cookie-og-privatlivspolitik
Unge landmænd var forleden til klimatopmøde på Axelborg.
Unge landmænd var forleden til klimatopmøde på Axelborg.
Foto: Privatfoto

Landbrugsnyt

Unge landmænd er klar til at tage klima-udfordringen op

60 unge landmænd var samlet, da VKST holdt klimatopmøde hos Landbrug & Fødevarer på Axelborg.
09. december 2019 kl. 06:00 Af Ane Popp-Kristensen, VK

Annonce

Hvad er det vi taler om, når vi taler om klima? Og er al den fokus på klimaet egentlig en trussel eller en mulighed for landbruget?

VKST havde inviteret til klimatopmøde på Axelborg en torsdag aften, og salen var fuld og snakkelystig.

Landbrug & Fødevarers adm. direktør Anne Arhnung indledte aftenen med at fortælle om erhvervets samlede klimavision:

- Ja, vi har en udfordring, for fødevareproduktionen sætter aftryk på klimaet, og dermed har vi også en del af ansvaret for at nedbringe landbrugets CO2-udledning, sagde Anne Arhnung, der også kunne fortælle, at landbruget står for 24 procent af Danmark CO2-udledning.

- Det er vores vision, at vi skal udvikle vores erhverv. Og vi skal have mindst samme produktion som i dag, men det skal være bæredygtigt og på sigt også CO2- og klimaneutralt, fortalte Anne Arhnung.

- Vi er i gang med at skabe nye løsninger på tværs af fødevareklyngen. Og tænk, hvis vi i Danmark kan gå foran og både gøre noget godt for landbruget, for Danmark og faktisk for hele verden, sagde Anne Arhnung og nævnte blandt andet muligheden for, at Danmark kan levere halm og biogas til brændstof til flyindustrien.

Samtidig kunne Landbrug & Fødevarers direktør fortælle, at der fra politisk side bliver set meget positivt på landbruget, fordi erhvervet selv går foran og vil bidrage med løsninger, der er klimaneutrale.

Et af de spørgsmål, deltagerne stillede til Anne Arhnung i den efterfølgende debat, var, om landbruget både kan være klimaneutralt og levere nok fødevarer?

- Vores mål er, at vi vil have den samme eller større produktion som i dag, og jeg tror på, at vi kan gøre det bæredygtigt. Vi har allerede nogle af de mest bæredygtige produkter i verden i dag. Og vi skal ikke kun sælge mad, men også udstyr, viden og ideer, sagde Anne Arhnung.

Tænketanken Frej var inviteret til at fortælle om udfordringerne med bæredygtig landbrugsproduktion, men det var ikke kun tænketanken, der pegede på løsninger. Også de unge deltagere kom med en række indspil til at gøre erhvervet mere bæredygtigt.

- Måske er genteknologi og CRISPR (genetiske værktøj, som gør det muligt præcist og billigt at ændre på forskellige organismers gener) en del af løsningen? Pløjefri dyrkning og CA kan være med til at binde CO2 i jorden - og vi skal i det hele taget være bedre til at binde CO2 i jorden, lød det fra salen.

Også færre husdyr og den måde vi producerer animalske produkter på, skal under lup, sagde deltagerne.

Iben Krogh Rasmussen fra Frej sluttede sit oplæg af med at vise, hvordan mange af de fødevarer, der produceres i Danmark, er meget bæredygtige både i forhold til klima og ernæring, og det giver landbruget en unik mulighed for at være i front i klimakampen.

- Der er nogen, der siger, at landbruget er det nye vindmølleeventyr. Jeg tror, landbruget er det nye og endnu grønnere vindmølleeventyr, sagde Iben Krogh Rasmussen afslutningsvis.

Ane Popp-Kristensen,

VKSTKOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her