cookie-og-privatlivspolitik
Den nye kommission kommer til at tælle 19 medlemmer. Blandt andet Lea Korsgaard, der er chefredaktør hos Zetland, og Lykke Friis, der er korrespondent hos Berlingske. (Arkivfoto)
Den nye kommission kommer til at tælle 19 medlemmer. Blandt andet Lea Korsgaard, der er chefredaktør hos Zetland, og Lykke Friis, der er korrespondent hos Berlingske. (Arkivfoto)
Foto: Robyn Beck/Ritzau Scanpix

Indland

Fagforbund vil beskytte borgere mod techgiganter

Djøf nedsætter en kommission, der skal hjælpe til at regulere den fremadstormende teknologi i samfundet.
09. januar 2019 kl. 22:13

Annonce

Techgiganter som Google, Facebook, Amazon og Apple har i dag så stor magt, at det skader borgernes retssikkerhed.

Salget af borgernes persondata, spredning af falske nyheder og myndighedernes ringe kontrolmuligheder udgør et demokratisk problem, og politikerne har svært ved at følge med.

Det er analysen hos fagforbundet Djøf, hvis medlemmer dagligt påvirkes af og har indflydelse på den teknologiske udvikling.

Det skriver Politiken torsdag.

Djøf har derfor nedsat en kommission, der skal komme med anbefalinger til, hvordan EU, Folketinget og kommunerne kan inddæmme techgiganternes magt og styrke borgernes retssikkerhed

- Techgiganterne har fået en kæmpe indflydelse på din og min hverdag. Teknologien, som den former sig i dag, koncentreres om stadig færre aktører.

- Der er tale om voldsomme koncentrationer og et helt andet magtforhold, end vi har kendt tidligere. Vi kan ikke se på verden, som vi kunne før, siger Stine Bosse, der er formand for kommissionen, til Politiken.

Hun varsler på forhånd anbefalinger til ny lovgivning. Målet er blandt andet at sikre, at borgerne får mere kontrol med techgiganternes brug af persondata. Anbefalingerne ventes i slutningen af året.

Kommissionen er en god idé, siger professor og leder af Institut for digitalisering på CBS Jan Damsgaard, der ikke selv er medlem.

- Den digitale udvikling går så hurtigt, at den overhaler vores ordforråd og moralske kompas. Derfor skal vi have flere til at tage hånd om udviklingen, siger han til Politiken.

I EU-Kommissionen er Margrethe Vestager (R) overbevist om, at man vil skele til anbefalingerne fra Djøf, når de er klar.

Hun fremhæver udfordringer med skattebetaling, og hvordan det kan være svært at håndhæve EU's nye digitale borgerrettigheder, der giver visse rettigheder i forhold til egne data.

- Problemet er, at vi ikke ved, hvordan vi kan udøve det ejerskab. Selv om vi har rettigheder, har vi ikke ret meget at have dem i, siger hun til Politiken.

Google har intet imod den nye kommission og vil gerne engagere sig i arbejdet. Det skriver kommunikationschef for Google i Danmark Christine Sørensen i en mail til Politiken.

Samme melding kommer fra Facebooks chef for public policy i Norden og Benelux, Martin Ruby.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Kærligheden til vort folk. 15. juli 2019 kl. 14.44

AF: JOHN WENNERWALD

AF: BJARKE ROSENKILDE

De kære konventioner. 11. juli 2019 kl. 15.26

AF: MARTIN WOUTERS

cykelbro, lille ekstra ø og… 08. juli 2019 kl. 09.07

Annonce