cookie-og-privatlivspolitik
Claus Ruhe Madsen, borgmesteren i Rostock, mener, der kan blive problemer med at afholde de normale store arrangementer, som Oktoberfesten. Men grænsen kan godt åbnes i hans øjne.
Claus Ruhe Madsen, borgmesteren i Rostock, mener, der kan blive problemer med at afholde de normale store arrangementer, som Oktoberfesten. Men grænsen kan godt åbnes i hans øjne.
Foto: Danny Gohlke/DPA/arkiv

Guldborgsund

Tysk borgmester: Danskere er velkomne

Claus Ruhe Madsen, Rostocks borgmester, håber for turistaktører på begge sider af den dansk-tyske grænse, at denne snart genåbner.




26. maj 2020 kl. 22:00 Af Niki Treumer Mogensen

Annonce

ROSTOCK Ligesom Guldborgsunds borgmester John Brædder (G), ønsker sig en udmelding fra Christiansborg om, hvornår grænserne åbner igen, sukkes der også sydpå efter nyt.

Politikerne kommer onsdag med en udmelding om, hvad der skal ske, men faktisk ville grænsen mellem Danmark og Tyskland allerede være åben, hvis det stod til Rostocks borgmester, Claus Ruhe Madsen.

- Det er meget interessant, at der snakkes om åbne eller lukkede grænser. Er jeg i Spanien, går jeg måske i kirke og på restauration, men jeg render jo ikke rundt og kysser og krammer Carlos, siger han og fortsætter:

- Folk holder jo afstandsregler, så jeg er ikke bange for turister, og jeg glæder mig til, at de kommer.

Borgmesteren er dansk statsborger, Tysklands eneste borgmester med andet statsborgerskab end tysk.


God plads i byen

Mandag kunne han se grænserne til landets øvrige regioner åbne, efter der i måneder kun har været adgang til byen for turister fra nærområdet.

- Det er en virkelig god ting, for vi lever af indenrigsturisme, siger Claus Ruhe Madsen, men lægger ikke skjul på, at landegrænserne nordpå også gerne snart må åbne:

- Danskere og alle andre er velkomne. Jeg hører og ser nærmest ikke nogen af dem i bybilledet for tiden, og når jeg ser dem, tænker jeg altid, nej hvor godt. Vi har også mange svenskere, der blandt andet besøger vores julemarkeder.

Fraværet af udlændinge og indtil mandag de fleste tyskere har efterladt en by, der er noget anderledes end normalt, fortæller borgmesteren.

- Der er mere stille. Jeg bor selv i turistdelen af byen, Warnemünde, hvor der kommer mange, og der kan man mærke det. Man plejer aldrig at kunne finde en parkeringsplads, men det er ikke noget problem for tiden, og min yndlingscafé er det nemt at få et bord på, og det plejer ellers at være svært, siger han og tilføjer:

- De kan også mærke det i butikkerne, og selv om der i bymidten langsomt kommer lidt stemning og flere folk, så er det et kæmpe problem for restauranterne. Vi har 2,5 millioner overnatninger om året i Rostock, og jeg kan hurtigt regne ud, at giver de overnattende i gennemsnit 100 euro, så er det 250 milliarder euro. Uden dem lukker indre by, for der er jo ingen kunder.

Nedlukningen på grund af corona og de manglende besøg udefra har ifølge Claus Ruhe Madsen betydet, at der kommer 300-400 millioner mindre i skatteindtægter fra de lokale virksomheder.

- Vores værfter er kæmpe pressede, et krydstogtfirma har bedt om statsgaranti for 3,5 milliarder kroner, og jeg er bange for stor butiks- og hoteldød, siger han.

Derfor ærgrer det ham også, at lukningen af grænserne, til andre lande og hidtil til resten af Tyskland, samt de mange restriktioner synes unødvendige i hans øjne.

Ikke mindst da Rostock har utrolig få syge med corona, herunder en periode på fire uger med nul nye sygdomstilfælde.

- Jeg er ret sikker, at dem, der er syge, de tager ikke på rejse. Der findes nogle, der er symptomfrie, men de er over hele verden, og vi får stadig varer fra Spanien og Danmark, for der jo lige så meget fragt nu som tidligere, siger han og mener, frygten for sygdommen er værre end konsekvenserne ved nedlukningen og de forbehold, folk tager:

- Problemet er, at vi kommer i en angstpsykose, og det er farligt for samfundet. Man skal være lidt positiv og tro på tingene, og jeg prøver at være det og tale om de gode nyheder.


Tyskerne vil nordpå

Claus Ruhe Madsen er af den overbevisning, at grænserne snart åbnes igen.

Det ville også gøre mange i Rostock og resten af Tyskland glade.

- Der er en del mennesker, der spørger mig om, hvornår jeg tror, at det bliver tilladt, og hvad de skal gøre, hvis de gerne vil holde sommerferie i Danmark, siger han og nævner, at det også af historiske årsager er noget skidt med den lukkede grænse:

- Mange har kendt de lukkede grænser fra DDR-tiden, og jeg tror, at det betyder meget i ens sjæl, at der pludselig er nogle, der melder ud, at du ikke må krydse grænsen. Det er et farligt signal, der vækker minder, som folk ikke bryder sig om, og som samtidig er et skræmmebillede.

Han mener i øvrigt ikke, Rostock-borgerne er særligt farlige, hvis de rejser til Danmark.

- Bare fordi nogle taler tysk og andre dansk. Det holder ikke med den europæiske tanke, hvis man så tror, at alle uden for ens kommune er farlige mennesker, siger han.



KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

AF: MARTIN WOUTERS

have bad ved slotsbrygge 01. juli 2020 kl. 10.01

AF: PER HØYEM

VINDMØLLER 29. juni 2020 kl. 12.36

AF: MARTIN WOUTERS

måske masse af… 29. juni 2020 kl. 10.23

AF: JOHN WENNERWALD

Skinner frem for bus 28. juni 2020 kl. 23.26

AF: JOHN WENNERWALD

Statslige arbejdspladser… 21. juni 2020 kl. 21.51

Annonce