Annonce
Erhverv

Ledighed steget under coronakrise på Lolland-Falster

Lolland og Guldborgsund kommuner har registreret markant stigning i antallet af forsikrede ledige under coronakrisen. Foto: Arkivfoto

Optimistiske toner trods alvorligt stigende coronaledighed lokalt.

Ledigheden i de to kommuner på Lolland-Falster er steget siden statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag aften 11. marts lukkede det meste af Danmark ned.

Ifølge tal fra de to jobcentre i henholdsvis Lolland og Guldborgsund kommuner er ledigheden blandt a-dagpengemodtagere steget med henholdsvis 33,6 procent i Lolland Kommune og 30,0 procent i Guldborgsund Kommune i periode fra 12. marts til 4. maj.

- Coronakrisen har bragt det nye med sig, at det i denne periode i højere grad er dagpengemodtagere, der er tilmeldt jobcentret. Det er også den gruppe, der hurtigst vil komme tilbage i job efterhånden, som der åbnes mere op i samfundet igen, vurderer Vibeke Grave (S), formand for Social- og Arbejdsmarkedsudvalget i Lolland Kommune.

- Men vores bekymring i den sammenhæng er, at når dagpengemodtagere melder sig ledige, så vil det skubbe andre grupper endnu længere væk fra arbejdsmarkedet, tilføjer Vibeke Grave.

Men på trods af de dystre tal, så er der hos Vibeke Grave optimisme at spore.

- Med beslutningen om at igangsætte Femern Bælt-byggeriet kommer også øget beskæftigelse i vores område. I den sammenhæng skal og vil vi gøre alt for, at så mange ledige bliver opkvalificeret til at opnå beskæftigelse i forbindelse med byggeriet, siger hun og giver udtryk for en forventning om, at staten vil bidrage med støtte til den del.

Vibeke Grave hæfter sig også ved, at der i perioden fra 12. marts til 4. maj er 319 dagpengemodtagere, der har afmeldt sig jobcentret.

- Det er meget positivt, og det anser jeg som udtryk for, at vores landsdel for en gangs skyld ikke er hårdest ramt med denne krise. Vi har undgået katastrofen hos os. Selvom det er frygteligt for dem, der er blevet ramt af ledighed, siger hun.

Med udsigten til, at der vil være - endnu ukendte - erhverv, der kan åbne efter på søndag 10. maj, så tror Vibeke Grave på, at den stigende ledighed lokalt vil sætte sig varigt.

- Hvis der åbnes mere op nu for blandt andet dele af serviceerhvervene, så ser det ud til, at vi har fået indkapslet katastrofen både hvad angår coronavirus og det lokale arbejdsmarked, siger hun.

Udover de forventede markant positive effekter, som Femern Bælt-byggeriet vil få på beskæftigelsen, så peger Vibeke Grave også på, at Lolland Kommune for nylig har besluttet fremrykning af anlægsopgaver.

Ole K. Larsen (V), formand for Beskæftigelsesudvalget i Guldborgsund Kommune, betegner udviklingen som alvorlig.

- Der er ingen tvivl om, at vi vil få behov for kompensation fra staten, når det gælder de ekstra udgifter, som er forbundet med coronakrisen. I den sammenhæng er den stigende ledighed en stor del af det, siger Ole K. Larsen, der peger på, at det stort set er umuligt på nuværende tidspunkt at udføre en aktiv beskæftigelsesindsats på grund af de generelle restriktioner, der gælder i samfundet.

- Noget tyder dog på, at vi har det værste bag os. Men min frygt går også på, hvordan aflysningen af eksempelvis Nykøbing F. Revyen vil påvirke de afledte erhverv hen over sommeren, siger Ole K. Larsen.

Han peger på det afgørende i, hvordan sommeren bliver for turisterhvervet.

- Det er afgørende for netop vores turisterhverv, at der bliver åbnet mere op, og at turismen i et eller andet omfang kan komme i gang. Men det skal naturligvis være sundhedsmæssigt forsvarligt, slår Ole K. Larsen fast.

Mens udvalgsformanden på kort sigt - de kommende måneder - anser situationen som alvorlig og akut, så er han på længere sigt mere optimistisk.

- Vi kan ikke overvurdere den positive betydning, som Femern Bælt-byggeriet vil få på beskæftigelsen i særligt de afledte erhverv. Så når vi kommer på den anden side af 1. januar, vil det se mere positivt ud, vurderer Ole K. Larsen.

Udvikling i antal tilmeldte ledige A-dagpengemodtagere i perioden 12. marts til 4. maj:

Kommune Nytilmeldte Afmeldte Tilmeldte i alt Ændring i antal tilmeldte siden 12. marts
Lolland 570 319 985 33,6 procent
Guldborgsund 719 371 1407 30,0 procent

  • Lolland og Guldborgsund kommuner har registreret markant stigning i antallet af forsikrede ledige under coronakrisen. Foto: Arkivfoto
Annonce
Erhverv

Scandlines skifter ud i direktionen: Her er de nye navne

Erhverv

- De er lige så farlige, som lastbilerne er i trafikken

Annonce
Annonce
Politik

Lollik bliver spidskandidat

Dølle

Politiet opfordrer før Dølle: - Lad være med det

Lolland

50.000 træer og buske plantes: Ny skov indvies

Sport

NFH-semifinalemodstander fundet

Dølle

Claus gjaldede: Er I liderlige? Og endte på landsdækkende tv

Guldborgsund

Helt vildt: Lokal forestilling nomineret til landets største teaterpris

Lolland

Ingen parterapeut: Minister afviser at løse byrådskrise

112

Snuppet med stor mængde narko: Skjult i hemmelige rum i bilen

Politik

Dansk minister afbryder 1. maj-tale

Indland

Ung kvinde løsladt i mørklagt terrorsag

Guldborgsund

Kampfly spottet over Falster: Her er forklaringen

Erhverv

Scandlines skifter ud i direktionen: Her er de nye navne

Sport

Chok dagen efter semifinaleplads: NFH skal have ny træner i 2025

Sport

Overrasket Kielstrup efter drama:  - For fanden da. Vi er i semifinalen

Guldborgsund

Fagforeninger på 1. maj: Vi drukner i vores egen succes

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Erkender skralde-brøler: Men borgerne hænger på regningen

Lolland

Utæt pakning stopper færge

Sport

Langt fra dansk rampelys har Mike fra Maribo høstet store trofæer

Indland

Derfor hyler sirenerne i dag

Dølle

- Det er noget, der har rigtig, rigtig høj prioritet

Indland

Brand i skib i Køge: Nu kan borgere færdes frit

Lokal nyt

Melder tæt på udsolgt