyndigheden har sendt til os i lukkeperioden, forklarer administrationschefen.

Midt i den dystre udsigt til mange forsinkede afgørelser kan præsidenten i Aarhus dog finde enkelte lyspunkter.

- Vi kan glæde os over, at vi er virkelig godt med, når det gælder for eksempel skiftesager, siger Bodil Ruberg.

Til de opgaver, som domstolene trods alt skal behandle, hører for eksempel visse konkurssager. Det gælder også notarforretninger for erhvervslivet.

I Domstolsstyrelsen siger direktør Kristian Hertz i en pressemeddelelse, at man løbende overvejer, om også andre typer af sager skal skubbes over i kategorien med kritiske.

- Vi vil meget gerne i gang i retssalene igen, når det er sundhedsmæssigt forsvarligt, og regeringen giver grønt lys, siger han.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. flere turister i… 11. juli 2020 kl. 08.51

AF: JOHN WENNERWALD

Gratis tandlæge til alle 05. juli 2020 kl. 21.02

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

AF: MARTIN WOUTERS

have bad ved slotsbrygge 01. juli 2020 kl. 10.01

AF: PER HØYEM

VINDMØLLER 29. juni 2020 kl. 12.36

AF: MARTIN WOUTERS

måske masse af… 29. juni 2020 kl. 10.23

Annonce