Annonce
Guldborgsund

Tysk borgmester: Danskere er velkomne

Claus Ruhe Madsen, borgmesteren i Rostock, mener, der kan blive problemer med at afholde de normale store arrangementer, som Oktoberfesten. Men grænsen kan godt åbnes i hans øjne. Foto: Danny Gohlke/DPA/arkiv

Claus Ruhe Madsen, Rostocks borgmester, håber for turistaktører på begge sider af den dansk-tyske grænse, at denne snart genåbner.

ROSTOCK Ligesom Guldborgsunds borgmester John Brædder (G), ønsker sig en udmelding fra Christiansborg om, hvornår grænserne åbner igen, sukkes der også sydpå efter nyt.

Politikerne kommer onsdag med en udmelding om, hvad der skal ske, men faktisk ville grænsen mellem Danmark og Tyskland allerede være åben, hvis det stod til Rostocks borgmester, Claus Ruhe Madsen.

- Det er meget interessant, at der snakkes om åbne eller lukkede grænser. Er jeg i Spanien, går jeg måske i kirke og på restauration, men jeg render jo ikke rundt og kysser og krammer Carlos, siger han og fortsætter:

- Folk holder jo afstandsregler, så jeg er ikke bange for turister, og jeg glæder mig til, at de kommer.

Borgmesteren er dansk statsborger, Tysklands eneste borgmester med andet statsborgerskab end tysk.

God plads i byen

Mandag kunne han se grænserne til landets øvrige regioner åbne, efter der i måneder kun har været adgang til byen for turister fra nærområdet.

- Det er en virkelig god ting, for vi lever af indenrigsturisme, siger Claus Ruhe Madsen, men lægger ikke skjul på, at landegrænserne nordpå også gerne snart må åbne:

- Danskere og alle andre er velkomne. Jeg hører og ser nærmest ikke nogen af dem i bybilledet for tiden, og når jeg ser dem, tænker jeg altid, nej hvor godt. Vi har også mange svenskere, der blandt andet besøger vores julemarkeder.

Fraværet af udlændinge og indtil mandag de fleste tyskere har efterladt en by, der er noget anderledes end normalt, fortæller borgmesteren.

- Der er mere stille. Jeg bor selv i turistdelen af byen, Warnemünde, hvor der kommer mange, og der kan man mærke det. Man plejer aldrig at kunne finde en parkeringsplads, men det er ikke noget problem for tiden, og min yndlingscafé er det nemt at få et bord på, og det plejer ellers at være svært, siger han og tilføjer:

- De kan også mærke det i butikkerne, og selv om der i bymidten langsomt kommer lidt stemning og flere folk, så er det et kæmpe problem for restauranterne. Vi har 2,5 millioner overnatninger om året i Rostock, og jeg kan hurtigt regne ud, at giver de overnattende i gennemsnit 100 euro, så er det 250 milliarder euro. Uden dem lukker indre by, for der er jo ingen kunder.

Nedlukningen på grund af corona og de manglende besøg udefra har ifølge Claus Ruhe Madsen betydet, at der kommer 300-400 millioner mindre i skatteindtægter fra de lokale virksomheder.

- Vores værfter er kæmpe pressede, et krydstogtfirma har bedt om statsgaranti for 3,5 milliarder kroner, og jeg er bange for stor butiks- og hoteldød, siger han.

Derfor ærgrer det ham også, at lukningen af grænserne, til andre lande og hidtil til resten af Tyskland, samt de mange restriktioner synes unødvendige i hans øjne.

Ikke mindst da Rostock har utrolig få syge med corona, herunder en periode på fire uger med nul nye sygdomstilfælde.

- Jeg er ret sikker, at dem, der er syge, de tager ikke på rejse. Der findes nogle, der er symptomfrie, men de er over hele verden, og vi får stadig varer fra Spanien og Danmark, for der jo lige så meget fragt nu som tidligere, siger han og mener, frygten for sygdommen er værre end konsekvenserne ved nedlukningen og de forbehold, folk tager:

- Problemet er, at vi kommer i en angstpsykose, og det er farligt for samfundet. Man skal være lidt positiv og tro på tingene, og jeg prøver at være det og tale om de gode nyheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tyskerne vil nordpå

Claus Ruhe Madsen er af den overbevisning, at grænserne snart åbnes igen.

Det ville også gøre mange i Rostock og resten af Tyskland glade.

- Der er en del mennesker, der spørger mig om, hvornår jeg tror, at det bliver tilladt, og hvad de skal gøre, hvis de gerne vil holde sommerferie i Danmark, siger han og nævner, at det også af historiske årsager er noget skidt med den lukkede grænse:

- Mange har kendt de lukkede grænser fra DDR-tiden, og jeg tror, at det betyder meget i ens sjæl, at der pludselig er nogle, der melder ud, at du ikke må krydse grænsen. Det er et farligt signal, der vækker minder, som folk ikke bryder sig om, og som samtidig er et skræmmebillede.

Han mener i øvrigt ikke, Rostock-borgerne er særligt farlige, hvis de rejser til Danmark.

- Bare fordi nogle taler tysk og andre dansk. Det holder ikke med den europæiske tanke, hvis man så tror, at alle uden for ens kommune er farlige mennesker, siger han.

  • Claus Ruhe Madsen, borgmesteren i Rostock, mener, der kan blive problemer med at afholde de normale store arrangementer, som Oktoberfesten. Men grænsen kan godt åbnes i hans øjne. Foto: Danny Gohlke/DPA/arkiv
Annonce
Dølle

Politiet opfordrer før Dølle: - Lad være med det

Guldborgsund

Helt vildt: Lokal forestilling nomineret til landets største teaterpris

Annonce
Annonce
Politik

Lollik bliver spidskandidat

Dølle

Politiet opfordrer før Dølle: - Lad være med det

Lolland

50.000 træer og buske plantes: Ny skov indvies

Sport

NFH-semifinalemodstander fundet

Dølle

Claus gjaldede: Er I liderlige? Og endte på landsdækkende tv

Guldborgsund

Helt vildt: Lokal forestilling nomineret til landets største teaterpris

Lolland

Ingen parterapeut: Minister afviser at løse byrådskrise

112

Snuppet med stor mængde narko: Skjult i hemmelige rum i bilen

Politik

Dansk minister afbryder 1. maj-tale

Indland

Ung kvinde løsladt i mørklagt terrorsag

Guldborgsund

Kampfly spottet over Falster: Her er forklaringen

Erhverv

Scandlines skifter ud i direktionen: Her er de nye navne

Sport

Chok dagen efter semifinaleplads: NFH skal have ny træner i 2025

Sport

Overrasket Kielstrup efter drama:  - For fanden da. Vi er i semifinalen

Guldborgsund

Fagforeninger på 1. maj: Vi drukner i vores egen succes

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Erkender skralde-brøler: Men borgerne hænger på regningen

Lolland

Utæt pakning stopper færge

Sport

Langt fra dansk rampelys har Mike fra Maribo høstet store trofæer

Indland

Derfor hyler sirenerne i dag

Dølle

- Det er noget, der har rigtig, rigtig høj prioritet

Indland

Brand i skib i Køge: Nu kan borgere færdes frit

Lokal nyt

Melder tæt på udsolgt